Jak zrobić oponki krok po kroku - praktyczne przepisy krok po kroku
Pączki i oponki to typowe ciasto, którym raczymy się na tłusty czwartek i nie tylko. O ile tradycyjne pączki kuchni polskiej są pracochłonne i wymagają wprawy, to prosty przepis na oponki pozwoli cieszyć się tym własnoręcznie upieczonym, kalorycznym przysmakiem nawet osobom mniej doświadczonym. Oponki serowe i oponki na drożdżach wykonamy z łatwością w ciągu godziny. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na oponki z serem oraz oponki drożdżowe, które udadzą się każdemu.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

Pączki, donaty i oponki na tłusty czwartek i nie tylko
Pączki jemy nie tylko na tłusty czwartek. Stanowią one lubianą, słodką przekąskę, którą jemy na co dzień i od święta. Ciastka te w różnych odmianach należą do kuchni wielu narodów. Tradycyjne polskie pączki nie mają dziurki. Wykonane z ciasta drożdżowego, wypełnione nadzieniem, tradycyjnie z konfitury lub dżemu i upieczone w głębokim oleju, przybierają kształt prawie kulisty. Pączki podaje się posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Kuchnie świata proponują paczki w różnych odmianach. Amerykańskie pączki, czyli donaty są to również ciastka drożdżowe, lecz bez nadzienia i z dziurką w środku. Za to na wierzchu polane są słodką polewą i udekorowane posypka różnego rodzaju. Pączki angielskie to oponki serowe, które, podobnie jak amerykańskie donaty, mają w środku dziurkę.
Prócz tych najbardziej znanych rodzajów ciastek, mamy również pączki wiedeńskie, które wyglądają jak skręcony wianek. Robi się je z ciasta ptysiowego, dzięki czemu wykonanie jest łatwiejsze, gdyż ciasta nie trzeba wyrabiać. Lokma to tradycyjny przysmak turecki, którym raczono się w pałacach sułtanów. Lokma to także rodzaj malutkich pączków, które podaje się obtoczone w miodzie lub posypane posiekanymi orzechami.
Jak zrobić oponki serowe
Prosty przepis na oponki z serem
Oponki serowe to ciastka kuchni angielskiej. Aby upiec oponki przygotowujemy ciasto z serem twarogowym lub z serkiem homogenizowanym, gęstym jogurtem lub śmietaną. Zamiast drożdży używamy proszku do pieczenia. Oponki z serem są małe, z dziurką w środku. Podaje się je posypane cukrem pudrem.
Podstawowym składnikiem oponek jest ser. Możemy użyć serka homogenizowanego, serka mielonego, twarogowego z kubełka, sera półtłustego lub tłustego. Ważne, aby ser nie był kwaśny.
Możemy upiec oponki serowe w głębokim oleju lub w piekarniku w specjalnych formach do donatów. Oponki czasem spotykamy w postaci małych kuleczek, gdyż pozostałe ciasto z wykrojenia dziurek możemy również upiec w oleju. Jeśli szukasz więcej przepisów na domowe słodkości, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić gofry.
Przepis na oponki serowe z twarogiem
Aby zrobić 50 oponek potrzebujemy następujących składników:
- 600 g twarogu,
- 500 g mąki tortowej,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka spirytusu, octu lub soku z cytryny.

Jak zrobić oponki z twarogiem krok po kroku:
- utrzyj dokładnie żółtka z cukrem, można zrobić to mikserem,
- ser lub twaróg przeciśnij przez praskę lub zmiel,
- dodaj zmielony twaróg do żółtek,
- dodaj 3 łyżki śmietany,
- przesiej mąkę i wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta,
- mieszaj wszystkie składniki, aż ciasto stanie się gęste i klejące. Ciasto można ugniatać ręką w misce lub od razu na stolnicy.
- na sam koniec dodaj spirytus. Zamiast spirytusu można użyć soku z cytryny lub octu,
- stolnicę oprósz mąką i wyłóż na nią ciasto na oponki,
- podziel ciasto na kawałki,
- poszczególne kawałki po kolei rozwałkuj i wytnij z nich krążki z dziurką przy pomocy większej i mniejszej wykrawaczki,
- ciasto, które zostało po wykrojeniu krążków, można ponownie zagnieść i ponownie wykroić oponki serowe. Można również małe kółeczka ciasta wykorzystać do usmażenia małych pączków.
Do smażenia oponek potrzebny będzie szeroki garnek oraz szczypce do wyciągania oponek. Niektóre przepisy zalecają do zimnego oleju dodać mały kieliszek spirytusu. Oponki wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Aby przekonać się czy tłuszcz jest gorący, wrzucamy najpierw mały kawałek ciasta. Gdy będzie skwierczał, znaczy to, że tłuszcz jest odpowiednio gorący.
Jak upiec oponki:
- wkładaj krążki na rozgrzany tłuszcz,
- smaż oponki z serem około 40 sekund, powinny w tym czasie urosnąć i przyrumienić się od spodu,
- przy pomocy szczypiec przewróć oponki na drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund.
- upieczone oponki serowe układaj na papierze śniadaniowym, aby ociekły z tłuszczu.
Robiąc oponki z twarogiem, warto dobrze zaplanować czynności, gdyż oponki smażą się bardzo szybko. Najlepiej warto przygotować sobie więcej wykrojonych oponek do smażenia. Wałkując oponki z serem pamiętaj, aby posypywać stolnicę mąką, gdyż ciasto jest lepkie i może się przykleić do stolnicy.
Przepis na oponki drożdżowe na tłusty czwartek
Aby zrobić oponki na drożdżach bez sera, potrzebne będą następujące składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 5 dkg drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka octu lub alkoholu,
- sól.
Jak zrobić oponki drożdżowe krok po kroku:
- drożdże zmieszać z ciepłym mlekiem i łyżką cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut,
- mąkę wsypać do miski i dodać wszystkie pozostałe składniki,
- dodać zaczyn z drożdży,
- całość wyrobić na jednolitą masę,
- odstawić ciasto na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło,
- wyłożyć ciasto na stolnice,
- ciasto rozwałkować i wykroić z niego krążki z dziurką.
Jak usmażyć oponki na drożdżach:
- rozgrzej olej/tłuszcz w głębokiej patelni lub w szerokim rondlu,
- wkładaj oponki drożdżowe na rozgrzany olej,
- smaż z obu stron,
- wyjmuj łyżką cedzakową lub szczypcami, gdy się zrumienią,
- wykładaj na papier śniadaniowy, aby ociekły z tłuszczu,
- gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
Przepis na oponki, zarówno te z serem jak i oponki na drożdżach, nie jest trudny, a co ważne nie jest czasochłonny. W ciągu godziny można zrobić ciasto i upiec oponki dla całej rodziny lub na imprezę.