Podstawowy omlet krok po kroku

Łatwy przepis na omlet

Według podstawowego przepisu na omlet można zrobić bazę, która będzie służyć przy wyrobie słodkich i wytrawnych wariacji. Najpierw zobaczmy, jak zrobić omlet jajeczny. Jest to przepis z mlekiem, co pozwala uzyskać bardziej wodnistą konsystencję i zwiększyć objętość masy:

Potrzebne składniki

  • 2 jajka
  • 15 g masła (1 łyżka) lub łyżka oleju
  • 24 ml mleka (2 łyżki)
  • szczypta soli

Wykonanie

Jajka wbić do szerokiej miski, dodać mleko, doprawić solą i roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Masa powinna być napowietrzona, ale nie ubita na pianę. Masło rozgrzać na patelni. Przelać zawartość naczynia i smażyć, co jakiś czas przesuwając masę od brzegów, żeby się ścięła. Zdjąć z patelni, kiedy brzegi będą ścięte a środek tylko lekko wilgotny.

Ten francuski przepis nie zawiera jeszcze dodatków. W zasadzie taki prosty omlet można dowolnie doprawiać. Oprócz soli można dodać odrobinę cukru. Można też posłodzić go już po usmażeniu. Doskonale nadaje się do podawania z konfiturami (o czym dalej), syropem lub bitą śmietaną. Jednak ta wersja nadaje się też do podawania z mięsem, serem lub sosem grzybowym.

Szybki omlet na słodko

Dobrym sposobem na słodkie śniadanie może być omlet biszkoptowy. Poniższy łatwy przepis sprawi, że będziecie mogli zaskoczyć gości albo sprawić śniadaniową frajdę swoim dzieciom. Oto jak zrobić omlet na słodko:

Potrzebne składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 24 ml mleka (2 łyżki)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie

Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy cukrem, a następnie z mlekiem, olejem i mąką na gładką masę. Doprawiamy solą. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie obie masy delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni po obu stronach aż zarumieni się na złoto. Puszysty omlet wzbogacamy na talerzu, dodając dżem, sos czekoladowy lub bitą śmietanę.

Ten szybki omlet na słodko jest doskonałym pomysłem na śniadanie urodzinowe dla twojego dziecka albo na letnią imprezę dla dzieci. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami i z przetworami. Nadaje się też do dekorowania, podobnie jak pieczony biszkopt. Jeśli szukasz więcej przepisów na dania z jajek, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić jajecznicę.

Omlet biszkoptowy z dodatkami

Prosty omlet z konfiturą

Przepis na omlet na słodko nie ogranicza się do zrobienia słodkiego ciasta. Największą atrakcją omleta jest to, że można go ozdabiać i poprawiać jego smak wszelkimi dodatkami. Dżemy i konfitury to jedne z najprostszych dodatków. Do prostego omletu typu francuskiego (jak w pierwszym przepisie) można dodać konfiturę. Szczególnie wyrazistego smaku nabiera z lekko cierpkimi lub kwaskowatymi przetworami jak powidła śliwkowe, dżem z czarnej porzeczki lub konfitura z żurawiny.

Omlet puszysty na talerzu oraz przepis na omlet na słodko i jak zrobić omlet na słodko
Jak zrobić omlet na słodko, czyli szybki i łatwy przepis na omlet na słodko

Żeby uzyskać większą głębię smaku można zrobić trzy warstwy kontrastowe. Do omletu jajecznego, o charakterystycznym, wysokobiałkowym smaku, dodajemy wyrazistą konfiturę np. z borówki, żurawiny czy aronii, a na wierzch kładziemy lekką i puszystą bitą śmietanę.

W przypadku omletu biszkoptowego można konfiturę rozprowadzić po powierzchni usmażonego ciasta. Można też rozłożyć ją dekoracyjnie np. na środku owoce, a po bokach kształty narysowane gęstym sokiem. Innym sposobem na podanie szybkiego omletu na słodko jest postawienie przed jedzącym talerza z samym omletem i obok ustawienie kilku opcji do wyboru.

Omlet jajeczny z owocami i bitą śmietaną

Jak zrobić omlet na słodko, żeby miał bardziej letni lub jesienny charakter? Warto wykorzystać świeże owoce lub świeżo przerobione owoce sezonowe. Na szczycie puszystego omletu biszkoptowego można położyć garść jagód i ozdobić łyżką bitej śmietany.

To również doskonały pomysł na celebrowanie pierwszych świeżych truskawek. Truskawki są tym rodzajem owoców, które dobrze smakują na surowo, ale też dają się łatwo przerabiać. W przypadku dojrzałych i słodkich owoców powinno wystarczyć pokrojenie ich na plasterki. Można skorzystać z łatwego przepisu na omlet. Na wierzch kładziemy plasterki truskawek i również bitą śmietanę. Najlepsza jest świeża śmietanka kremowa. Jednak można też zmieszać śmietankę w proszku z mlekiem.

Prostym omletem można też uczcić początek jesieni, z jej bogactwem jabłek, gruszek i śliwek. Korzystając z łatwego przepisu na mus jabłkowy można urozmaicić potrawę i sprawić, że będzie łatwiejsza do zjedzenia. Jabłka lub gruszki dodane do szybkiego omletu na słodko warto doprawić borówką lub żurawiną. Smak będzie wyrazisty i lepiej skontrastowany ze słodką bitą śmietaną.

Jak zrobić omlet na słodko po wegańsku

Chociaż trudno wyobrazić sobie bardziej niewegańską potrawę od omletu jajecznego, to istnieje też skuteczny przepis na omlet na słodko po wegańsku. Pierwszy pomysł przypomina roślinną wersję omletu biszkoptowego. Będziemy potrzebować wody z ciecierzycy w puszce (ok. 250 ml), 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki kokosowej. Opcjonalnie można przygotować aromat waniliowy albo inny (jaki lubimy), który dodamy do wody.

Wodę po ciecierzycy ubijamy na pianę, doprawiamy aromatem i powoli dodajemy obu mąk, opcjonalnie lekko słodzimy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia. Po przewróceniu na drugą stronę smażymy kolejne kilka minut. Podajemy z owocami lub kremem roślinnym.

Inny sposób na to jak zrobić omlet na słodko wymaga nieco bardziej egzotycznych składników. Podstawą białkową jest tofu (300 g), do tego jedna łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki kukurydzianej (nie skrobi!), 100 ml mleka roślinnego, szczypta soli, łyżeczka cukru. Jak widać jest to przepis z mlekiem. Dla lepszego efektu możemy wybrać wysokobiałkowe mleko sojowe, które dobrze się ubija.

Blendujemy wszystkie składniki, żeby ciasto miało konsystencję jak na naleśniki lub odrobinę gęstszą. Nie musimy ubijać na pianę dla uzyskania puszystego omletu, wystarczy odpowiednie wymieszanie składników. Smażymy po obu stronach do zarumienienia. Podajemy z owocami, dżemem lub ulubioną słodką masą wegańską.

Jeżeli nauczymy się podstawowego przepisu na omlet to dużo łatwiej przerabiać go na różne sposoby. Mamy nadzieję, że nasze porady i sugestie przydadzą się w waszej kuchni.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97.6% czytelników artykuł okazał się być pomocny