Na jakie okazje słodki popcorn

Popcorn to dobra przekąska, którą lubią łasuchy w każdym wieku. Na jakie okazje najczęściej się go podaje? Istnieje wiele imprez, w czasie których możecie zaproponować popcorn z solonym karmelem. Nie jest to przekąska, którą powinno się proponować na eleganckim przyjęciu. Znajdą się jednak inne okazje. Na pewno należą do nich wszystkie przyjęcia dla dzieci. Jeżeli nie przeszkadza wam, że pociechy będą zajadały prażoną kukurydzę z cukrem, to można im sprawić radość takim daniem.

Jest to też dobra dodatkowa atrakcja podczas seansów filmowych czy wydarzeń sportowych. Kiedy zasiadamy z rodziną lub przyjaciółmi przed telewizorem przyda się miska ze słodkim popcornem. Możesz też zajadać go sam przy ulubionym serialu lub kiedy po prostu nudzisz się w domu. Odradzamy tylko jedzenie popcornu z karmelem podczas pisania i czytania książki. Chyba, że będziesz go nadziewać na widelec.

Taka przekąska jest dobrym pomysłem na uatrakcyjnienie balu karnawałowego. Czy będzie to duże przyjęcie czy skromna domówka, goście na pewno docenią oryginalny smak. Natomiast ty, robiąc popcorn nie wydasz dużo pieniędzy i specjalnie się nie narobisz.

Z popcornem z solonym karmelem nie można oczywiście przesadzać. Chociaż kukurydza jest niskokaloryczna, to nie można tego samego powiedzieć o karmelu. Dlatego lepiej robić go na specjalne okazje. Dobra wiadomość jest taka, że popcorn w zamkniętym szczelnie pojemniku wytrzyma około 14 dni. Możesz więc zrobić raz większą porcję i korzystać z niej przy różnych okazjach.

Można korzystać z gotowego popcornu o smaku karmelu albo z półproduktu do przygotowania w mikrofalówce. Jednak nic nie daje tyle radości co samodzielne przygotowanie przekąski w domu.

Popcorn z solonym karmelem

Przyrządzenie takiego dania jest bardzo proste. Nawet małe dzieci można szybko nauczyć jak zrobić popcorn karmelowy. Będzie to dodatkowa atrakcja, jeżeli dziecko chce pomóc przy szykowaniu np. przyjęcia urodzinowego. Robienie słodkiego popcornu może być rodzinną rozrywką.

Najlepiej zacząć od standardowego przepisu. Oto, jak on wygląda krok po kroku:

Składniki:

  • 200 g ziaren kukurydzy
  • 200 g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 120 g masła (trochę ponad pół kostki)
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Kukurydzę ogrzać na oleju, aż ziarna popękają i powstanie popcorn. Masło, cukier i miód podgrzać aż powstanie masa karmelowa. Dosypać szczyptę soli i wymieszać. Po rozpuszczeniu składników zdjąć masę z ognia i dodać sodę. Powinno się to robić powoli, gdyż soda w zetknięciu z masą może wywołać gwałtowną reakcję. Wymieszać.

Gotową masę wylać na popcorn i dobrze wymieszać. Następnie wyłożyć popcorn na blachę i nagrzać piekarnik do 100 stopni. Podpiekać przez około 1 godzinę. Warto przemieszać go co jakiś czas, wtedy podpiecze się równomiernie i nie będzie się sklejał.

Po podpieczeniu ziarna należy przesuszyć i ewentualnie rozdzielić, jeśli są posklejane. Podawać w dużych misach.

Jak widać to danie jest niezwykle proste. Po przestudzeniu popcorn powinien być chrupki i smaczny, dzięki temu, że zastygł na nim karmel. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić popcorn.

Jak zrobić popcorn karmelowy (wersja alternatywna)

Nie wszyscy lubią smak miodu, niektórzy mogą mieć też uczulenie na ten składnik. Dlatego można przygotować słodki popcorn według alternatywnego przepisu. Jest to prażona kukurydza z cukrem i dodatkiem cukru waniliowego. Jeżeli macie więcej czasu w domu, to możecie przygotować obie wersje. Zwłaszcza jeśli spodziewacie się większej ilości gości.

Popcorn karmelowy w misce na stole oraz przepis, jak zrobić popcorn karmelowy krok po kroku
Jak zrobić popcorn karmelowy krok po kroku, czyli przepis i porady

Jak zrobić popcorn karmelowy bez miodu krok po kroku? Będziemy potrzebować:

  • 200 g kukurydzy
  • 150 g cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 30 ml (2 łyżki) wody
  • szczypty soli

Najpierw prażymy kukurydzę i po uprażeniu doprawiamy solą. Cukier zwykły mieszamy na patelni z cukrem waniliowym i zalewamy wodą. Rozpuszczamy cukier w wodzie, następnie dodajemy uprażony, posolony popcorn. Trzymając patelnię na małym ogniu mieszamy całość, aż kukurydza pokryje się karmelem. Studzimy na tacy lub dużym talerzu, wyłożonym papierem do pieczenia.

Inna wersja tego przepisu obejmuje polewę karmelową przyrządzoną z masłem i bez cukru waniliowego.

Oto dokładniejszy przepis:

Wodę z cukrem podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, nie mieszając. Kiedy nabierze brązowego koloru zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy łyżeczkę masła. Karmel wylewamy bezpośrednio na popcorn, mieszamy i czekamy aż ostygnie. Danie gotowe.

Warto dodać, że mieszanie powinno być energiczne, bo karmel ma tendencję do szybkiego zastygania.

Zaletą drugiej i trzeciej wersji solonego popcornu jest nie tylko brak miodu, ale tempo przyrządzania. Jak pamiętamy popcorn z solonym karmelem i miodem powstawał ponad godzinę. Tego drugiego po wymieszaniu z karmelem już nie wkładamy do pieca. Kiedy wystygnie jest gotowy do podania.

ikona podziel się Przekaż dalej