Jak zrobić tort urodzinowy?

Przepis na tort urodzinowy z brzoskwinią

Łatwy torcik dla dzieci, który powinien smakować każdemu z małych gości, może być tortem z brzoskwiniami! Ten torcik jest dość prosty w przygotowaniu, dlatego warto zainspirować się pomysłem – zwłaszcza, że jego utworzenie nie zabiera dużo czasu. Jak utworzyć mały tort brzoskwiniowy?

Lista składników na biszkopt jasny:

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka oleju

Lista składników na biszkopt ciemny:

  • Identyczne składniki, jak powyżej – jednak, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej zastąpić należy 1 łyżką kakao

Lista składników na masę:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 3 żółtka

Lista składników na bitą śmietanę:

  • 1 opakowanie bitej śmietany (jeżeli chcesz skrócić czas przygotowania)
  • 1 galaretka kiwi lub agrestowa

Lista składników na wierzch tortu:

  • 2 galaretki mandarynkowe lub pomarańczowe
  • 1 galaretka cytrusowa
  • 1 paczka ciasteczek „Delicje”
  • 1 opakowanie brzoskwini w puszcze
  • płatki migdałowe (do dekoracji)

Akcesoria kuchenne w dobrych cenach

Sposób przygotowania torcika brzoskwiniowego:

  1. Upiecz oba biszkopty, najlepiej w tortownicy ok. 24 cm.
  2. Zagotuj szklankę mleka z cukrem, aby przygotować masę. W innej szklance rozpuść ze sobą żółtko, mąkę oraz budyń. Kiedy zauważysz, że mleko z cukrem zaczną się gotować, to wlej resztę i zamieszaj, aż wytworzy się gęsty budyń. Użyj następnie masło, dodaj przestudzony krem i złącz razem. I tak, mamy już masę!
  3. W celu przygotowania bitej śmietany, zrób ją wg. opakowania – to pozwoli zaoszczędzić czas. Dodaj rozpuszczoną galaretkę kiwi lub agrestową (nieco tężejącą). Połącz oba składniki.
  4. Rozpuść pomarańczowe galaretki zgodnie z instrukcją, a cytrusową galaretkę rozpuść w połowie wyznaczonej ilości wody. Wyciągnij brzoskwinie z puszki, by nieco „zeszła” z nich woda.
  5. Na dole powinien znaleźć się ciemny biszkopt, a na nim budyniowa masa. Zostaw jej jeszcze ok. 1/3, żeby rozprowadzić masę również po bokach tortu.
  6. Połóż na masę jasny biszkopt, na niego bitą śmietanę z galaretką – z kolei na bitej śmietanie ułóż delicje (wierzchem do dołu). Warto będzie między ciasteczkami dodać pokrojone brzoskwinie, które podkreślą pięknie całość dekoracji na torcie. Zalej je żółtą, a później pomarańczowymi galaretkami. Boki posmaruj pozostałą masą i ozdób całość uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego!
Rodzina podczas urodzin dziewczynki, a także proste torty urodzinowe i przepisy

Jak upiec tort urodzinowy w godzinę? Przepis na łatwy torcik

Szukasz pomysłu na łatwy tort urodzinowy? Otóż, jeżeli urodziny obchodzi dziewczynka, warto będzie przygotować biały torcik z truskawkami!

Lista składników na biszkopt:

  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 150 g cukru

Lista składników na masę:

  • 700 g truskawek
  • 400 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36 % (kremówka)
  • 2 łyżki cukru pudru

Lista składników do nasączenia biszkopta:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sok z 2 pomarańczy
  • 0,5 szklanki wody
  1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Następnie, wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy (ok. 24 – 26 cm).
  2. Przygotuj sobie pasek papieru, którym wyłożysz brzeg tortownicy – musi on być większy od wysokości formy do pieczenia.
  3. Zmieszaj ze sobą mąkę ziemniaczaną i pszenną, a później oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę – dodając pod koniec cukier. Następnie dodaj do tego żółtka (pojedynczo) i wymieszaj przy użyciu miksera.
  4. Dodaj do masy mąkę, powoli ją wsypując. Wymieszaj szpatułką i przenieś do foremki. Piecz przez ok. 45 minut.
  5. Wyciągnij blachę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Następnie, ściągnij z tortownicy obręcz i przewróć biszkopt.
  6. Zagotuj składniki do nasączenia biszkopta. Ostudź je, a później ubij śmietanę z serkiem mascarpone oraz cukrem.
  7. Przetnij biszkopt na równe połówki i nasącz go pędzlami. Jeden z nich posmaruj masą śmietankową, a drugi zostaw do udekorowania całości.
  8. Przygotuj truskawki, usuwając z nich szypułki oraz przekrawając je na pół. Ułóż na pierwszym biszkopcie połowę truskawek i przykryj je drugim biszkoptem. Całość udekoruj zaś bitą śmietaną i resztą truskawek.

Łatwy tort urodzinowy – proste torty na przyjęcie

Jak zrobić tort urodzinowy z czekolady?

Które dziecko nie lubi czekolady, prawda? Z całą pewnością mały tort czekoladowy będzie więc przepysznym poczęstunkiem dla gości. Oto łatwy w przygotowaniu przepis na tort urodzinowy z czekolady, który w środku skrywa słodką konfiturę wiśniową!

Lista składników na ciasto:

  • 1 kostka do pieczenia (200 g)
  • 150 g cukru
  • 170 g mąki
  • 60 g kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 6 jajek
  • 1 ½ proszku do pieczenia
Ciemny tort ze świeczkami, a także przepisy jak zrobić tort urodzinowy

Lista składników na krem:

  • 50 g kostki do pieczenia
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka żelatyny

Lista dodatków:

  • 200 g konfitury wiśniowej
  1. Utrzyj kostkę do pieczenia (200 g) na puch, stopniowo dodając do niej po jednym jajku.
  2. Dodaj mąkę, jaką zmieszasz z kakao, mlekiem i proszkiem do pieczenia.
  3. Wysmaruj dno dwóch tortownic (ok. 22 cm), wyłóż je papierem do pieczenia i posmaruj boki kostką do pieczenia. Podziel ciasto na dwie równe części i włóż do tortownic. Piecz w temperaturze ok. 180 st. C przez 20 minut.
  4. Namocz żelatynę w mleku i zostaw do napęcznienia. Podgrzej w rondlu śmietankę wraz z kostką do pieczenia. Wsyp czekoladę do gorącej wody i całość zmiksuj mikserem. Dodaj żelatynę i znowu wymieszaj. Następnie, odstaw do lodówki.
  5. Połóż krążek ciasta na dole. Posmaruj go konfiturą wiśniową i nakryj pierwszą połową czekoladowego kremu.
  6. Nakryj krem drugim biszkoptem, wyłóż kolejną warstwę kremu i przełóż pozostałość kremu do np. szprycy. Z jej pomocą łatwo udekorujesz wiech tortu! Tort czekoladowy to doskonały wybór.

Wskazówki na łatwy torcik

Chcesz, by tort na pewno wyszedł pyszny i udany? Warto więc trzymać się poniższych wskazówek, kiedy będziesz tworzyć dowolny z nich:

  • Owoce, jakie chcesz zamieścić na torcie, powinny być podobnej wielkości – zwłaszcza te między biszkoptami. To sprawi, że tort będzie stabilny!
  • Najlepiej używać owoców sezonowych i miękkich (np. poziomek, brzoskwinek, truskawek, bananów czy jagód).
  • Będziesz łączyć bitą śmietanę z serkiem mascarpone? A więc, zapamiętaj – dodawaj puszyste do gęstego!
  • Zobacz, czy dobrze ułożyłeś biszkopty, zanim zostaną nakryte kremem. Później bowiem nie będzie już odwrotu, by to poprawić!
  • Kiedy wyłożysz krem, staraj się obcierać go delikatnie papierowym ręcznikiem – wówczas torcik będzie lepiej wyglądał!
  • Zawsze lepiej jest przygotować tort o jeden dzień wcześniej. Dlaczego w ten sposób? Otóż, następnego dnia wszystkie składniki się wówczas „przegryzą” i smak wypieków będzie… niepowtarzalny!
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 85,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny