Zapiekanka z serem

Zapiekanka makaronowa z serem i szynką

Prosta zapiekanka z dodatkiem sera i szynki jest nie tylko dobra, ale łatwa do zrobienia. Jest też pożywna. To świetny pomysł na obiad w plenerze, ale też na szybkie danie w środku zimy. Dobrze przyrządzona będzie tak smaczna jak zapiekanka ziemniaczana.

Składniki:

  • ok. 200 g makaronu (najlepiej fusilli lub drobne rurki)
  • 150 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 500 ml bulionu (naturalny lub z kostki)
  • starty twardy ser żółty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie przecier własnej roboty)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Na wierzch kładziemy kostki szynki. Bulion podgrzewamy ze śmietaną i przecierem (koncentratem) pomidorowym. Zaprawiamy mąką rozrobioną w odrobinie wody i doprawiamy. Zamiast ze śmietaną można zrobić sos z serem topionym. Wówczas całość będzie miała bardziej serowy smak. Makaron zalewamy sosem. Na wierzch sypiemy starty ser. Pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Jeżeli zamiast surowego dodaliśmy gotowany makaron, to czas pieczenia można skrócić o połowę.

Ta potrawa jest najlepsza, kiedy ma prosty skład. Można jednak zamiast startego sera przygotować sos beszamelowy. Będzie miała na pewno bogatszy smak.

Zapiekanka z serem po wegetariańsku

Zapiekanka makaronowa bez mięsa jest lżejsza i można ją podać na większej ilości imprez. Wegetarianie na pewno docenią zapiekany makaron. Zaletą zapiekanki z serem jest to, że można trochę eksperymentować. Zawsze będzie dobra, choć odkryjemy jej różne walory. Zamiast z szynką, mielonym czy z kurczakiem można zrobić i dodać sos ziołowy, sos z warzywami lub pieczarki.  Oto przepis, który jest jedną z propozycji wegetariańskiej wersji zapiekanki z serem.

W tym przepisie większość wykonuje się tak samo. Jednak szynkę zastępujemy kurkami (w sezonie) albo posiekaną w kostkę i lekko podsmażoną pieczarką. Grzyby bardzo dobrze zastępują smak mięsa w potrawie. Jeżeli lubimy nieco ostrzejsze smaki, to dobrym pomysłem jest dodanie cebuli, wyciśniętego czosnku albo zamiana sera żółtego na pleśniowy. Dobrze sprawdzą się sery typu roquefort czy gorgonzola.

Najlepsza wersja tej zapiekanki powinna zawierać przyprawy ziołowe. Z sosem pomidorowym dobrze komponuje się bazylia i zioła prowansalskie. Można też dodać tymianku. Dla wielbicieli bardziej pikantnej kuchni dobrze sprawdzi się papryczka chili lub pieprz ziołowy. Ale nawet prosta mieszanka ziołowa powinna wzbogacić potrawę.

W alternatywnej wersji dla wegan ser można zastąpić plasterkami tofu. Jest to najpopularniejszy sposób na zastępowanie sera w kuchni wegańskiej.

Zapiekanka z kurczakiem

Kurczak z brokułami – pomysł na pyszny obiad

Kurczak i brokuły, to zestaw dobry nie tylko do zapiekanki makaronowej. Można z nim łączyć ziemniaki pieczone w piekarniku, sałatki na zimno, a także różne odmiany ryżu i kaszy. Zapiekankę najlepiej zrobić z filetem z kurczaka. Takie mięso jest łatwe do podzielenia na małe kawałki i delikatne w smaku.

Oto podstawowy przepis jak powinna wyglądać zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami.

Składniki:

  • 0,5 kg filetu (piersi) z kurczaka
  • 1 brokuł o wadze około 0,5 kg (lub dwa małe)
  • 300 g makaronu (fusilli, penne)
  • 100 g startego sera
  • 100 ml bulionu w płynie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszony czosnek, papryka słodka, sól i pieprz

Wykonanie:

Brokuł podzielić na różyczki i podgotować około 2 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą, wtedy jarzyna będzie dobra i nie straci koloru. Makaron ugotować al dente (ok. 2 minuty). Mięso pokroić w paski, wymieszać w misce z oliwą i przyprawami. Podsmażyć krótko do zarumienienia. Bulion podgrzać i zaprawić mąką (mąkę rozrabiamy osobno w kubeczku z bulionem, żeby nie zrobiły się grudki). Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wyłożyć do środka makaron, brokuły i kurczaka. Zalać sosem. Posypać serem. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ze względu na dużą ilość składników ta zapiekanka może się wydawać trudna, ale naprawdę jest bardzo prosta. Zamiast z serem i bulionem można przygotować wersję z sosem beszamelowym. Sos należy przygotować po podsmażeniu mięsa. Kurczak z warzywami, takimi jak brokuły, to dobry pomysł na suty obiad. Można go podawać o każdej porze roku, ale lepiej sprawdzi się w zimnych miesiącach.

Zapiekany makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Nie wszyscy lubią sos beszamelowy, dlatego dobrą alternatywą jest zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowym. Taki sos w połączeniu z filetem z kurczaka, to doskonały zestaw smakowy. Nie jest też tak ciężki jak wersja z beszamelem.

W tym przypadku dobrze sprawdzi się makaron penne, czyli rurki. Dzięki temu, że sos przeniknie do rurek zapiekanka będzie wyjątkowo dobra. Prosta wersja tej zapiekanki obejmuje przepis taki jak powyżej. Wystarczy tylko przygotować sos śmietanowy zamiast beszamelu. Oto szybki przepis na sos:

Po podsmażeniu kawałków kurczaka posiekaj drobno cebulę i zeszklij. Zalej patelnię 300 ml (około 1,5 szklanki) wody, dodaj kostkę rosołową. Zagotuj. Śmietanę 18% zalej lekko przestudzonym wywarem, żeby się nie ścięła. Przelej na patelnię i zagęszczaj mąką rozrobioną w wodzie. Przypraw wedle uznania. Sos zrobiony.

Następne kroki są bardzo łatwe. Wkładamy makaron i kurczaka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, zalewamy sosem, posypujemy serem i do piekarnika na 20 minut. Pyszne danie gotowe!

Dobra zapiekanka makaronowa z serem w naczyniu, a także przepisy na zapiekanki
Jak zrobić zapiekankę makaronową krok po kroku, czyli prosta zapiekanka makaronowa

Tego samego kurczaka można przygotować też w bardziej skomplikowany sposób. Zamiast zalewać sosem dusi się w nim chwilę kawałki mięsa. Potem całość przelewa do brytfanki albo naczynia żaroodpornego. Z pewnością potrawa, której poświęcimy więcej czasu będzie bardziej wytworna. Jeśli zależy wam jednak na szybkości, to wersja z osobno przygotowanym sosem wygrywa.Jako dodatek do takiego dania można podać ziemniaki pieczone w piekarniku.

Zapiekanka z warzywami

Zapiekany makaron z rybą i warzywami

Zapiekanka makaronowa może stanowić danie główne lub dodatek do obiadu. Jeżeli daniem głównym jest ryba, np. karp pieczony, to można podać go zapiekanym makaronem. Od doboru warzyw zależy czy ta kombinacja smaków będzie dobra. O ile zapiekanka ziemniaczana sama ma bardzo charakterystyczny smak, o tyle makaron nabiera charakteru dzięki dodatkom.

Z kurczakiem dobrze komponują się zapiekanki wzbogacone sosem śmietanowym lub beszamelem. Do ryb lepsza będzie zapiekanka z takimi warzywami jak pomidor, kalafior czy brokuł.  Można ją doprawić śmietaną lub podać z serem, ale karp pieczony jest tłustą rybą i nie komponuje się dobrze z nabiałem. Prosta zapiekanka z dodatkiem jarzyn, zaprawiona jajkiem w zupełności wystarczy. Do tego można dodać lekki sos.

Oto przepis na prostą i smaczną zapiekankę warzywną do ryb i nie tylko.

Składniki:

  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • brokuł 0,5 kg (opcjonalnie pół brokuła i ćwierć kalafiora)
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały por
  • 200 g makaronu
  • 4 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, garść koperku

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Odsączamy. Marchew kroimy w plasterki, kalafior i brokuł rozdzielamy na różyczki. Gotujemy chwilę w osolonym wrzątku. Pomidor kroimy w średniej wielkości kawałki. Jajka mieszamy z jogurtem i przyprawami (można też dodać trochę przypraw ziołowych). Układamy warstwy: makaron, warzywa, na to sos z jajek i jogurtu. Na wierzch sypiemy koperek. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na około 30 minut. Pomysł można wzbogacić dodając do sosu starty ser żółty lub twardy ser pleśniowy.

Powyższy przepis nadaje się do różnych modyfikacji. Tak przygotowana zapiekanka makaronowa może być podawana obok ryby na talerzu albo zapiekana razem z kawałkami ryby. W wersji z rybą warto dodać odpowiednich przypraw np. rozmarynu, estragonu lub gotowej mieszanki.

Zapiekanka makaronowa nie tylko na obiad

Prosta zapiekanka z makaronem może być podawana jako jedno z dań na wykwintnym przyjęciu lub ogrodowym party. Jeżeli jest dobra i właściwie przygotowana, to na pewno zbierzemy za nią pochwały od gości. Nam przygotowanie takiego dania oszczędzi natomiast dużo czasu.

Warto trochę poeksperymentować z różnymi smakami. Makaron można zapiekać nie tylko z dodatkami wytrawnymi. Doskonale sprawdzi się w zestawie z owocami. Może być wtedy konkurencją dla naleśników i innych słodkich potraw na ciepło. W takiej wersji można podać go podczas przyjęcia dla dzieci i nie martwić się już o deser.

Makaron stanowi jedną z tych baz, która nadaje się do różnych konfiguracji kulinarnych. Jak widać zapiekanki mogą być różnorodne i zróżnicowane smakowo. Jedyny powód, dla którego nie powinno się przesadzać z tego rodzaju daniami, to wysoka kaloryczność. Zapiekanka makaronowa to poza tym proste, szybkie danie, pozwalające na wykorzystanie różnorodnych składników. Z tego powodu pozwala też na oszczędne gospodarowanie w kuchni.

ikona podziel się Przekaż dalej