Jak zrobić rosół – ogólne zasady

Gotowanie rosołu a inne zupy

Gotowanie rosołu powinno przebiegać według pewnych zasad. Dzięki temu uzyskamy klarowną zupę o charakterystycznym złotym kolorze.

Jak ugotować rosół, żeby nie był mętny, zbyt tłusty, ani za bardzo warzywny w smaku? Dobry rosół najczęściej przygotowuje się z kury lub z kurczaka. Mięso kury lepiej się do tego nadaje, nie powinno być za tłuste. Inaczej nie uzyskamy smacznego rosołu. Oprócz tego w klasycznym rosole powinny się znaleźć warzywa, takie jak marchew, pietruszka, por i seler. Charakterystyczny smak uzyskamy, dodając również cebulę, najlepiej podpieczoną lub opiekaną nad palnikiem.

Najczęściej stosowane przyprawy do rosołu to sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Niektórzy dodają też odrobinę cukru – więcej na ten temat powiemy dalej. Idealny rosół to taki, w którym uzyskamy odpowiednie relacje smaku słonego, ostrego i słodkiego. Idealny smak możemy osiągnąć, dodając jeszcze odrobinę lubczyku. W niektórych przepisach znajdziecie też imbir. Na talerzu warto posypać zupę świeżo posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem.

Do gotowania rosołu nie używamy pełnego ognia. Powinien się on gotować powoli, w niezbyt wysokiej temperaturze. Nie można go przegotować, bo nie uzyskamy klarownego wywaru.

Rosół z kurczaka i nie tylko

Najpopularniejszy jest rosół drobiowy, ale nie jest to jedyna opcja. Na czym jeszcze można zrobić złotą zupę? Przede wszystkim na kościach wołowych lub mieszanych (z wołowiny i z kury). Naprawdę smaczny jest rosół gotowany na różnych kościach. Można do tego dodać trochę mięsa z kurczaka. Kość wołowa nadaje mocniejszy, bardziej wyrazisty smak.

Chociaż rosół jest typową zupą na mięsie, to można go zrobić również w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. W tym ostatnim przypadku najczęściej mięso zastępuje się tofu lub innym produktem sojowym, a charakterystyczny smak można uzyskać, dobierając odpowiednio przyprawy. Można np. zastosować przyprawę do kurczaka. Zamiast tłuszczu zwierzęcego dodaje się zwykle odrobinę oleju.

Niektórzy używają do zaprawienia zupy kostek rosołowych. Jest to dobre wyjście, jeżeli trzeba szybko przygotować posiłek. Jednak cały sekret idealnego domowego rosołu polega na tym, żeby nie używać glutaminianu sodu i innych polepszaczy smaku. Bez nich będzie nie tylko zdrowszy, ale też bardziej pożywny.

Jak ugotować rosół – trzy sprawdzone przepisy

Jak zrobić rosół? Na to pytanie możemy udzielić wielu odpowiedzi. Zapoznaliście się już z podstawowymi zasadami gotowania rosołu. Teraz czas na instrukcje gotowania krok po kroku. Każdy przepis zawiera trochę inny zestaw składników. Gotowe zupy będą się też różniły nieznacznie smakiem. Warto wypróbować każdą z poniższych.

Przepis 1. Klasyczny rosół z kury

Do klasycznego rosołu drobiowego będziemy potrzebować:

Świeżej lub rozmrożonej dzień wcześniej tuszki z kury, tzw. porcja rosołowa (chcecie spróbować idealnego rosołu, to unikajcie mięsa z kurczaka)

  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • połówki pora
  • kawałka selera (mniej więcej mieszczący się w zaciśniętej dłoni)
  • podpieczonej lub opalonej nad palnikiem cebuli
  • szczypty soli
  • kilku ziarenek pieprzu czarnego
  • 1-2 ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • opcjonalnie gałązki świeżego lubczyku lub siekanej natki pietruszki.

Mięso myjemy i wstawiamy do gotowania na wolnym ogniu. W tym czasie możemy obrać i pokroić inne składniki. Warzyw nie kroimy drobno. Dużą marchew możemy rozkroić wzdłuż na 3-4 części. Podobnie pietruszkę. Włoszczyznę wrzucamy po pierwszym zagotowaniu mięsa. Upewnij się wcześniej, że na powierzchni nie pływają tzw. szumowiny. W przepisie tego nie zaznaczyliśmy, ale do uzyskania pysznego rosołu o właściwościach rozgrzewających warto dodać trochę imbiru.

