Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik

Zastanawiałaś się kiedyś, jak wykonać samodzielnie tort dwupiętrowy, a nawet… tort trzypiętrowy? Jeżeli posiadasz trochę sprytu i cierpliwości, z całą pewnością z powodzeniem zrealizujesz przepis na tort komunijny czy też… tort weselny! Jak zrobić tort piętrowy i jak złożyć tak przygotowane ciasto? Podpowiadamy!

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach i okazjach.

Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik

Jak zrobić tort piętrowy?

Jak zrobić tort urodzinowy?

Przede wszystkim, do wykonania ciasta piętrowego należy mieć naprawdę duże pokłady… cierpliwości. Jeżeli chcesz stworzyć urodzinowy tort z masą cukrową, warto będzie wykorzystać poniższy przepis. To pomysł na… niewielki tort dwupiętrowy!

Lista składników:

  • 2 biszkopty dowolnej średnicy
  • krem maślany
  • krem do przełożenia ciasta
  • konfitura / dżem
  • lukier plastyczny

Lista narzędzi:

  • 2 podkłady pod ciasto
  • rękaw cukierniczy
  • płaski, szeroki nóż (do kremu)
  • linijka / ekierka
  • drewniane wykałaczki
  • nić dentystyczna
  • szeroki wałek
  • nieprzywierająca mata
  1. Upiecz 2 ciasta biszkoptowe. Jeżeli tworzysz je bez stelaża, dolny powinien mieć ok. 18 cm, a górny 10 cm.
  2. Wyjmij biszkopt po przestygnięciu. Zetnij „kopułkę”, by na szczycie zyskać poziom. Podziel placki na połówki (od linijki). Powbijaj je na poziomie wykałaczki, a miejsce nad nimi natnij nożem.
  3. Umieść kawałek nici dentystycznej w nacięciach i, po skrzyżowaniu końców, przetnij ciasto na dwie połówki. To samo zrób z drugą częścią.
  4. Nałóż cienką warstwę kremu na podkład pod ciasto – dzięki temu nawet kwadratowy tort nie będzie się przesuwał! Dodatkowo, biszkopt nie wyschnie. Ustaw dół ciasta.
  5. Napełnij kremem rękaw cukierniczy (może być też z bitą śmietaną). Nałóż ok. 1 cm od brzegu ciasta równą jego warstwę. Dzięki temu, jak położysz górę, masa wyrówna się niemal do brzegu!
  6. Wyłóż dżem w zabezpieczony okrąg z kremu, cienko rozsmarowując. Nałóż warstwę kremu na konfiturę i przyłóż placek górny, lekko dociskając i poziomując tym sposobem masę. Boki uzupełnij szerokim nożem. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
  7. Ochłodź torcik w lodówce, aż się ustabilizuje (ok. 1 godzina). Tort z masą cukrową koniecznie obłóż kremem na maśle! Zrób to jak najcieniej, aby zablokować okruszki. Schłodź ciasto i nałóż grubszą warstwę maślanego kremu – im gładziej, tym… lepiej przylgnie plastyczny cukier! Poczekaj do pełnego utwardzenia się tortu.
  8. Rozwałkuj masę cukrową na ok. 4 mm. Nałóż na masę maślaną i wyrównaj całość, obcinając nadmiar lukru. Przyda się podstawka pod ciasto, kiedy będziesz nakładać cukier plastyczny.

Zbliżają się urodziny twojej pociechy i planujesz upiec tort? Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak urządzić urodziny dla dzieci.

Jak złożyć piętra tortu ze sobą?

Wiesz już, jak wykonać tort komunijny albo nawet tort weselny. Pojawia się jednak kolejne pytanie – jak go ze sobą… złączyć? Cóż, ustawianie pięter ważne jest zarówno w małych, jak i w dużych tortach. Jak zrobić tort piętrowy?

  1. Przyszykuj 3 drewniane patyczki (średnica ok. 1 cm, o ile chcesz zrobić większy tort, np. tort trzypiętrowy). Do mniejszych wystarczą… szerokie słomki do napojów.
  2. Foremkę, w której znajdowało się ciasto, należy ustawić na dolnym cieście – najlepiej po środku. Odciśnij jej wielkość w cieście dolnym – tylko ostrożnie, by nie zepsuć lukru!
  3. Rozplanuj 3 miejsca podparcia, wbij słomkę / patyczek i obracaj nim, uważając na lukier. Zaznacz tak wysokość tortu z lukrem oraz wyjmij identycznym ruchem.
  4. Przytnij patyczki na identycznej wysokości i wykręć je, następnie umieszczając w dolnym cieście. Nałóż krem maślany na przestrzeń między nimi, przytwierdzając górny torcik do podstawki tekturowej. Lekko dociśnij i schłodź całość.

Wiesz już, jak wykonać połączenie pięter bez stelaża. Pozostanie więc tylko… dekorowanie! Możesz skorzystać z falban, kwiatów, jadalnego brokatu bądź ozdobnych kulek, a także posypki. Wybór jest naprawdę bardzo duży i ograniczeniem pozostaje wyłącznie… wyobraźnia!

Jak zrobić piętrowy torcik z bitą śmietaną?

Jak zrobić tort piętrowy na wesele – lista potrzebnych składników

Tort może być okrągły, kwadratowy, a także w zupełnie nietypowym kształcie – serca, gwiazdy czy postaci z bajki. Na weselu najlepiej jednak prezentują się tradycyjne torty. A co, gdyby tak zaszaleć chociaż z jego… smakiem? Jednym z nietypowych połączeń będzie kajmak i masa cytrynowa! Oto tort, który spokojnie wystarczy dla 50 gości bądź… nieco większej ilości, jak cieniej go pokroisz! Warto będzie do jego wykonania użyć podkładek do tortów – zwłaszcza, gdy chcesz go przetransportować.

Jak zrobić tort piętrowy krok po kroku? Praktyczny poradnik

Lista składników:

  • biszkopt (ok. 30 cm
    • 8 jaj
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • ¾ szklanki cukru
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
  • biszkopt (ok. 26 cm)
    • 5 jaj
    • ¾ szklanki mąki pszennej
    • ½ szklanki cukru
    • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • masa kajmakowa
    • 1 l śmietany 36 %
    • 1,5 puszki masy kajmakowej
    • 2 serki mascarpone
    • 3 łyżeczki żelatyny
  • masa cytrynowa
    • 1 l śmietany 36 %
    • cukier puder
    • 1 serek mascarpone
    • sok z 2 cytryn
  • dekoracja
    • ½ puszki masy kajmakowej
    • woda z sokiem malinowym
    • wiórki kokosowe
    • cukier puder (2 łyżki)
    • 700 ml śmietany 36 %

Tort piętrowy – jak wykonać?

  1. Ubij białka na pianę (ze szczyptą soli). Dodaj cukier i znowu ubij. Dodaj żółtka, następnie zmieszaj mikserem.
  2. Wymieszaj mąki w osobnej misce, przesiej do ciasta i zmieszaj. Przelej do tortownic.
  3. Upiecz w piekarniku mniejszy biszkopt (ok. 35 minut) i większy (ok. 45 minut) w ok. 180 st. C.
  4. Przygotuj masę kajmakową – żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do napęcznienia. Ubij kremówkę mikserem na sztywno. Dodaj mascarpone i masę kajmakową. Łyżkę przełóż do szklanki z żelatyną, zamieszaj. Wlej wszystko do śmietany i zmiksuj.
  5. Przekrój biszkopty na 3 części i nasącz je wodą z sokiem malinowym i cytrynowym. Uważaj, by nie były mokre! Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. Ubij kremówkę na masę cytrynową. Dodaj sok z cytryny, mascarpone oraz cukier puder. Zmiksuj.
  7. Delikatnie nasączaj kolejne blaty biszkoptowe. Smaruj pozostałą masą kajmakową. Wyłóż masę cytrynową na biszkopty – zostaw tylko nieco do przesmarowania góry! Warto będzie przesmarowany tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
  8. Ubij śmietanę do dekoracji, dodaj cukier puder. Zdejmij obręcz z tortów i nałóż bitą śmietanę. Możesz posypać na koniec wiórkami kokosowymi!

Świetne promocje na akcesoria kuchenne na Allegro

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 7 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
przepisy kulinarne porady kuchenne święta i okazje
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij