Jak zrobić pieczone ziemniaki w piekarniku? Poznaj 3 najlepsze przepisy
Ziemniaki doskonale nadają się do pieczenia. Można piec surowe kartofle, można je też wcześniej ugotować lub podsmażyć. W niniejszym poradniku radzimy, jak przygotować pyszne dania z ziemniaków pieczonych. Powiemy też z czym można je podawać w ramach obiadu.
Jeśli szukasz więcej wskazówek, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.
Przepisy na pieczone ziemniaki w piekarniku
Całe ziemniaki z piekarnika
Na początek proponujemy kulinarną podróż do Szwecji. To tutaj w XVIII wieku po raz pierwszy przyrządzono ponacinane ziemniaczki, zapiekane w piecu. Od kiedy nowa bulwa z Ameryki na dobre zagościła w Europie stała się ulubioną potrawą przedstawicieli wszystkich stanów. Dziś ponacinane pieczone ziemniaki w piekarniku należą do najsłynniejszych potraw szwedzkich. Poniżej podajemy przepis jak je zrobić. Przepis jest całkowicie wegański i bezglutenowy!
Składniki:
- pół kilo ziemniaków średniej wielkości
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Każdy ziemniak nakrajamy tak, jakbyśmy chcieli go poszatkować na plastry, ale nie do końca, powinien zostać w jednym kawałku. Ziemniaki można opłukać zimną wodą, dzięki temu nie będą się sklejać. Następnie układamy je w brytfannie lub na blasze nasmarowanej tłuszczem. Same ziemniaki też pokrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez około pół godziny.
Jak widać taką potrawę można zrobić szybko i bez gotowania. Alternatywną wersją tego przepisu są ziemniaki z piekarnika z sosem śmietanowym. Nie jest to już potrawa wegańska, ale doskonale nadaje się do obiadu lub jako danie na obiadokolację.
Pomysł na pieczone ćwiartki ziemniaków
Ćwiartki ziemniaków mogą być dobrym dodatkiem do obiadu. Można je też wykorzystać jako spód do potrawy mięsnej, sosu lub warzyw. To również doskonały pomysł, jeżeli ktoś zastanawia się jak zrobić pizzę na spodzie ziemniaczanym.
Do upieczenia ćwiartek ziemniaków nie potrzeba zbyt wiele zabiegów. W podstawowej wersji bierzemy ziemniaki surowe lub gotowane, kroimy wzdłuż na cztery części i układamy na blasze wysmarowanej oliwą. Doprawiamy oliwą, przyprawami i ziołami. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Dobrym pomysłem jest obtoczenie ziemniaczków w marynacie z oleju i przypraw. Dzięki temu będą bardziej soczyste i aromatyczne. W czasie pieczenia warto kilka razy zajrzeć do piekarnika i przewrócić je na drugą stronę. Przewracanie poćwiartowanych kartofli sprawi, że będą bardziej równomiernie opieczone.
Opiekane ćwiartki ziemniaków można podawać na osobnym półmisku lub od razu układać na talerzach z innymi potrawami. Zaletą takiej formy pieczenia jest zachowanie stosunkowo dużych kawałków bulwy, ale dużo łatwiejszej do krojenia i jedzenia niż całe ziemniaczki.
Ziemniaki grillowane
Ziemniaki grillowane mogą zastąpić te smażone jako dodatek do dań obiadowych. Grillowanie ziemniaczków jest też doskonałym pomysłem na obiad na świeżym powietrzu. Nie masz grilla ani miejsca, gdzie możesz z niego skorzystać? Nic nie szkodzi. Do grillowanych kartofli wystarczy zwykły piekarnik. Poniżej znajdziesz przepis jak je przygotować.
Składniki:
- pół kilo ziemniaków (dobre będą zwłaszcza młode)
- sól i pieprz
- olej lub oliwa
- przyprawa do grilla
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w talarki. Najlepiej, żeby miały około 0,5 cm grubości. Przyprawić i pokropić olejem lub oliwą. Wymieszać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Piec około 30 do 45 minut na kratce w temperaturze 180 stopni. Zanim wyjmiemy z piekarnika najlepiej sprawdzić, czy są równomiernie opieczone.
Ten sam przepis można zastosować do ziemniaków grillowanych na zwykłym grillu lub na domowym grillu elektrycznym. Podobne przyprawy mogą się sprawdzić jako dodatek do smażonych kartofli. Jeśli szukasz dodatku do obiadu, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak ugotować kolbę kukurydzy.
Jak przygotować obiad z pieczonymi ziemniakami
Z czym podać pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaki w piekarniku to najczęściej dodatek do potrawy głównej. Same w sobie nadają charakter obiadowi i decydują o tym co można podać obok na talerzu. Jeżeli nie chcemy szykować kilku osobnych dań do obiadu, to można przygotować sos do zapiekanych ziemniaków.
Wspominaliśmy już o sosie śmietanowym. Równie dobrze można zrobić sos pieczarkowy, pomidorowy lub mięsny. Jeżeli chcemy zrobić na szybko jakiś dodatek bez gotowania, to dobrym pomysłem są sałatki. Obiad składający się ze smażonych lub pieczonych ziemniaków z sałatką jest doskonałym pomysłem na letnie przyjęcie w ogródku. Poniżej podajemy przykładowy przepis.
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków
- około 50 gram masła (najlepiej klarowane)
- sól
- pieprz
- garść świeżego lub łyżka suszonego koperku
Wykonanie:
Surowe ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Jeżeli mamy młode letnie ziemniaczki, to nie musimy obierać – wystarczy wyszorować skórkę. Masło roztopić, dodać przyprawy. Ziemniaki wymieszać z marynatą. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni (180 z termoobiegiem) przez około 40 minut. Najlepiej przed wyjęciem po prostu sprawdzić, czy są miękkie.
Do opiekanych lub grillowanych ziemniaczków można dodać też kotlety mięsne i wegańskie. Do tego surówka i mamy coś pysznego na obiad. Wadą jest to, że przygotowanie takiego dania, złożonego z trzech części, zabiera dość dużo czasu.
Ryba w piekarniku z ziemniakami
Ryba w piekarniku pieczona razem z ćwiartkami ziemniaków może być szybszym sposobem na danie główne. Warto ją wówczas piec w zamykanym naczyniu żaroodpornym, żeby ryba nie była za sucha. Pieczone ziemniaki najlepiej podawać z dobrymi rybami. Szczególnie polecany jest tu pstrąg, ewentualnie dorsz.
Rybę w piekarniku możemy też zapiekać osobno, zamykając ją w rękawie do pieczenia lub brytfance. W osobnym naczyniu albo na zewnątrz rękawa układamy warstwę pysznych ziemniaczków. Takie ziemniaki można delikatnie doprawić oliwą i koprem.
Jeżeli nie chcemy piec całej ryby, to doskonałą alternatywą są kawałki łososia ułożone między ziemniakami. Do zapiekanych kawałków łososia i ziemniaków można dodać cebulę. Pamiętajmy tylko, żeby łososia wyjąć z piekarnika po 10-15 minutach. Wtedy będzie idealny do jedzenia. W przypadku tej potrawy nie obejdzie się więc bez gotowania ziemniaków przed pieczeniem.
Dobrą stroną zapiekania ryby w piekarniku jest to, że nie traci ona nic ze swoich wartości odżywczych. Nie jest też zbyt tłusta.
Sposób na wczorajsze kartofle
Jeżeli zostało nam coś z wczorajszego obiadu, to pieczone ziemniaki w piekarniku są dobrym rozwiązaniem. Zamiast niezbyt apetycznych, zimnych kartofli mamy miskę opiekanych ziemniaczków, które wszyscy chętnie zjedzą.
Dla uzyskania dobrych ziemniaków takie wczorajsze danie można przyprawić na różne sposoby. W tym celu możecie wykorzystać któryś z wcześniej podanych przepisów albo zdać się na własną inwencję. Pamiętajmy tylko, żeby ugotowane ziemniaki wkładać do piekarnika na krótszy czas niż surowe. 10 minut w zupełności wystarczy.
Jeżeli poprzedniego dnia podawaliśmy osobno ziemniaki i np. zrazy czy kawałki kurczaka, to następnego dnia można zapiec wszystko w jednej brytfannie.
Jak widać, żeby przygotować danie z pieczonych ziemniaków, nie potrzeba wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Najważniejsze jest poświęcenie odrobiny czasu na przygotowanie dodatków. Pieczone ziemniaki to takie danie, które zyskuje swoisty charakter w zależności od dodatków. Pikantny sos, przyprawa do grilla czy koperek – każda z tych przypraw nada im nieco inne właściwości.