Przyprawy dodajemy razem z warzywami. Wyjątkiem jest lubczyk i pietruszka. Można je związać nitką i na chwilę zanurzyć w zupie pod koniec gotowania. Można też posiekać (zwłaszcza pietruszkę) i wrzucić do zupy rozlanej do talerzy.

Czas gotowania rosołu to w sumie około 45 minut do godziny. A może zainteresuje cię także ten artykuł z poradami, jak ugotować makaron różnego rodzaju?

Przepis 2. Rosół na kościach

Od tego, na czym zrobimy rosół, będzie zależał nie tylko jego smak, ale też właściwości. Przygotowanie rosołu na kościach krok po kroku przypomina poprzedni przepis. Różnica jest taka, że używamy przede wszystkim kości i gotujemy je dużo dłużej. Na wolnym ogniu może to potrwać nawet 3 godziny. Dlaczego jednak warto? Bo ma głębszy smak i zawiera dużo kolagenu. Przyda się to szczególnie osobom, które cierpią na problemy wynikające z niedoboru tego składnika.

Jak zrobić rosół na kościach? Najlepiej dobrać kości cielęce lub drobiowe. Wołowe dają dobry smak, ale trudno dostać naprawdę zdrowe. Do zupy przejdzie to, co jest w kościach, więc powinniśmy uważać, jakich użyjemy.

Rosół z makaronem i warzywami w białej bulionówce stojące na stole, a także przepisy, jak zrobić rosół jak u mamy

Po ugotowaniu kości (2-3 godziny) dodać warzywa i gotować jeszcze na niewielkim ogniu około 40 minut do godziny. Najlepiej solić na kilka minut przed zakończeniem gotowania. Dla uzyskania naprawdę dobrego rosołu warto użyć na koniec zielonej pietruszki.

Przepis 3. Rosół wegetariański

W tym przepisie podchodzimy do sprawy mniej ortodoksyjnie. Przechodząc na dietę bezmięsną, nie trzeba rezygnować z domowego przysmaku. Stosując ten przepis, możecie zadziwić domowników i gości smacznym rosołem bez użycia mięsa. Jego zaletą jest to, że gotuje się go łatwiej dzięki warzywnym składnikom. Oto jak go zrobić krok po kroku:

Do składników warzywnych z pierwszego przepisu dodaj jeszcze kawałek imbiru, kilka suszonych grzybów, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju oraz 2 łyżki sosu sojowego. Grzyby i sos sojowy nadadzą bardziej „białkowego” smaku. Olej zastąpi tłuszcz z mięsa. Dla uzyskania konkretnego, smacznego wywaru warto cebulę i czosnek podprażyć z przyprawami w niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać warzywa i grzybki, zalać wodą. Gotować do 1-2 godziny, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać natkę pietruszki, sos sojowy i 4 łyżki oleju.

Pyszny rosół z makaronem

Najpopularniejszym dodatkiem do rosołu jest makaron. Wiemy już jak ugotować rosół, na czym zrobić wywar i jak postępować, żeby był klarowny. Teraz powiedzmy kilka słów o makaronie. Dla uzyskania naprawdę pysznego rosołu dobrym wyborem jest makaron domowy. Robi się go z mąki pszennej z jajkami, wodą i solą. Sekretem jest uzyskanie właściwej konsystencji ciasta, żeby makaron był naprawdę smaczny.

Zamiast tego można kupić tzw. makaron domowy.

Jak ugotować rosół z makaronem? Zdecydowanie osobno. Są dwie szkoły odnośnie temperatury. Jedna mówi, że makaron powinien być świeżo gotowany i gorący tak jak rosół. Druga radzi dolewać gorącego rosołu do zimnego makaronu. Każdy wybiera to, co mu najbardziej odpowiada.

Na koniec powiemy jeszcze jak zrobić rosół z lanymi kluskami. Do ciasta potrzebujemy dwóch jajek, około 3 łyżek zimnej wody i pół szklanki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy składniki mikserem. Lejemy cienkim strumieniem do rosołu na minutę, dwie przed zagotowaniem. Zupa jest gotowa do podania.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny