Zasmażka do zupy, do sosu, do flaczków, do kapuśniaku, do kapusty i innych dań

Co to jest zasmażka i do jakich dań się ją stosuje

Jeszcze w XX wieku zasmażkę robiono prawie codziennie. Obecnie technika ta odeszła niemal w zapomnienie i nie każdy wie jak i po co ją się robi. Jeszcze w XX wieku na polskich stołach królowały gęste, zawiesiste zupy, zaś mięso i ziemniaki polewano gęstymi sosami. Obecnie, z uwagi na coraz większe problemy z nadwagą, gotujemy zupy i sosy lżejsze i bardziej rzadkie. Natomiast zasmażka cieszy się złą sławą, jako ciężkostrawna i tucząca. Zasmażkę zastępujemy poprzez zabielanie śmietaną lub miksowanie zup. Warto jednak wiedzieć jak zrobić zasmażkę z mąki, gdyż ma ona bardzo szerokie zastosowanie do wielu dań, szczególnie klasycznych dań kuchni polskiej i dań świątecznych.

Zasmażka jest rodzajem sosu. Jej nazwa pochodzi od techniki wykonania, gdyż zasmażkę smaży się na patelni. Jej podstawowym zadaniem jest zagęszczanie zup w celu nadania zupom bardziej kremowej konsystencji i ciemniejszego koloru. Dodaje się ją na przykład do kapuśniaku lub do grochówki. Zasmażka może być również bazą do sosów, jak również sosem samym w sobie. Szczególnie dobrze smakuje zasmażka z bułki tartej jako sos do warzyw, na przykład od kalafiora.

Klasyczny przepis na zasmażkę polega na robieniu gęstego sosu z mąki i masła. Zadanie to wydaje się pozornie proste, jednak wymaga doświadczenia i starannego wykonania. W przeciwnym razie pojawią się niesmaczne grudki. Dobrze wykonana zasmażka powinna być jednolita i kremowa. Trudność sprawia także dodanie zasmażki do zupy, tak aby nie zbiła się w grudki. Zasmażkę robimy przez smażenie mąki na tłuszczu. W zależności od długości smażenia zasmażka przybiera kolor od białego do brązowego.

Do jakich dań potrzebna jest zasmażka:

  • do sosu,
  • do flaczków,
  • do kapuśniaku, grochówki i innych zup,
  • do kapusty,
  • do kalafiora lub innych gotowanych warzyw.

Czy zasmażka jest zdrowa

Zastanawiamy się, czy robienie sosów na bazie zasmażki lub dodawanie zasmażki do zup jest zdrowe. Przepis na zasmażkę przyda się przede wszystkim osobom, które preferują naturalną kuchnię bez sztucznych dodatków. Dzięki umiejętności zrobienia zasmażki stworzymy wiele różnych sosów, które będą świeże, pyszne i bez sztucznych barwników i konserwantów. Z tego powodu przepis na zasmażkę można uznać za zdrowy.

Warto jednak wiedzieć, że zasmażka z mąki to dodatkowe kalorie. Dodatek mąki sprawia, że potrawa staje się bardziej sycąca, za co za tym idzie bardziej tucząca. Zabielanie i zagęszczanie zupy surową mąką sprawia, że danie staje się ciężkostrawne. Natomiast zasmażka jest lżejsza niż sama mąka, jednak gęste, zawiesiste zupy i sosy z zasmażką nie należą do dań lekkostrawnych. Jednak domowy sos zrobiony na bazie zasmażki będzie zdrowszy niż gotowe sosy zawierające konserwanty.

Czym się różni zasmażka od sosu beszamel

Rodzajem zasmażki jest klasyczny, francuski sos beszamel. Różnica polega na tym, że sos beszamel rozprowadza się mlekiem z dodatkiem soli i przypraw. W odróżnieniu od zwykłej zasmażki, beszamel nie służy do zagęszczania zup. Stosuje się go jako sos do warzyw, białego mięsa, ryb, do dań ziemniaczanych, jak również do dań z makaronem i naleśników.

Sos beszamel należy do klasycznych sosów francuskich i ma szerokie zastosowanie w przepisach tej kuchni. Nie ma pewności kiedy powstał i kto był jego twórcą. Pojawia się w książce kucharskiej z czasów Ludwika XIV. Wtedy też wchodzi do kanonu sosów francuskich. Sos ten zyskał ogromną popularność na całym świecie. W krajach anglosaskich nosi nazwę białego sosu. Doczekał się także wielu odmian z różnymi dodatkami, jak śmietana, różne sery lub podsmażona cebula.

Jak zrobić zasmażkę - najlepszy przepis

Klasyczny przepis na zasmażkę

Klasyczna zasmażka służy głównie jako środek do zagęszczania zupy. Jej wykonanie polega na smażeniu na patelni mąki z dodatkiem tłuszczu. Najczęściej używa się masła. Mąkę smażymy na patelni z dodatkiem masła, do momentu, gdy utraci ona smak surowej mąki. Podczas smażenia cały czas mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Następnie rozprowadzamy zasmażkę rozcieńczając ją płynem, tak aby nabrała kremowej konsystencji. Do rozcieńczania zasmażki służy:

  • zimna woda,
  • bulion,
  • wywar warzywny, mięsny, mieszany lub grzybowy,
  • śmietana,
  • mleko.

Podczas przygotowywania zasmażki ważne są dwie podstawowe zasady. Zasmażkę gorącą na patelni rozprowadzamy zimną wodą, zaś zimną zasmażkę gorącą wodą. Przed wlaniem zasmażki do gorącej zupy, należy najpierw dodać trochę zupy do zasmażki, starannie wymieszać i rozprowadzić, tak aby nie powstały grudki. Dopiero tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do zupy. Sprawdź także ten artykuł: Jak upiec ziemniaki w piekarniku krok po kroku? Oto sprawdzony przepis.

Jak zrobić zasmażkę do sosu

Zasmażkę do sosu robimy według klasycznego przepisu. Im dłużej smażymy zasmażkę, tym sos staje się ciemniejszy. Warto jednak uważać, aby zasmażki nie spalić. Prawidłowo zrobiona zasmażka stanowi bazę do różnego rodzaju sosów, jak sos mięsny, grzybowy, śmietanowy, pieczarkowy i wiele innych.

Zasmażka do zupy lub sosu, a także jak zrobic zasmażkę do obiadu
Zasmażka do obiadu, a także jak zorbić zasmażkę na 5 sposobów

Po zrobieniu zasmażki na patelni dodajemy różne dodatki smakowe, na przykład sok z ananasa, podsmażone pieczarki itp. Większość sosów jest zagęszczana zasmażką. Sos mięsny powstaje podczas duszenia mięsa z warzywami. Pod koniec duszenia dodajemy do sosu zasmażkę. Tak wykonany sos jest doskonały do ziemniaków, kaszy lub makaronu.

Klasyczny przepis na sos wymaga sporządzenia wywaru, który będzie bazą sosu. Wywar podgrzewamy. Do ciepłego wywaru dodajemy zasmażkę małymi porcjami i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki.

Jak zrobić zasmażkę do gotowanych warzyw

Klasycznym daniem kuchni polskiej jest kapusta zasmażana. Danie to wymaga dodania zasmażki, która powinna być jasna. Kapustę gotujemy według klasycznego przepisu. Gdy będzie miękka odlewamy sok, lecz go nie wyrzucamy. Robimy klasyczną zasmażkę do której wlewamy sok z gotowanej kapusty. Należy dokładnie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Tak wykonaną zasmażkę dodajemy do gotowanej kapusty i danie jest gotowe.

Zasmażka świetnie nadaje się jako sos do gotowanych warzyw, jak kalafior, fasolka szparagowa lub brokuł. Jednak zasmażkę do kalafiora i do innych warzyw robimy nie z mąki, lecz z bułki tartej. Wykorzystujemy przepis na zasmażkę, lecz podsmażamy bułkę tartą z masłem.

Zasmażka do flaczków

Flaki są klasycznym daniem kuchni polskiej. Podawane są szczególnie w czasie klasycznych imprez rodzinnych, w czasie święta lub wesel. Danie to również wymaga zagęszczenia zasmażką.

Zasmażka do flaczków powstaje według klasycznego przepisu. Jednak do zasmażki do flaków dodajemy sproszkowaną słodką paprykę. Przyprawę dodajemy pod koniec smażenia. Następnie do całości dodajemy wywar z flaczków i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Zasmażka do kapuśniaku lub grochówki

Zasmażkę zwykle dodaje się do takich zup i dań jak:

  • fasolka po bretońsku,
  • kapuśniak,
  • grochówka,
  • flaki,
  • fasolowa,
  • bigos.

Zasmażkę do zup, bigosu, czy fasolki po bretońsku robimy według klasycznego przepisu na oleju lub na maśle. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Następnie wsypujemy mąkę i podsmażamy ją do przyrumienienia cały czas mieszając.

ikona podziel się Przekaż dalej