Czy można zrobić domowy popcorn i czy popcorn może być zdrowy?

Popcorn, czyli prażona kukurydza, uważany jest za bardzo niezdrową przekąskę. Unikają go osoby dbające o linię i walczące z nadwagą. Tymczasem okazuje się, że popcorn może być zdrowy, a nawet przyczyniać się do redukcji wagi dzięki dużej zawartości błonnika. Wszystko zależy od sposobu wykonania prażonej kukurydzy. Popcorn kupiony w sklepie zawiera dużo niezdrowych tłuszczy, cukru oraz sztucznych barwników i konserwantów.

Okazuje się jednak, że prażoną kukurydzę można zrobić samemu w domu. Czy taki domowy popcorn będzie zdrowy? Zależy to od rodzaju tłuszczu, na jakim zrobimy domowy popcorn oraz od tego czym go doprawimy. Zdrowy popcorn powinien być zrobiony bez oleju i bez soli, a raczej z małą ich ilością.

Popcorn zawiera wiele witamin oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, cynk, miedź. Ponadto posiada białko, antyoksydanty oraz kwas foliowy. Popcorn nie zawiera glutenu, dlatego też może stanowić dobrą przekąskę dla osób na diecie bezglutenowej.

Jak zrobić popcorn w domu

Jak zrobić popcorn samemu

Najprostszym sposobem na domową prażoną kukurydzę jest popcorn z mikrofalówki. Wystarczy kupić w sklepie specjalny popcorn przeznaczony do uprażenia w mikrofalówce. W sklepach znajdziemy wiele wersji smakowych, zaś czas i sposób prażenia opisany jest na opakowaniu.

Czy popcorn z mikrofalówki jest zdrowy? Niestety jest to gotowy produkt, który może zawierać konserwanty i dodatki. Ponadto popcorn z mikrofalówki nie zawsze się udaje. Zdarza się, że otrzymujemy popcorn przypalony. Dlatego też najlepiej jest zrobić domowy popcorn w garnku lub na patelni. Mamy wówczas pewność z jakiej kukurydzy jest on zrobiony oraz uzyskamy zdrowszy popcorn bez konserwantów i barwników.

Wiele osób chciałoby zrobić zdrowy popcorn bez oleju i zastanawia się, czy popcorn można zrobić w piekarniku. Nie jest to jednak dobry pomysł. Kukurydzę można uprażyć także w specjalnej torbie do pieczenia, do której wlewa się trochę oleju lub używa bez oleju. Taki sposób można wykorzystać w mikrofalówce. Prażenie popcornu w piekarniku w torbie może zająć sporo czasu i niekoniecznie da dobry wynik. Wykorzystując torby do pieczenia można zrobić zdrowy popcorn, czyli bez oleju i bez soli, w mikrofalówce. Oczywiście korzystamy ze zwykłych ziaren kukurydzy, a nie specjalnej kukurydzy do przygotowywania popcornu w mikrofalówce. Lubisz kukurydzę także w innej formie? Sprawdź ten artykuł z poradami, jak ugotować kolbę kukurydzy.

Przepis jak zrobić domową prażoną kukurydzę na patelni lub w garnku

Domowym sposobem można zrobić popcorn w garnku lub na patelni. Musimy przygotować duży garnek, rondel lub głębszą patelnię z przykrywką. Aby domowy popcorn był na pewno zdrowy, nie bez znaczenia będzie z jakiej kukurydzy go zrobimy. Warto znaleźć kukurydzę z upraw ekologicznych.

Aby samodzielnie uprażyć popcorn, potrzebujesz następujących składników:

  • ziarna kukurydzy,
  • tłuszcz - masło klarowane, oliwa z oliwek, olej kokosowy lub inny tłuszcz.
Robienie popcornu z dzieckiem
Domowy popcorn krok po kroku, czyli przepisy, jak zrobić popcorn w domu

Jak zrobić popcorn krok po kroku:

  • rozgrzewamy tłuszcz w garnku, tłuszczu powinno być co najmniej tyle, aby przykrył całe dno naczynia, ale też niezbyt dużo,
  • wrzucamy 2 ziarnka kukurydzy, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż ziarna strzelą. Oznacza to, że tłuszcz jest odpowiednio gorący.
  • zmniejszamy ogień pod garnkiem i wrzucamy resztę kukurydzy,
  • przykrywamy garnek pokrywką i prażymy kukurydzę, od czasu do czasu potrząsając garnkiem,
  • kiedy przerwy pomiędzy strzelającymi ziarnami wydłużą się do 3 sekund, zdejmujemy garnek z ognia.

Jak zrobić popcorn karmelowy lub inny smakowy

Jak uprażyć popcorn smakowy

Wspaniałą przekąską jest popcorn smakowy, który może być przyrządzony zarówno na słono jak i na słodko. Dodatki smakowe do popcornu mogą być przeróżne, ale najlepiej prażyć popcorn wzbogacony ziołami, czekoladą, miodem czy startym serem.

Przyprawy do popcornu może dodać do tłuszczu, w którym będziemy prażyć popcorn. Innym sposobem jest doprawienie popcornu już na talerzu, przed podaniem go. Robiąc popcorn dla gości, możemy podzielić go na kilka części i każdą doprawić innym smakiem. Popcorn smakowy możemy również, pod dodaniu przyprawy, podpiec w piekarniku około 30 minut.

Najbardziej tradycyjny jest popcorn z masłem. Możemy po prostu polać popcorn roztopionym masłem lub stworzyć smakowy popcorn z masłem i ziołami. Rozpuszczamy masło w rondelku, a gdy stanie się płynne, dodajemy ulubione przyprawy łagodne lub ostre. Najczęściej używa się takich przypraw jak: zioła prowansalskie, rozmaryn, czerwona papryka, curry, bazylia, pieprz cayenne, wasabi, starta skórka z cytryny czy imbir w proszku.

Solony lub słodki popcorn w garnku robimy w ten sposób, że dodajemy soli lub cukru do popcornu, gdy jest on jeszcze na patelni lub w garnku. Przykrywamy przykrywką i potrząsamy garnkiem. Sól lub cukier oblepią ziarna i uzyskamy popcorn smakowy.

Przepis, jak zrobić popcorn karmelowy

Popcorn karmelowy to nie tylko świetna przekąska, lecz także doskonały dodatek do deserów, ciast i domowych słodyczy. Aby zrobić popcorn karmelowy będą potrzebne następujące dodatki:

  • 230 g solonego masła,
  • 230 g brązowego cukru,
  • 80 ml miodu,
  • 0.5 łyżeczki soli.

Karmel przygotowujemy w następujący sposób:

  • składniki mieszamy w garnku,
  • doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 minuty,
  • świeżo zrobiony popcorn wsypujemy do miski,
  • karmelem szybko zalewamy świeżo zrobiony popcorn,
  • wykładamy blachę papierem do pieczenia i wsypujemy popcorn,
  • pieczemy go w piekarniku 30 minut w temperaturze 150 stopni, od czasu do czasu mieszając.

Przed pieczeniem można popcorn oprószyć solą. Jest to kwestia smaku, gdyż popcorn karmelowy można zrobić również bez soli.

ikona podziel się Przekaż dalej