Pesto - słynna, włoska potrawa

Co to jest pesto - składniki i zastosowanie w kuchni

Pesto jest tradycyjną włoską potrawą, która w Polsce jest mniej popularna. Pesto możemy dostać w słoiku w każdym markecie. Marzy nam się jednak prawdziwe, domowe pesto, zrobione samodzielnie, bez konserwantów i sztucznych składników. Jak zrobić pesto w domu ze składników dostępnych w Polsce? Czy możemy u nas dostać wszystkie składniki potrzebne do pesto? Co ciekawe, pesto ma wiele wariantów, zaś tradycyjny przepis możemy zmodyfikować według naszego gustu, smaku i dostępnych składników.

Co to jest pesto? Jest to tradycyjna, włoska pasta do pieczywa lub sos, pochodzący z Genui. Genueńczycy byli niegdyś potęgą morską na Morzu Śródziemnym. Legenda głosi, że na statki zabierali pesto, aby marynarze nie chorowali na szkorbut. Historia tego sosu jest bardzo długa, chociaż na przestrzeni wieków przepis ulegał licznym zmianom i udoskonaleniom. Karierę światową pesto zrobiło dopiero w XIX wieku, kiedy to do Włoch zaczęli przyjeżdżać turyści, którzy zachwycili się tym smakiem.

Klasyczne genueńskie zielone pesto (pesto alla genovese) robi się z bazylii, sera i orzeszków piniowych z dodatkiem oliwy i przypraw. We Włoszech istnieją też różne warianty pesto. Na przykład na Sycylii robi się czerwone pesto z dodatkiem suszonych na słońcu pomidorów.

Do czego wykorzystać pesto w kuchni

We Włoszech pesto można dostać wszędzie. Zwykle świeżo robione sprzedawane jest na wagę w słoiczkach. W słoiku można je przechowywać w lodówce około tygodnia. Tradycyjne, genueńskie, zielone pesto stosuje się jako pastę do chleba, sos do makaronu lub do sałaty, czy serów. Typowym daniem w Ligurii jest genueński makaron bavette lub linguine podany z sosem pesto.

W Polsce pesto jest daniem dość drogim, gdyż jego wykonanie wymaga stosowania drogich, oryginalnych składników. Dlatego też wykorzystywane jest raczej jako danie imprezowe lub wykwintne, na przykład na kolację we dwoje. Pesto tradycyjnie świetnie sprawdza się jako pasta do chleba. Jeśli nie możemy dostać tradycyjnych składników lub są one zbyt drogie, możemy na bazie przepisu zrobić je z zamienników, jednak smak będzie się różnił.

Z pesto robimy klasyczne dania na kolację lub na imprezę, jak:

  • bruschetta,
  • jaja po benedyktyńsku z pesto,
  • sałatka z pesto,
  • makaron z pesto,
  • ciasto francuskie z pesto.

Klasycznym zastosowaniem pesto jest sos do makaronu. Pesto pasuje do wielu dodatków. Dlatego możemy zrobić makaron z pesto, pomidorami i mozzarellą, czy też pesto z tuńczykiem lub z kurczakiem, albo z samym pesto.

Jak zrobić pesto w domu - składniki i sposób wykonania

Z czego zrobić prawdziwe, włoskie pesto - tradycyjny przepis

Tradycyjne pesto robi się przez ucieranie w moździerzu. Pesto zalicza się do sosów zimnych. Dania tego nie można podgrzewać, gdyż pod wpływem temperatury bazylia robi się gorzka. Dlatego też przed dodaniem go do makaronu czekamy chwilę aż makaron lekko ostygnie.

Składniki tradycyjnego pesto genovese:

  • świeża bazylia,
  • orzeszki pinii,
  • parmezan lub inny, twardy ser,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek i sól.

Zielone, włoskie pesto robimy w marmurowym moździerzu z marmurowym lub drewnianym tłuczkiem. Najpierw ucieramy ząbek czosnku z solą. Dodajemy umytą i osuszoną bazylię, następnie dodajemy orzeszki piniowe i utarte na tarce sery. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek.

Z czego można zrobić domowe pesto w Polsce - przepis na tradycyjne i nowoczesne pesto

W Polsce możemy bez problemu zrobić włoskie pesto w domu, gdyż wszystkie składniki są łatwo dostępne. Najlepszym sposobem wykonania go jest moździerz, który również można łatwo w Polsce kupić. Można zrobić pesto blenderem, jednak smak nie będzie już oryginalny. Dlatego też warto zaopatrzyć się w kamienny moździerz, który przyda się w każdej kuchni.

Dostępnym, lecz drogim składnikiem są orzeszki pinii. Można je zastąpić innymi orzechami, na przykład orzechami włoskimi lub zimnymi. Jednak smak nie będzie taki sam. Warto jednak kupić orzeszki pinii, gdyż do pesto używa się ich bardzo mało. Na porcję pesto wykorzystujemy płaską łyżeczkę orzeszków.

Nie zawsze dostępne są w Polsce tradycyjne włoskie sery. Klasyczne pesto wymaga owczego sera pecorino i krowiego sera parmigiano reggiano, czyli parmezanu. Weganie odbywają się w ogóle bez sera i robią pesto na bazie samych orzechów. Do pesto potrzebny jest twardy ser podpuszczkowy jak parmezan czy grana padano. Grana padano często zastępuje parmezan w pesto, gdyż jest tańszy. Parmezan dość trudno jest zastąpić, gdyż żaden z polskich serów nie ma podobnego smaku i konsystencji. Można zastosować ewentualnie ser cheddar lub gouda, chociaż smak może nie będzie taki sam.

Ale czy inwencja twórcza pozwala nam trzymać się rygorystycznie tradycyjnego przepisu? Pesto jest potrawą bardzo uniwersalną, dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować przepis na pesto jako bazę do pomysłów na sosy czy pasty do chleba z różnych rodzajów zieleniny.

Ciekawe przepisy na pesto:

  • pesto z czosnku niedźwiedziego,
  • pesto z pietruszki,
  • pesto z liści rzodkiewki,
  • pesto z jarmużu,
  • pesto ze szpinaku,
  • pesto z rukoli,
  • pesto z natki marchewki,
  • pesto z awokado,
  • pesto z cukinii,
  • pesto z pokrzywy.

Bez trudu, w domu, możemy zrobić także czerwone pesto. Świetną bazą do jego wykonania mogą być gotowane buraki, suszone lub świeże pomidory. Sprawdź także ten artykuł: Jak zagęścić zupę? Oto 5 najlepszych metod na zaprawienie zupy.

Ciekawe pomysły na domowe, zielone pesto o różnych wariantach smakowych i z różnych, nietypowych składników

Pesto z natki marchewki

Natkę marchewki zwykle wyrzucamy. Jest ona oczywiście jadalna, lecz nie ma zastosowania w przepisach kulinarnych z uwagi na nieciekawy smak. Co ciekawe, można z niej zrobić wegańskie pesto. Dlatego jeśli hołdujesz zasadzie “zero waste” i nie lubisz wyrzucać zieleniny, warto wypróbować ten przepis. Nać jest jednak zbyt twarda, aby ją utrzeć w moździerzu dlatego też trzeba użyć blendera.

Składniki:

  • Marchewka 100 g - nać,
  • Czosnek 15 g,
  • Nasiona słonecznika 70 g,
  • Bazylia świeża 12 g,
  • Oliwa z oliwek 100 ml.

Umytą bazylię i nać marchewki włóż do blendera. Dodaj czosnek przetarty przez praskę i nasiona słonecznika. Można je zblendować lub nie. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i dopraw solą.

Pesto z pokrzywy

Podobnym pomysłem jest wegańskie pesto z pokrzywy, które również wykonamy przy pomocy blendera. Liście pokrzywy można zebrać na dworze. Pamiętajmy jednak, aby zbierać wszelkiego rodzaju zioła z dala od tras szybkiego ruchu i zakładów przemysłowych, najlepiej poza miastem. Liście pokrzywy należy dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć wrzątkiem. Całość składników blendujemy.

Składniki:

  • Pokrzywa liście 150 g,
  • Oliwa z oliwek 40 ml 4 łyżki,
  • Czosnek 10 g 2 ząbki,
  • Sól 3 g 1 szczypta,
  • Słonecznik nasiona łuskane 50 g 5 łyżek.
Makaron z pesto, a także jak zorbić pesto i sprawdzone przepisy na pesto
Najlepsze sposoby, jak zrobić pesto i sprawdzone przepisy na smaczne pesto

Pesto z jarmużu

Szczególnie ciekawym daniem jest pesto z jarmużu, szczególnie że jarmuż jest warzywem bardzo zdrowym, lecz mało popularnym w Polsce i nie zawsze wiemy jak go jeść. Jarmuż można dodawać do pesto w postaci świeżej lub zblanszowany. Liście jarmużu zanurzone na chwilę w gorącej wodzie stają się miękkie i nie tracą wartości odżywczych.

Składniki na pesto z jarmużu:

  • Jarmuż 200 g,
  • Czosnek 10 g,
  • Orzeszki pinii 30 g - 3 łyżki,
  • Ser parmezan 20 g,
  • Oliwa z oliwek 60 ml,
  • Pietruszka 45 g,
  • Bazylia świeża 45 g,
  • Pestki dyni 30 g.

Aby wykonać pesto z jarmużu, najpierw przygotowujemy liście jarmużu. Następnie wszystkie składniki blendujemy. Przepis ten jest niemal identyczny jak klasyczne pesto genueńskie. Zawiera tylko jarmuż, pietruszkę i pestki z dyni. Niestety składniki te są zbyt twarde, aby je utrzeć w moździerzu. Można je jednak zblendować, a następnie dodać do klasycznego pesto zrobionego w moździerzu.

Pesto ze świeżego czosnku niedźwiedziego

Pyszne pesto możemy zrobić również ze świeżych liści czosnku niedźwiedziego. Potrzebne będą następujące składniki:

  • Czosnek niedźwiedzi świeży 300 g - 1 pęczek,
  • Ser parmezan 40 g - 4 łyżki,
  • Orzechy włoskie 20 g - 2 łyżki,
  • Oliwa z oliwek 125 ml - 1/2 szklanki.

Ten przepis również wykonamy przy użyciu blendera. Wrzucamy do niego umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego, utarty parmezan i uprażone orzechy włoskie. Polewamy oliwą z oliwek i całość blendujemy.

ikona podziel się Przekaż dalej