Jak zrobić pastę cukrową do dekoracji - przepis krok po kroku
Pasta cukrowa, znana też jako masa cukrowa, lukier plastyczny lub wosk z cukru świetnie nadaje się do dekorowania tortów i deserów. Jej przygotowanie w domu wymaga trochę praktyki, ale efekty są tego warte. Oprócz celów spożywczych masę (w nieco innych proporcjach) można wykorzystać do depilacji. Oto przepis na pastę cukrową w kilku wariantach.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.

Jak zrobić pastę cukrową - konsystencja i proporcje
Pasta cukrowa - proporcje w klasycznym przepisie
Zacznijmy od podstaw. Żeby szybciej nabrać wprawy w przygotowaniu masy cukrowej warto wiedzieć jakie są ogólne zasady jej wykonania. Sprawdzony przepis zawiera takie składniki jak cukier puder, woda i żelatyna. W niektórych przepisach poleca się też odrobinę masła lub margaryny. Jednak dodawanie tłuszczu nie jest konieczne. Natomiast ważnym składnikiem w większości przepisów jest glukoza.
Żeby pasta miała właściwą konsystencję trzeba zadbać o proporcje. Niezależnie od tego czy robimy pokrywę na wielki tort czy różyczkę na czubek ciasta, najważniejszy jest stosunek żelatyny do użytej wody. Jeżeli używamy 50 ml wody, to dodajemy 3 łyżeczki (proszku) lub 3 listki żelatyny. Odpowiednio do 70 ml dodamy 4 łyżeczki, a do 100 ml 6 łyżeczek. W proporcjach bierzemy też pod uwagę postać glukozy. Jeżeli jest w proszku, to używamy normalnej ilości wody (najczęściej 70 ml). Jeżeli mamy glukozę w płynie, to ilość wody zmniejszamy mniej więcej o połowę. Żelatynę dodajemy według ilości płynu, nie według ilości wody. Inaczej wyjdzie nam za rzadka masa. Dodatkowym zagęszczaczem jest cukier puder. Tym cukrem można „uratować” masę, jeżeli wyszła nam zbyt rzadka.
Zamiast żelatyny możemy dodać galaretkę. Dla uzyskania lepszego efektu smakowego dodajemy aromatu spożywczego, soku z cytryny lub cukru waniliowego. Można też zrobić masę bez cytryny, ale wtedy może być za bardzo mdła.
Kolor uzyskujemy dodając odpowiednie barwniki spożywcze. Można też barwić masę naturalnie, o czym powiemy dalej.
Zbyt skomplikowane? Nie ma obaw. Wszystko stanie się jasne, kiedy przeczytasz przepis jak zrobić pastę cukrową krok po kroku.
Depilacja cukrowa a skład pasty cukrowej
Masa cukrowa do depilacji nie musi oczywiście zawierać barwników. Obejdzie się też bez cukru waniliowego. Natomiast raczej nie robi się jej bez cytryny. Sok z cytryny dodajemy nawet w większych ilościach niż do pasty spożywczej.
Co ciekawe – wosk cukrowy do depilacji obejdzie się bez żelatyny. Substancją zagęszczającą będzie wyłącznie cukier. Możemy natomiast dodać odrobinę gliceryny, która nada masie cukrowej do depilacji dodatkowe właściwości pielęgnujące skórę.
Depilacja cukrowa jest wyjątkowo łagodnym i bezpiecznym sposobem na zbędne owłosienie. Doskonale nadaje się dla osób, które mają wrażliwą skórę i problemy z alergiami.
Niestety jak widać nie da się wykorzystać masy spożywczej jako masy cukrowej do depilacji. Trzeba ją wykonać osobno. Na końcu poradnika powiemy dokładnie jak zrobić pastę cukrową do depilacji. Przede wszystkim wyjawimy jakie proporcje są najlepsze. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o depilacji.
Pasta cukrowa - sprawdzony przepis na masę cukrową
Prosty przepis na masę cukrową
Zacznijmy od najprostszego przepisu na pastę cukrową. Podajemy proporcje dla małego kawałka. Jeżeli chcesz pokryć masą duży tort, to najlepiej je podwoić. Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 50 ml wody
- 3 łyżeczek (lub 3 listków) żelatyny
- 50 g glukozy w proszku
- ok. 500-600 g cukru pudru (2 łyżeczki) + cukier puder do zagęszczenia
Wodę podgrzać i rozpuścić w niej żelatynę (nie gotować, bo żelatyna straci właściwości!). Do roztworu dodać glukozę i dobrze wymieszać. Na koniec wsypać cukier puder. Najlepiej sypać powoli, zapobiegając utrwaleniu się grudek. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy pasta będzie letnia zaczynamy dodawać cukier puder i wyrabiać do uzyskania plastelinowej konsystencji. Tak przygotowana pasta nadaje się do nałożenia na ciasto. Podczas wyrabiania i wałkowania podsypujemy pastę cukrem pudrem, żeby nie kleiła się do rąk.
Zamiast żelatyny możemy użyć galaretki, która nada od razu trochę inny smak i kolor naszej masie. Warto poeksperymentować z różnymi smakami, bo sam cukier z żelatyną nie jest zbyt smaczny. Można robić pastę bez cytryny, ale warto złamać słodki smak przynajmniej kwaskiem cytrynowym.

Dodanie odrobiny masła lub margaryny sprawia, że ciasto lepiej się wyrabia i mniej przylega do rąk.
Kolorowy wosk cukrowy
Z podstawowego przepisu na pastę cukrową uzyskamy białą masę. Najlepszą zabawę i najciekawsze ozdoby gwarantuje jednak kolorowa pasta. Do wykonania kolorowego wosku z cukru najłatwiej użyć barwników spożywczych. Najlepiej po wymieszaniu podstawowych składników rozdzielić ją na małe porcje i każdą zabarwić wybranym kolorem.
Barwniki spożywcze można uzyskać też naturalnymi sposobami w domu. Na przykład sok z gotowanych buraków będzie barwił na czerwono, sok ze szpinaku na zielono, a na żółto szafran namoczony w spirytusie. Jeżeli chcemy mieć masę w kolorze indygo, to najlepiej sprawdzą się jagody. Musimy użyć polskiej borówki czarnej, nie borówki amerykańskiej.
Do wosku cukrowego można też dodać odrobinę syropu albo kakao. Niektóre domowe barwniki są słabsze, inne silniejsze. Najlepiej wypróbuj kilka do farbowania wosku cukrowego przez przygotowaniem właściwego tortu.
Depilacja cukrowa – przepis na pastę
Na koniec obiecany przepis jak zrobić pastę cukrową do depilacji cukrowej. Chociaż w sklepach bez problemu dostaniemy taką masę, to zrobienie jej w domu daje więcej satysfakcji. Poza tym możemy kontrolować jakie składniki zawiera.
Depilację cukrową przeprowadza się zwykle wtedy, kiedy chcemy unikać syntetycznych kremów i pianek. Dlatego głównym celem jest zrobienie wosku cukrowego, który będzie łagodny dla skóry. Oto sprawdzony przepis:
60 ml wody wlewamy do garnka i czekamy aż zacznie wrzeć. Następnie dodajemy około 2 szklanek cukru i 60 ml soku z cytryny. Podstawowa zasada jest taka, że wody i soku powinno być tyle samo.
Składniki mieszamy i następnie gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Co jakiś czas musisz mieszać, żeby nie przywarły. Po tym czasie pasta powinna nabrać bursztynowej barwy.
Tak przygotowaną pastę możemy odłożyć do lodówki. Przed użyciem podgrzewamy ją, wkładając miseczkę z pastą do gorącej kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu pasta nadaje się do nałożenia. Na nałożoną warstwę nakładamy kawałek materiału, który następnie zrywamy razem z woskiem z cukru i włoskami.
Wosk cukrowy do depilacji można też zrobić mieszając sok z cytryny z cukrem i dodając płynnej gliceryny.
Pasta cukrowa do jedzenia i depilacji to technicznie dwie różne substancje. Mimo wszystko obie można łatwo przygotować w domu. Trzeba tylko stosować się do sprawdzonego przepisu.