Beszamel – idealny sos

Skąd pochodzi sos beszamelowy

Legenda głosi, że bechamel został wymyślony we Francji przez urzędnika na dworze Ludwika XIV. W każdym razie od jego nazwiska wziął swoją nazwę. Jednak wiadomo, że ten prosty sos był znany już w średniowiecznej Toskanii. Oprócz znanych obecnie składników, dodawano do niego zieloną pietruszkę, podsmażaną cebulkę i śmietanę. Może nie był tak łatwy do zrobienia, ale na pewno bogaty w smaku.

Dziś jest znany na całym świecie. Chętnie dodaje się go do potraw mięsnych i zapiekanek. Nieźle będzie smakował również karp pieczony lub inna ryba zapiekana z beszamelem. Niektórzy preferują nawet pizzę z sosem beszamelowym. Na pewno smakuje ona nieco inaczej niż pizza tradycyjna.

Jego zaletą jest to, że ma bogaty smak i jest pożywny. W skrócie można powiedzieć, że to zasmażka z mąki i masła. Jednak cały sekret dobrego beszamelu polega na odpowiednim dobraniu składników i doprawieniu. Na przykład do warzyw lepiej zrobić sos z dodatkiem sera, natomiast doprawiając mięso nie trzeba już dodawać tego składnika.

Rodzaje sosu i niezbędne składniki

Oprócz mleka, mąki i masła, charakterystycznym składnikiem sosu beszamelowego jest gałka muszkatołowa. Żeby był naprawdę dobry trzeba też dodać odpowiednie ilości soli i pieprzu. W zależności od wariantu do sosu dodaje się też różne odmiany sera, a nawet warzywa.

Istnieje więcej niż jeden przepis na beszamel. Zanim postanowimy zrobić sos beszamelowy warto dowiedzieć się jakie są jego odmiany. W zależności od tego jakie mamy składniki, a także jaki sos będzie najlepszy do naszej potrawy, taki wybierzemy. Każdy może też przygotować własny wariant sosu. Przede wszystkim musi on mieć odpowiednio dobrane proporcje poszczególnych składników.

Oto kilka rodzajów sosów na bazie beszamelu, które mogą was zainteresować:

  • Sos kremowy – do podstawowych składników dodaje się śmietanę kremową. Można go dodatkowo wzbogacić serem topionym, szczypiorkiem, a nawet suszonymi pomidorami. Ponieważ da się przygotować dość szybko, jest chętnie wybierany do potraw obiadowych. Nadaje się doskonale do mięs duszonych.
  • Sos cebulowy – do podstawowego sosu dodaje się podsmażaną cebulkę, najlepiej zblendowaną. Smak sosu dobrze komponuje się z mięsami i rybami. Może wzbogacić takie potrawy jak karp pieczony czy pieczeń z kurczaka.
  • Sos Alfredo – nie jest to klasyczny beszamel, ale należy do białych, gęstych sosów. Do składników należą śmietana, warzywa (np. cukinia), żółtko, masło i, co ciekawe, podsmażane kawałki kurczaka. Jest to jeden z klasycznych sosów do włoskiej pasty.
  • Sos Mornay – szybki do przygotowania sos beszamelowy z dodatkiem parmezanu lub sera Gruyere. Przepis pochodzi ze Szwajcarii.
  • Sos cheddarowy – angielska odmiana sosu, o nieco mocniejszym smaku. Dla dzieci i dorosłych lubiących smak sera cheddar to idealny dodatek do potraw.

Jak widać sos beszamelowy można zrobić na wiele sposobów. Podane powyżej to tylko niektóre z nich. Niżej znajdziesz przepis na klasyczny beszamel i sos w wersji fit. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zagęścić sos mąką.

Przepisy na sos beszamelowy

Klasyczny przepis na beszamel

Zaletą klasycznego beszamelu jest to, że można go łatwo przygotować, a składniki są dostępne pod ręką w każdej kuchni. Prosty skład umożliwia dowolne modyfikacje, dostosowanie do różnych diet i potraw dla dzieci i dorosłych. Oto jak zrobić łatwy sos beszamelowy:

Składniki:

  • 50 g (ok. 2 łyżki) masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml (ok. 1,5 szklanki) mleka
  • duża szczypta (lub pół łyżeczki) sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Patelnię nastawić na mały ogień, rozpuścić masło. Dodać mąkę, mieszając, żeby nie powstały grudki. Kiedy składniki są dobrze połączone dolać mleko. Przyprawić.

Taki sos dobry jest do warzyw z makaronem, ale świetnie sprawdzi się też dodany do mięs czy zapiekanek. Zmieniając nieco proporcje można przygotować bardziej aromatyczną, płynną lub słoną wersję. Większa ilość mleka sprawi, że sos będzie się nadawał do sosjerki.

Ten przepis jest na tyle szybki i łatwy, że nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby go wykonać. Każdy kto wie, jak ugotować bób i zaparzyć herbatę będzie umiał zrobić beszamel.

Ciekawe promocje - ceny was zaskoczą!

Dietetyczny sos beszamelowy

Zasmażka, śmietana, biała mąka pszenna – to nie są lekkie składniki. Dla niektórych zbyt częste obiadki z takimi dodatkami skończą się nadwagą lub bólem brzucha. To nie jest jedzenie fit. Na szczęście istnieją alternatywy. W zależności od potrzeb można przygotować sos beszamelowy o niższej zawartości tłuszczu, bez glutenu lub delikatniejszy w smaku. Poniżej podajemy przepis na lekki, bezglutenowy beszamel.

Składniki:

  • 150 ml chudego mleka
  • 15-20g mąki kukurydzianej lub mieszanki bezglutenowej
  • 20g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Gotowy sos beszamelowy wykładany na zapiekankę, a także jak zrobić beszamel

Wykonanie:

Czosnek wyciskamy przez wyciskarkę. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy i dodajemy zawiesinę. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy wyciśniętego czosnku, przypraw i parmezanu. Sos gotowy.

Prosty pomysł na potrawy z beszamelem

Do czego sos beszamelowy?

Beszamel nie nadaje się do jedzenia jako osobna potrawa. Jest prosty do zrobienia, ale smakuje dobrze tylko jako dodatek. Dlatego dobrze jest przyjrzeć się kilku potrawom, którym ten sos nadaje nową jakość smakową.

Makarony – makaron bez sosu lub zupy w ogóle jest trudny do zjedzenia. W zupach, a nawet w potrawach takich jak spaghetti, jest jednak sam traktowany jako tło smakowe. W przypadku makaronu np. z warzywami i beszamelem to kluski stają się bazą.

Mięsa – sosy beszamelowe w sposób szczególny komponują się z pieczeniami i duszonym mięsem. Można go dodać do mięsnej zapiekanki i zapiec z całą potrawą. Doskonale pogłębia też smak potraw duszonych. Zwłaszcza podsmażane kawałki kurczaka lub indyka nabierają dzięki niemu soczystości. Sos beszamelowy można też dodać do pieczeni już po jej przyrządzeniu. W tym celu sporządzamy nieco rzadszą wersję. Warto zadbać o pozostałe składniki, żeby sos dobrze się komponował z danym gatunkiem mięsa. Jeżeli mamy przepis np. na pieczeń wołową w sosie beszamelowym, to najlepiej przygotować wszystko według instrukcji.

Ryby – potrawy z ryb mają bardzo różny smak. Beszamel szczególnie nadaje się do ryb tłustych i półtłustych, takich jak karp czy pstrąg. Można go dodawać do filetów. Do chudych ryb zwykle dodaje się trochę masła, jednak zamiast tego można zrobić prosty sos beszamelowy.

Warzywa – beszamel do warzyw najczęściej łączy się z różnymi rodzajami sera. Wówczas cała potrawa jest bardziej pożywna i zawiera więcej białka. W tym przypadku jest to zwłaszcza dobry dodatek do zapiekanek warzywnych. Jeżeli komuś nie smakują warzywa saute, to smak potrawy można w łatwy sposób poprawić dodając sosu.

Przepis na kurczaka w beszamelu

Sposoby wykorzystania sosu beszamelowego najlepiej zrozumiemy przyglądając się konkretnej potrawie. Oto przepis na kurczaka w beszamelu. Mamy nadzieję, że będzie wam smakował.

Sos beszamelowy można dodawać do pieczeni z kurczaka na dwa sposoby. W postaci pierzynki mięso jest zapiekane pod beszamelem. Ten sam sos w nieco rzadszej postaci można przelać do sosjerki i polewać nim gotową potrawę. Każda z tych opcji ma swoje zalety i wady. Ponieważ wybór jest duży, zdecydowaliśmy się na przedstawienie jednego wariantu. Poniżej znajdziecie przepis na kurczaka pod beszamelem.

Składniki:

Kurczak:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 150 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 200 g twardego żółtego sera (typu parmezan)
  • łyżka bułki tartej
  • ćwierć pora
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Ser zetrzeć na drobnej tarce, por i pietruszkę posiekać drobno, wycisnąć czosnek. Pierś rozkroić na dwie części i rozbić na kotlety. Ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec nagrzać do 200 stopni. Podpiekać 10-15 minut. W tym czasie można przygotować beszamel.

Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić je, podgrzewając na wolnym ogniu. Dodać mąkę, dobrze rozmieszać. Do zasmażki dolać mleko. Mieszać przez cały czas aż zgęstnieje. Na koniec dodać przyprawy.

Wracamy do mięsa. Jeżeli zmiękło, to dodać do niego szynkę i por. Posypać serem i zalać sosem beszamelowym. Na wierzch posypać bułkę tartą. Włożyć ponownie do piekarnika na jakieś 10-15 minut (mięso musi być miękkie). Na koniec posypać posiekaną pietruszką.

Jak widać na powyższym przykładzie, beszamel może być nierozłączną częścią potrawy. Kiedy zapieka się mięso pod beszamelem, to jest ono bardziej soczyste i aromatyczne. Szczególnie drób, który łatwo wysycha podczas pieczenia.

Zachęcamy do prób różnych wersji potraw z sosem beszamelowym. Ten prosty przepis można modyfikować nadając mu różną gęstość i smak.

W czystej, odświeżonej kuchni gotuje się przyjemniej - sprawdźcie nasz poradnik jak wyczyścić fugi.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny