Blaty kuchenne – na co postawić?

Blaty do kuchni, z uwagi na swoje przeznaczenie, dobierane są głównie pod kątem materiału. Musimy zwrócić uwagę na kilka czynników, w tym m.in. to, jaki rodzaj mebla będzie go utrzymywał, jak często będzie eksploatowany, a co za tym idzie, czy wytrzyma on kontakt z nieco cięższą, niż zazwyczaj, chemią. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów blatów roboczych, zarówno tych solidniejszych, przeznaczonych do częstszego użytkowania, jak i tych nieco mniej wytrzymałych. Które z nich są najpopularniejsze? Coraz chętniej wybierany przez konsumentów blat kuchenny laminowany, czyli jeden z lżejszych oraz stosunkowo atrakcyjnych cenowo produktów, który charakteryzuje się niezwykłą trwałością oraz odpornością na wysokie temperatury. Jego zaletą jest niewątpliwie uniwersalność, może bowiem imitować wiele naturalnych tworzyw, w tym m.in. drewno czy kamień. Dodatkowo cechuje się wyjątkowym designem, co pozwala na stworzenie intrygującego oraz niebanalnego wnętrza. Dla osób ceniących klasykę świetnym rozwiązaniem może okazać się blat kuchenny Noir Deluxe od Kronospanu, w pięknym, eleganckim kolorze czerni bądź zgoła odmienny Marmur Atlantycki o szarym, nietuzinkowym zabarwieniu. Nowoczesne aranżacje w stylu glamour wymagają natomiast rozwiązań równie nowatorskich, dlatego w głównej mierze stawiamy na połysk oraz odbijające światło szkło czy metale. Oczywiście, jeżeli w aranżacji pomieszczenia już aż nadto postawiliśmy na tego typu wyposażenie, możemy nieco „uspokoić” wnętrze i wybrać bardziej stonowany produkt. Blaty kuchenne z połyskującymi nakropieniami tj. Andromeda przypominającymi noce niebo, znakomicie spełnią swoje zadanie, nie powodując przytłaczającego wrażenia.

Estetyka i jakość – czy drewno wyszło z mody?

W przeszłości jednym z chętniej wykorzystywanych rodzajów blatów kuchennych były te klejone z drewna litego bądź wykonywane z jednej powierzchni. Gwarantowały schludność oraz estetykę, z powodzeniem wpasowywały się w dowolne wnętrza. Co więcej, z uwagi na specyfikę materiału, otrzymywaliśmy niezwykle mocne oraz odpowiednio ukształtowane produkty, które służyły przez lata. Obecnie, z uwagi na rozwój technologii, stopniowo odchodzimy od blatów drewnianych, zastępując je nowocześniejszymi materiałami. Te w niczym nie odbiegają od niegdysiejszych faworytów, oferując jednocześnie więcej możliwości aranżacyjnych i kolorystycznych. Jakie rodzaje warto wziąć pod uwagę? Kronospan oferuje m.in. cienkie blaty Slim Line od www.kronosfera.pl, wykonane ze specjalnie zaimpregnowanych arkuszy papieru rdzeniowego oraz dekoracyjnego. Cechują się one nie tylko pięknym designem, ale i solidnością oraz odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne czy też wilgoć. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, iż są wyjątkowo cienkie, przez co nabierają wyjątkowej lekkości. W porównaniu ze swoimi drewnianymi odpowiednikami świetnie znoszą wysokie temperatury. Nie ma zatem obawy przed postawieniem na nich gorącego naczynia, a wszelkie zabrudzenia z powodzeniem wyczyścimy wilgotną ściereczką i odrobiną płynu.

Wykończenie – co nad blat?

Gdy decyzja o blacie kuchennym jest już podjęta, musimy również zastanowić się nad odpowiednim rodzajem płyty, którą umieścimy nad nim, w przestrzeni łączącej go z górnymi szafkami. Coraz rzadziej decydujemy się na typowe niegdyś kafelki czy płytki, a coraz chętniej sięgamy po intrygujące, ciekawe płyty dekoracyjne, współgrające z wybranym wcześniej tworzywem na blat roboczy. Inwestując w tego typu produkt, musimy pamiętać o detalach, a także zabezpieczeniu go odpowiednimi impregnatami. Uniwersalna sklejka czy też płyty Splashback, wykonane z połączenia płyty wiórowej oraz dekoracyjnego laminatu, mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Dopasowane dekorem do blatu kuchennego stworzą unikatową, praktyczną oraz niezwykle estetyczną cał

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny