Woda destylowana a demineralizowana

Zanim powiemy, jak zrobić wodę destylowaną, odpowiedzmy na pytanie, jaka jest różnica między destylacją a demineralizacją.

  • Woda destylowana jest pozbawiona soli mineralnych, pestycydów i innych związków chemicznych, a także metali ciężkich i bakterii. Proces destylacji jest dość łatwy do przeprowadzenia domowym sposobem. Dlatego skupimy się tutaj przede wszystkim na metodach destylacji.
  • Woda demineralizowana to taka, która została poddana wielokrotnej destylacji lub procesowi dejonizacji. W związku z tym jest ona pozbawiona obcych jonów i doskonale nadaje się do takich zadań jak przygotowanie płynu chłodniczego z koncentratu czy do dokładnego mycia powierzchni (również wykorzystywana w myjniach). Żeby zdemineralizować wodę najlepiej użyć dejonizatora, niestety jest to dość kosztowny sprzęt.

Jak widać oba rodzaje wody są podobne, tylko jedna jest mniej dokładnie oczyszczona i może stwarzać pewne problemy, jeśli będziemy chcieli korzystać z nich zamiennie. Jeżeli potrzebujemy wody demineralizowanej w niewielkich ilościach, to zawsze lepiej kupić niż robić ją w domu.

Jak zrobić wodę destylowaną na dwa sposoby

Destylacja domowym sposobem jest niezbyt dokładna i powoduje dużą utratę płynu w trakcie procesu. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie specjalnego urządzenia. Destylatory można kupić nawet za mniej niż 300 zł. Jeżeli potrzebujemy często dużych ilości wody destylowanej, to opłaca się kupić taki sprzęt. Jednak, żeby destylować wodę do żelazka nie będziemy przecież wydawać więcej pieniędzy niż na samo żelazko.

Jak zrobić wodę destylowaną nie mając w domu specjalnego sprzętu?

Sposób pierwszy

Potrzebne będą:

  • garnek ze stali nierdzewnej ok. 19 l
  • kratka do pieczenia (pasująca na dno garnka)
  • pokrywka szklana
  • kostki lodu
  • szklana miska (żaroodporna, mieszcząca się w garnku)
  • woda z kranu

Wykonanie:

Kładziemy kratkę na dno garnka. Nalewamy do połowy garnka wody z kranu. Włóż szklaną miskę tak, żeby pływała po powierzchni wody (kratka zabezpieczy ją przed zatopieniem). Odwróconą pokrywką przykryj garnek. Na pokrywce połóż lód i doprowadź wodę w garnku do wrzenia. Powinna się gotować około 45 minut. W wyniku zetknięcia gorącej pary z zimną pokrywką nastąpi skraplanie. Woda powstała z pary spłynie do miski. To będzie nasza woda destylowana. Uważaj, żeby woda ze stopionych kostek lodu nie dostała się do miski. Miskę możesz wyjąć z garnka za pomocą rękawic kuchennych albo poczekać aż wszystko ostygnie. Taka woda nada się do żelazka, czyszczenia przewodów i części metalowych albo hodowli kryształków.

Sposób drugi

Właściwie zasada jest ta sama. Powiedzmy jednak, że nie masz w domu pasującego naczynia żaroodpornego. To nic nie szkodzi. Destylować można również do nierdzewnego garnka. Chociaż szkło jest lepsze, jeżeli masz do niego dostęp. Natomiast pokrywka, o ile to możliwe, powinna być szklana. Jeżeli masz pokrywkę z dziurką, odprowadzającą parę, to zatkaj ją np. za pomocą modeliny. Uciekająca para uniemożliwi destylację. Do garnka włóż mniejszy garnek nierdzewny i reszta wygląda tak jak w powyższej instrukcji. Proste, prawda?

Jak zdemineralizować wodę domowym sposobem

Wiesz już jak zrobić wodę destylowaną. Załóżmy teraz, że potrzebujesz ją zdemineralizować domowym sposobem. Wielokrotna destylacja metodą podaną powyżej nie wchodzi w grę. Straty wody byłyby zbyt duże, a proces trwałby całe wieki. Dejonizacja jest procesem, którego w zasadzie nie dokonasz bez domowego laboratorium albo specjalistycznego sprzętu.

Pozostaje zdemineralizować przez wielokrotną destylację, ale metodą mniej stratną. W tym celu musisz się zaopatrzyć w:

  • tzw. kolbę jednoszyjną – butelkę laboratoryjną o charakterystycznym zaokrąglonym dnie.
  • butelkę szklaną z szyjką rozszerzaną na zewnątrz
  • rurkę łączącą, zagiętą pod kątem 45 stopni
  • garnek ze stali nierdzewnej 19 l
  • taśmę izolacyjną
  • woreczek z lodem

Butelkę zwykłą napełniasz wodą z kranu mniej więcej w 2/3. Za pomocą rurki łączysz ze sobą dwie butelki i zabezpieczasz taśmą (musi być szczelna). Garnek napełniasz wodą tak, żeby wystawał tylko czubek butelki napełnionej wodą. Wkładasz butelkę z wodą pod kątem około 30 stopni (lekko nachylona ku kolbie) i gotujesz wodę w garnku. Na kolbie połóż (lub umocuj taśmą) woreczek z lodem. Dzięki temu para z ciepłej butelki będzie się skraplać z chłodnej kolbie. Poczekaj aż w kolbie znajdzie się odpowiednia ilość wody. Żeby trochę bardziej ją zdemineralizować powtórz czynność kilka razy.

Jeżeli potrzebujesz profesjonalnie demineralizowanej wody to lepiej ją kupić. Jednak to co uzyskasz domowym sposobem nadaje się do podlewania kwiatków, czyszczenia, napełniania parnika w żelazku i rozcieńczania chemii samochodowej. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł na temat wyboru wody do żelazka.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny