Jak wygląda kiszenie i jakie jest zalecane naczynie na kiszonki

Na czym polega kiszenie kapusty

Kiszona kapusta od wieków króluje w tradycyjnej kuchni polskiej. Stanowi bazę takich dań jak: bigos, pierogi z kapustą i grzybami, kwaśnica, kapuśniak czy kapusta z grochem. Niegdyś kiszenie kapusty zapewniało cenną witaminę C na zimę, kiedy nie było innych warzyw. Kiszenie pozwalała na dłuższe przechowywanie warzyw.

Kiszenie wykorzystuje działanie bakterii mlekowych, które przerabiają cukry proste, zawarte w warzywach, na kwas mlekowy. Ponadto kiszenie niszczy niekorzystne bakterie, gdyż w środowisku kwaśnym mogą przeżyć tylko bakterie mlekowe. Proces kiszenia usuwa także niekorzystne substancje z żywności.

Garnek do kiszenia kapusty - rodzaje

Proces kiszenia odbywa się w środowisku beztlenowym, które uzyskuje się przez zalanie warzyw wodą lub w przypadku kapusty jej własnym sokiem. Ponieważ produkty wypływają na powierzchnię wody, na kiszonki najlepsze jest naczynie głębokie z wąskim otworem, tak aby łatwo było ciasto ułożyć produkty i uniemożliwić im wypływanie. Fragmenty warzyw wystające ponad powierzchnię wody mogą pleśnieć. Dlatego też produkty kiszone powinny być przyciśnięte jakimś ciężarkiem. W przypadku kapusty, która nie ma tendencji do wypływania na wierzch, lecz puszcza sok, dobre jest naczynie z szerokim wlotem.

Kapusty raczej nie kisimy na zimę, lecz do bezpośredniego spożycia. Dlatego też nie potrzebne są słoje ze szczelną zakrętką. Garnek do kiszenia kapusty nie może być szczelnie zamknięty na etapie kiszenia, aby gazy mogły ulatywać. Dopiero gdy kapusta się ukisi, możemy zakryć słój i wynieść całość do chłodnej piwnicy do przechowywania na dłużej.

Naczynie do kiszenia kapusty nie może wchodzić w reakcje z kwaśną zawartością. Dlatego nadają się wyłącznie naczynia szklane, ceramiczne, drewniane lub plastikowe z odpowiednim atestem. Naczynie do kiszenia kapusty:

  • kamienny garnek,
  • kamionka z kołnierzem,
  • szklany słój,
  • beczka drewniana,
  • beczka plastikowa.

Jaki garnek do kiszenia kapusty

Jak wybrać naczynie na kiszonki - beczka i garnek kamienny wady i zalety

Garnek do kiszenia kapusty wybieramy w zależności od ilości kapusty, którą chcemy zakisić oraz od ilości zjadanej przez domowników oraz tego gdzie i jak długo będziemy kapustę przechowywać. Mamy do wyboru tradycyjne naczynia jak beczki i garnki kamionkowe, lub nowoczesne jak beczki plastikowe lub szklane słoje. Rozwiązania te mają swoje wady i zalety.

Najlepsze do kiszenia są naczynia z materiałów naturalnych. Dlatego też świetnie sprawdzają się beczki drewniane. Jednak w obecnych czasach nie są one zbyt praktyczne. Ich waga i wielkość utrudnia używanie ich w mieszkaniu. Ponadto są trudne do utrzymania w czystości. NIedokładnie wykonane mogą przeciekać. Dlatego też na beczki decydują się osoby dysponujące dużą ilością miejsca w kuchni lub spiżarni i robiące duże ilości kapusty kiszonej. W przypadku beczek odstrasza również ich cena. Na rynku dostępne są beczki o pojemności od 5 do 30 litrów. Ich cena zaczyna się od około 100 zł i sięga około 700 zł. Do beczek można dokupić worki foliowe, które zapobiegają przeciekaniu. Należy szukać worków dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

Dobrym naturalnym rozwiązaniem jest naczynie kamionkowe. Wykonane jest z ceramiki powlekanej. Dzięki temu jest łatwe do mycia. Zaletą jest ich estetyczny wygląd, dzięki czemu mogą być także wykorzystane do przechowywania w kuchni. Jego wadą jest znaczny ciężar i cena. Niestety naczynia kamionkowe są tłukące. Ich duży ciężar, podobnie jak w przypadku beczek, utrudnia wynoszenie kiszonej kapusty do piwnicy. Można jednak zakisić w kamionce, a następnie przełożyć kapustę do przechowywania do słoików. Naczynia kamionkowe są drogie. Mamy jednak dużą możliwość wyboru pojemności i zakupu małej kamionki, jeśli będziemy kisić małe ilości kapusty do bezpośredniego spożycia. Na rynku dostępne są kamionki od około 1,5 litra do 40 litrów. Ich cena waha się od kilkudziesięciu do kilkuset zł. Kamionki i beczki zwykle zaopatrzone są w wieko. Szeroki otwór umożliwia umieszczenie na wierzchu kapusty talerzyka z obciążeniem. Dostępne są również specjalne kamienie do obciążania kiszonek.

Ciekawym rozwiązaniem są kamionki z kołnierzem. Przy wylocie posiadają one rodzaj rynienki, do której wlewamy wodę. Brzegi pokrywki są zanurzone w wodzie, co zapewnia całkowicie hermetyczne zamknięcie, idealne do kiszenia i peklowania. Warto wybierać tego rodzaju rozwiązanie, szczególnie że cena kamionki z kołnierzem nie odbiega od ceny zwykłych kamionek. Sprawdź także ten artykuł: Jak kisić ogórki? Oto 3 sprawdzone przepisy na ogórki kiszone.

Słoiki do kiszenia kapusty

Dobrym rozwiązaniem są szklane słoiki, które są nieduże i praktyczne. Słoiki są tanie i łatwo dostępne. Nieduże słoiki łatwo jest przenieść do chłodnej piwnicy i przynosić w miarę potrzeby. Zwykły słoik jest doskonałym rozwiązaniem dla singli lub małej rodziny. Do bezpośredniego spożycia wystarczy regularne kiszenie małej ilości kapusty w 1-litrowym słoiku. Kapusta będzie dobra w ciągu kilku dni, a w międzyczasie ustawiamy nową, małą porcję. Kiszenie małych ilości do codziennego obiadu ma również tę zaletę, że nie zabiera zbyt wiele czasu, a kapusta jest szybko zjadana i nie ma możliwości zepsucia się. Słoiki nie zajmują miejsca. Warto jednak pamiętać, aby ustawiać je na tacy i nie wypełniać po brzegi, gdyż sok z kapusty może się przelać i zalać blat kuchenny lub podłogę.

Nowoczesnym rozwiązaniem są plastikowe beczki do kiszenia kapusty. Należy wybierać naczynia przeznaczone do żywności z odpowiednim atestem. Beczki są tanie i lekkie. Szczególnie dobrze sprawdzą się, jeśli kisimy dużo kapusty i chcemy ją przenosić do piwnicy. Cena małych beczek plastikowych zaczyna się już od 20 zł. Beczki zaopatrzone są w solidny uchwyt, który ułatwia ich przenoszenie.

ikona podziel się Przekaż dalej