Do gotowania na parze

Dietetycy zgodnie twierdzą, że najlepszą metodą przygotowywania posiłków, jest gotowanie na parze. Para wodna nie powoduje bowiem utraty wartości odżywczych mięs czy warzyw, a dodatkowo nie zwiększa też ich kaloryczności. Niektórzy do gotowania na parze używają parowarów. Bardzo wiele osób decyduje się na ich zakup, gdy w grę wchodzi przygotowywanie posiłków dla małych dzieci. Niemniej jednak parowar pozostaje z nimi na dłużej. Umożliwia on przygotowywanie posiłków w krótkim czasie, co dla wielu osób jest po prostu wygodne. Jeśli aktualnie nie możemy sobie pozwolić na zakup parowaru, kupmy nieco tańsze garnki, które przeznaczone są właśnie do gotowania na parze.

Pieczenie bez tłuszczu

Jeśli chcemy przygotować dietetyczny posiłek, to możemy mięso czy warzywa położyć na ruszcie. Taka metoda przygotowywania dań sprawdza się w szczególności w porze letniej, zaś w trakcie zimy możemy wszystkie potrzebne składniki włożyć do piekarnika. W tym celu będą nam potrzebne naczynia żaroodporne (sprawdź ceny na stronie https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/naczynia-zaroodporne-447.html). Nie pękają one ani nie topią się pod wpływem wysokiej temperatury. W tychże naczyniach możemy przygotowywać różnorodne zapiekanki, mięsa, ryby, a nawet desery. Pamiętajmy, że aby wszystko wyszło tak, jak należy, nie musimy dodawać ani grama tłuszczu. Naczynia odporne na wysokie temperatury mają różne rozmiary, dzięki czemu idealnie dopasujemy potrzebne nam akcesorium do ilości osób, dla których przyrządzamy posiłki.

Patelnia dobrej jakości

O ile parowar czy naczynie żaroodporne nie znajduje się na wyposażeniu absolutnie każdej kuchni, o tyle każdy z nas posiada w domu patelnię. Z jej pomocą również możemy przygotować dietetyczne dania, jednak musimy postawić na dobrej jakości produkt. Doskonałym wyborem będzie patelnia z powłoką teflonową, która zapobiega przywieraniu. Możemy również postawić na patelnie wykonane z kamionki, które również zapobiegają przywieraniu składników potraw do powierzchni patelni. Dzięki temu możemy usmażyć mięso czy jajecznicę bez dodatku tłuszczu. Pamiętajmy jednak, aby nie używać do mieszania czy zdejmowania dań z patelni metalowych łyżek lub widelców. Powodują one ścieranie się powłoki, dzięki której składniki nie przywierają do patelni.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny