Jak zrobić piwo w warunkach domowych krok po kroku - poradnik praktyczny
Piwo to jeden z najbardziej popularnych napojów alkoholowych. Jest ono dostępne w każdym sklepie. Jednak entuzjaści tradycyjnego smaku piwa robią je samodzielnie w warunkach domowych. Proces ten jest nieco pracochłonny, jednak piwo własnej roboty jest znacznie tańsze, a przede wszystkim smaczniejsze. Doradzimy, jak zrobić piwo w warunkach domowych. Przedstawimy najlepszy przepis jak zrobić piwo krok po kroku, zarówno dla doświadczonych jak też dla początkujących piwowarów.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Warzenie piwa
Piwo znane było już w starożytności, kiedy to stało się ono napojem codziennym. Słowianie zaczęli dodawać do piwa chmiel zamiast ziół. Przed wiekami każda kobieta potrafiła zrobić piwo w domowych warunkach. Obecnie mało kto wie, że napój ten można w dalszym ciągu przygotować samodzielnie we własnym domu. Piwo wytworzone w domowych warunkach zaskakuje smakiem i jakością. Ponadto wyrób piwa domowym sposobem jest znacznie tańszy niż zakup piwa w sklepie czy markecie.
Domowe piwo nieco różni się od tego ze sklepu. Przede wszystkim jest bardzo wrażliwe i podatne na zabrudzenia. Nawet niewielka ilość zanieczyszczeń jest w stanie zmienić jego smak. Dlatego też, aby nie popsuć smaku piwa domowej roboty i nie stracić wysiłku na jego stworzenie, należy podawać piwo w bardzo czystych szklankach i kuflach. Ponadto piwo własnej roboty dużo bardziej się pieni. Dlatego też przed podaniem należy wstawić go na 2 godziny do lodówki, a następnie nalewać pod kątem 45 stopni.
Czego potrzebujesz, aby stworzyć piwo własnej roboty
Wyrób piwa domowym sposobem wymaga zaopatrzenia się w odpowiedni sprzęt i składniki. Do wyrobu piwa w domowych warunkach potrzebne będą następujące narzędzia:
- kadź fermentacyjna z rurką i kranem, która służy do fermentacji brzeczki. Jest to duży, wytrzymały pojemnik z szeroką pokrywą i z otworem do zamontowania rurki fermentacyjnej. Niektóre fermentatory wyposażone są w kranik, który ułatwia zlanie piwa do butelek. Pojemnik ten musi posiadać odpowiednie atesty PZH i musi być dopuszczony do kontaktu z żywnością. Cena fermentatora wynosi około 30-35 zł. Przed użyciem należy go zdezynfekować,
- kadź filtracyjna potrzebna do filtracji i wysładzania zacieru. Przed użyciem musi być zdezynfekowana,
- reduktor osadów pozwala zmniejszyć ilość osadów w czasie wlewania piwa do butelek. Nakłada się go na kranik kadzi. Reduktor osadów można zakupić za około 10 zł,
- duży garnek do gotowania wody do rozdrobnienia cukru. Warto w tym celu posiadać osobny garnek przeznaczony tylko do wyrobu piwa,
- aerometr Ballinga (cukromierz lub winomierz) służy do mierzenia ilości cukru w brzeczce oraz podczas zacierania. Pozwala on również zmierzyć zawartość alkoholu w wytworzonym piwie,
- drewniana lub plastikowa łyżka do mieszania. Warto mieć osobną, zdezynfekowaną łyżkę, tylko do wyrobu piwa,
- termometr piwowarski ciekłokrystaliczny to mierzenia temperatury fermentującej brzeczki. Należy go przykleić do kadzi fermentacyjnej, aby obserwować zmiany temperatury,
- kapslownica do zamykania butelek z piwem. Można wybrać tańszą kapslownicę ręczną lub droższą kapslownicę stołową, która jest bardziej trwała i stabilna,
- szklane butelki lub keg.
Domowe piwo musimy zlać do czystych, zdezynfekowanych butelek. Najlepiej wybrać butelki z ciemnego szkła. Należy je wyparzyć i bardzo dokładnie umyć przy pomocy specjalnej szczotki do butelek. Butelki można wysterylizować w piekarniku. Piwo w butelkach przechowuje się w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli zainteresował cię temat domowych alkoholi, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić wino domowe.
Aby zacząć domowe warzenie piwa, należy zgromadzić następujące składniki:
- cukier, można użyć ponadto glukozy lub kompozycji słodów. Rodzaj słodu stosowany jest do poszczególnych rodzajów piwa,
- słód dodaje się w zależności od rodzaju piwa, jakie chcemy zrobić. Doświadczeni piwowarzy mogą samodzielnie zacierać słód i chmielić. Natomiast początkujący powinni wybierać ekstrakty słodowe,
- chmiel nadaje piwu charakterystyczny smak i aromat. Chmiel dostępny jest w formie szyszek lub w formie granulatu,
- ekstrakt słodowy w postaci gęstego syropu, występuje on w wielu postaciach i służy do wyrobu konkretnego rodzaju piwa,
- drożdże piwne biorą udział w rozkładzie cukrów na alkohol i dwutlenek węgla.
Wyrób piwa domowym sposobem jest dość pracochłonny, jednak uzyskany niepowtarzalny smak z nawiązką wynagrodzi nam włożony wysiłek. Na domowe warzenie piwa należy przeznaczyć pół dnia. Natomiast fermentowanie i nagazowywanie w butelkach trwa 4 do 6 tygodni.
Jak zrobić piwo krok po kroku
Przed przystąpieniem do wyrobu domowego piwa należy wszystkie pojemniki, garnki i przybory zdezynfekować, gdyż nawet najmniejsze zabrudzenie może zepsuć smak piwa. Robienie piwa własnej roboty wymaga następujących etapów pracy:
- zacieranie,
- filtracja,
- warzenie i chłodzenie,
- zadawanie drożdży,
- fermentacja,
- refermentacja i rozlew.
Przepis, jak zrobić piwo domowe krok po kroku:
Warzenie piwa zaczynamy od przygotowania zacieru. W tym celu przygotowujemy słód, który należy albo kupić w postaci ześrutowanej albo zmielić w śrutowniku. W dużym garnku dajemy 1 kg śruty na 3 litry wody i doprowadzamy do odpowiedniej temperatury cały czas mieszając. Temperaturę sprawdzamy przy pomocy kuchennego termometru. Temperatura zależy od receptury na dany rodzaj piwa, które chcemy zrobić. Zacier trzymamy w tej temperaturze przez godzinę. Czy zacier jest gotowy sprawdzamy przy pomocy płynu Lugola. Małą próbkę zacieru wlewamy na talerzyk i zakraplamy płynem Lugola. Jeśli próbka nie zmieni koloru, oznacza to, że zacier jest gotowy.
Filtracja służy do pozyskania klarownego roztworu zwanego brzeczką. W tym celu wlewamy zawartość garnka do filtratora. Czekamy, aż resztki ziaren opadną na dno i filtrujemy piwo. Początkowo piwo jest mętne. Zlewamy je do osobnego garnka i filtrujemy ponownie.
Warzenie piwa polega na gotowaniu brzeczki przez godzinę. W tym czasie dodajemy 1-3 porcji chmielu. Następnie szybko schładzamy brzeczkę do temperatury 20 stopni. Od tego etapu bardzo ważna jest sterylność, dlatego też brzeczka powinna być cały czas pod przykryciem.
Schłodzoną brzeczkę przelewamy do fermentatora, gdzie odbywa się proces fermentacji. Ważne jest, aby przelewać przez rurkę oddzielając resztki chmielu. Piwo zlewamy z góry, gdyż na spodzie jest zbyt mętne. Do piwa wrzucamy drożdże. Nie należy mieszać.
Po kilku lub kilkunastu godzinach rozpoczyna się proces burzliwej fermentacji, kiedy to domowe piwo mocno się pieni. Czekamy kilka dni, do tygodnia, sprawdzając cukromierzem zawartość cukru. Następnie przelewamy piwo do drugiego fermentatora, gdzie odbywa się fermentacja cicha. Fermentator powinien być zamknięty rurką fermentacyjną. Proces ten trwa od tygodnia do 2 i pół tygodnia. Po zakończeniu tego procesu przelewamy całość do nowego fermentatora i dodajemy glukozę lub ekstrakt słodowy. Następnie piwo przelewamy do butelek i kapslujemy. Piwo w butelkach powinno leżakować około 3 - 4 tygodnie.
Przepis ten zalecany jest dla doświadczonych piwowarów. Natomiast początkujący powinni zacząć od łatwiejszego przepisu, do którego wykorzystujemy gotową brzeczkę, dostępną na rynku w puszkach.