Jak zrobić tort piętrowy?

Jak zrobić tort urodzinowy?

Przede wszystkim, do wykonania ciasta piętrowego należy mieć naprawdę duże pokłady… cierpliwości. Jeżeli chcesz stworzyć urodzinowy tort z masą cukrową, warto będzie wykorzystać poniższy przepis. To pomysł na… niewielki tort dwupiętrowy!

Lista składników:

  • 2 biszkopty dowolnej średnicy
  • krem maślany
  • krem do przełożenia ciasta
  • konfitura / dżem
  • lukier plastyczny

Lista narzędzi:

  • 2 podkłady pod ciasto
  • rękaw cukierniczy
  • płaski, szeroki nóż (do kremu)
  • linijka / ekierka
  • drewniane wykałaczki
  • nić dentystyczna
  • szeroki wałek
  • nieprzywierająca mata
  1. Upiecz 2 ciasta biszkoptowe. Jeżeli tworzysz je bez stelaża, dolny powinien mieć ok. 18 cm, a górny 10 cm.
  2. Wyjmij biszkopt po przestygnięciu. Zetnij „kopułkę”, by na szczycie zyskać poziom. Podziel placki na połówki (od linijki). Powbijaj je na poziomie wykałaczki, a miejsce nad nimi natnij nożem.
  3. Umieść kawałek nici dentystycznej w nacięciach i, po skrzyżowaniu końców, przetnij ciasto na dwie połówki. To samo zrób z drugą częścią.
  4. Nałóż cienką warstwę kremu na podkład pod ciasto – dzięki temu nawet kwadratowy tort nie będzie się przesuwał! Dodatkowo, biszkopt nie wyschnie. Ustaw dół ciasta.
  5. Napełnij kremem rękaw cukierniczy (może być też z bitą śmietaną). Nałóż ok. 1 cm od brzegu ciasta równą jego warstwę. Dzięki temu, jak położysz górę, masa wyrówna się niemal do brzegu!
  6. Wyłóż dżem w zabezpieczony okrąg z kremu, cienko rozsmarowując. Nałóż warstwę kremu na konfiturę i przyłóż placek górny, lekko dociskając i poziomując tym sposobem masę. Boki uzupełnij szerokim nożem. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
  7. Ochłodź torcik w lodówce, aż się ustabilizuje (ok. 1 godzina). Tort z masą cukrową koniecznie obłóż kremem na maśle! Zrób to jak najcieniej, aby zablokować okruszki. Schłodź ciasto i nałóż grubszą warstwę maślanego kremu – im gładziej, tym… lepiej przylgnie plastyczny cukier! Poczekaj do pełnego utwardzenia się tortu.
  8. Rozwałkuj masę cukrową na ok. 4 mm. Nałóż na masę maślaną i wyrównaj całość, obcinając nadmiar lukru. Przyda się podstawka pod ciasto, kiedy będziesz nakładać cukier plastyczny.

Zbliżają się urodziny twojej pociechy i planujesz upiec tort? Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak urządzić urodziny dla dzieci.

Jak złożyć piętra tortu ze sobą?

Wiesz już, jak wykonać tort komunijny albo nawet tort weselny. Pojawia się jednak kolejne pytanie – jak go ze sobą… złączyć? Cóż, ustawianie pięter ważne jest zarówno w małych, jak i w dużych tortach. Jak zrobić tort piętrowy?

  1. Przyszykuj 3 drewniane patyczki (średnica ok. 1 cm, o ile chcesz zrobić większy tort, np. tort trzypiętrowy). Do mniejszych wystarczą… szerokie słomki do napojów.
  2. Foremkę, w której znajdowało się ciasto, należy ustawić na dolnym cieście – najlepiej po środku. Odciśnij jej wielkość w cieście dolnym – tylko ostrożnie, by nie zepsuć lukru!
  3. Rozplanuj 3 miejsca podparcia, wbij słomkę / patyczek i obracaj nim, uważając na lukier. Zaznacz tak wysokość tortu z lukrem oraz wyjmij identycznym ruchem.
  4. Przytnij patyczki na identycznej wysokości i wykręć je, następnie umieszczając w dolnym cieście. Nałóż krem maślany na przestrzeń między nimi, przytwierdzając górny torcik do podstawki tekturowej. Lekko dociśnij i schłodź całość.

Roboty kuchenne - sprawdź aktualne promocje!

Wiesz już, jak wykonać połączenie pięter bez stelaża. Pozostanie więc tylko… dekorowanie! Możesz skorzystać z falban, kwiatów, jadalnego brokatu bądź ozdobnych kulek, a także posypki. Wybór jest naprawdę bardzo duży i ograniczeniem pozostaje wyłącznie… wyobraźnia!

Jak zrobić piętrowy torcik z bitą śmietaną?

Jak zrobić tort piętrowy na wesele – lista potrzebnych składników

Tort może być okrągły, kwadratowy, a także w zupełnie nietypowym kształcie – serca, gwiazdy czy postaci z bajki. Na weselu najlepiej jednak prezentują się tradycyjne torty. A co, gdyby tak zaszaleć chociaż z jego… smakiem? Jednym z nietypowych połączeń będzie kajmak i masa cytrynowa! Oto tort, który spokojnie wystarczy dla 50 gości bądź… nieco większej ilości, jak cieniej go pokroisz! Warto będzie do jego wykonania użyć podkładek do tortów – zwłaszcza, gdy chcesz go przetransportować.

Tort trzypiętrowy oraz porady, jak jak zrobić tort piętrowy, a także jak złożyć piętra tortu i jak je przygotować
Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik

Lista składników:

  • biszkopt (ok. 30 cm
    • 8 jaj
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • ¾ szklanki cukru
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
  • biszkopt (ok. 26 cm)
    • 5 jaj
    • ¾ szklanki mąki pszennej
    • ½ szklanki cukru
    • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • masa kajmakowa
    • 1 l śmietany 36 %
    • 1,5 puszki masy kajmakowej
    • 2 serki mascarpone
    • 3 łyżeczki żelatyny
  • masa cytrynowa
    • 1 l śmietany 36 %
    • cukier puder
    • 1 serek mascarpone
    • sok z 2 cytryn
  • dekoracja
    • ½ puszki masy kajmakowej
    • woda z sokiem malinowym
    • wiórki kokosowe
    • cukier puder (2 łyżki)
    • 700 ml śmietany 36 %

Tort piętrowy – jak wykonać?

  1. Ubij białka na pianę (ze szczyptą soli). Dodaj cukier i znowu ubij. Dodaj żółtka, następnie zmieszaj mikserem.
  2. Wymieszaj mąki w osobnej misce, przesiej do ciasta i zmieszaj. Przelej do tortownic.
  3. Upiecz w piekarniku mniejszy biszkopt (ok. 35 minut) i większy (ok. 45 minut) w ok. 180 st. C.
  4. Przygotuj masę kajmakową – żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do napęcznienia. Ubij kremówkę mikserem na sztywno. Dodaj mascarpone i masę kajmakową. Łyżkę przełóż do szklanki z żelatyną, zamieszaj. Wlej wszystko do śmietany i zmiksuj.
  5. Przekrój biszkopty na 3 części i nasącz je wodą z sokiem malinowym i cytrynowym. Uważaj, by nie były mokre! Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. Ubij kremówkę na masę cytrynową. Dodaj sok z cytryny, mascarpone oraz cukier puder. Zmiksuj.
  7. Delikatnie nasączaj kolejne blaty biszkoptowe. Smaruj pozostałą masą kajmakową. Wyłóż masę cytrynową na biszkopty – zostaw tylko nieco do przesmarowania góry! Warto będzie przesmarowany tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
  8. Ubij śmietanę do dekoracji, dodaj cukier puder. Zdejmij obręcz z tortów i nałóż bitą śmietanę. Możesz posypać na koniec wiórkami kokosowymi!
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny