Serwowanie alkoholu na imprezie - rodzaje kieliszków, wielkość, pojemność

Jak należy podawać alkohol na imprezie - jakie kieliszki do różnych rodzajów alkoholu

Nie zawsze przywiązujemy wagę do szkła na imprezie, jednak imprezowy savoir vivre mówi dokładnie jakie kieliszki należy użyć do jakiego alkoholu. Dlatego też warto poznać rodzaje, wielkość i pojemność kieliszków do poszczególnych alkoholi i zakupić odpowiedni zestaw. Dzięki temu zawsze będziemy przygotowani, nawet na niespodziewanych gości i nie popełnimy imprezowego faux pas.

Rodzaje kieliszków:

  • kieliszki do wina białego, czerwonego, musującego,
  • kieliszki do koniaku,
  • kieliszki do whisky,
  • kieliszki do wódki.

Wysokie kieliszki na nóżce podajemy zwykle do wina. Kieliszki do wina białego powinny mieć kształt tulipana i nieco zwężające się ku górze, dzięki czemu zachowujemy łatwiej temperaturę i aromat wina. Kieliszki do wina czerwonego również są wysokie, na stopce. Mogą być jednak bardziej pękate, gdyż wino czerwone powinno “oddychać”, czyli ułatwiać uwolnienie smaków i aromatów. Do win musujących proponuje się kieliszki wysokie, na nóżce, o pojemności 150-200 ml, które są wąskie i zwężają się u góry. Zwężenie kieliszka pozwala zatrzymać dwutlenek węgla, zaś ich wysokość daje piękne efekty wizualne, kiedy to musujący płyn mieni się w kieliszku.

Natomiast koniak podajemy w pękatych kieliszkach zwanych koniakówkami. Innym rodzajem jest kieliszek w kształcie tulipana. Z kolei whisky podajemy w małych szklankach o grubym dnie. Nieco innymi zasadami kierujemy się przy wyborze kieliszków do wódki.

Wbrew pozorom kształt i rodzaj kieliszków ma znaczenie, nie tylko wizualne i zwyczajowe. Zostały one tak dobrane, aby jak najbardziej wykorzystać smak i aromat alkoholu. Dlatego też, jeśli organizujemy imprezy, warto posiadać w domu zestaw odpowiednich kieliszków. Nie tylko odpowiednio nakryjemy stół, lecz także zapewnimy gościom wspaniałe doznania smakowe.

Co to jest wódka i jak należy ją pić

Wódka jest napojem alkoholowym o zawartości alkoholu przeciętnie 40%. Jest to napój alkoholowy będący roztworem alkoholu rektyfikowanego z wodą. Do produkcji wódki wykorzystuje się płody rolne, głównie zboże lub ziemniaki. Alkohol pozyskuje się przez upłynnienie skrobi, która jest następnie zamieniana na cukry, destylowana, rektyfikowana, mieszana z wodą, filtrowana i rozlewana. Od wieków napój ten stanowi źródło przyjemności na imprezach, ale jest też powodem problemów, jakim jest alkoholizm.

Nie do końca wiemy, kto zaczął produkcję wódki. O miano twórców tego trunku spiera się Polska i Rosja, znajdujące się w pasie wódki. Destylację alkoholu wykonywano już w starożytności, jednak nie było wówczas produkcji napoju, zaś uzyskany alkohol wykorzystywany był w małych ilościach jako remedium. Destylacją zajmowali się również Arabowie, zaś słowo alkohol pochodzi z języka arabskiego. W Polsce słowo wódka pojawia się w źródłach pisanych dopiero w XV wieku. Jako napoje alkoholowe pito wówczas piwo i miód pitny, zaś wódka była lekarstwem kupowanym w aptekach. Produkcja wódki w Polsce zaczyna się prawdopodobnie dopiero w XVI wieku, zaś rozwija się w XVII wieku, szczególnie wśród ludzi bogatych. W XVII wieku picie wódki staje się coraz bardziej rozpowszechnione, szczególnie że akceptacja społeczna jest coraz większa.

Początkowo wódkę destylowano z wina. Natomiast już od końca XVI wieku rozpowszechnia się destylacja ze zboża, co znacznie potania produkcję. Dopiero w XVIII wieku upowszechniają się na ziemiach polskich ziemniaki. Jednak produkcja wódki z ziemniaków wymaga zmian w technologii. Dlatego też masową produkcję taniej wódki z ziemniaków rozpoczęto dopiero w XIX wieku. Natomiast w XX wieku powrócono do produkcji wódki ze zbóż, które obecnie wypadają lepiej ekonomicznie i są łatwiejsze do przechowywania. Sprawdź także ten artykuł: Jaka wódka na wesele będzie najlepsza? Oto TOP 6 wódek weselnych.

Jakie kieliszki do wódki wybrać na imprezę - rodzaje, cena

Kieliszki do wódki - charakterystyka i rodzaje

Wódka jest klasycznym napojem alkoholowym, który najczęściej podaje się na polskich przyjęciach, zarówno rodzinnych jak i okolicznościowych. Dlatego też ważne jest, jakie kieliszki do wódki wybrać.

Wódka jest mocnym alkoholem, dlatego podajemy ją w małych kieliszkach od 25 ml do 100 ml. Jest to jedyny alkohol, który można wypić na raz. Zwyczajowo wypija się cały kieliszek na raz lub dzieli go na dwa razy. W przypadku picia wódki ogromną rolę odgrywa zapach, który pozwala nam odróżnić dobrą wódkę od kiepskiej. Dlatego też kieliszki do wódki powinny być małe, wąskie i lekko rozszerzające się ku górze, tak aby łatwo było wypić całość od razu. Kieliszki do wódki mogą być proste lub tulipanowe, ale powinny być wąskie.

Jakie wódki podajemy w kieliszku na stopce czy na nóżce? Przyjęło się, że wódki smakowe, kolorowe podajemy w kieliszkach na nóżce. Pojemność kieliszków do wódek smakowych powinna być mniejsza, czyli 20 - 25 ml. Natomiast kieliszki do wódek czystych powinny mieć większą pojemność, 35 - 40 ml.

Jak podawać wódkę na imprezie

Generalna zasada stanowi, że na imprezie wódkę podajemy w małych kieliszkach o pojemności 25 ml do 60 ml. Kieliszki mogą być na nóżce lub bez.

Zwyczajowo przyjęło się, że wysokie kieliszki na nóżce podaje się do wódek smakowych i kolorowych. Wódek tych pije się mniej dlatego pojemność kieliszków powinna wynosić około 20 - 25 ml. Wódki smakowe podajemy w temperaturze pokojowej. Kieliszek trzymamy za nóżkę, tak aby dłonią nie ogrzewać płynu.

Wódkę czystą podaje się w formie schłodzonej. Również kieliszki warto schłodzić. Kieliszki mogą być większe, o pojemności 35 - 50 ml. Najczęściej są to małe wąskie kieliszki bez nóżki, na stopce lub bez.

Obecnie bardzo modne są kieliszki kryształowe zdobione pięknymi żłobieniami. Kieliszki takie, wykonane z wysokiej jakości szkła i często ręcznie robione, zachwycają gości na imprezie, zaś ich zestaw może stanowić wspaniały prezent. Cena kieliszków kryształowych jest jednak znacznie wyższa. Cena 2 sztuk zaczyna się od około 89 zł, zaś zestaw kieliszków do różnych alkoholi może kosztować nawet kilka tysięcy zł.

Jak wybrać kieliszki do wódki

Wybierając kieliszki do wódki warto zwracać uwagę na ich atrakcyjny wygląd oraz jakość. Warto wybierać kieliszki z dobrej jakości szkła, które będą służyć wiele lat i nie będą się łatwo tłukły. Czy wybrać kieliszki z nóżką czy bez? Kieliszki wysokie z nóżką sprawdzają się do alkoholi smakowych i tzw. shotów. Natomiast amatorzy czystej wódki sięgają chętniej po kieliszki niskie bez nóżki.

Jaką pojemność wybrać? W sprzedaży dostępne są kieliszki o pojemności od 15 ml do 60 ml. Kieliszki małe o pojemności 15ml często serwuje się nowożeńcom na weselach, tak aby nie upili się, zaś kieliszek wyglądał na duży. Tego rodzaju kieliszki są odpowiednie dla osób, które wolą posmakować alkoholu w małej ilości. Wykonane są z grubego szkła, często grawerowanego, z grubym dnem, tak że kieliszek wygląda na znacznie większy niż jego pojemność.

Najbardziej popularne są kieliszki większe o pojemności 40 ml lub 50 ml. Najczęściej sprzedawane są w kompletach po 6 sztuk. Możemy dostać specjalne kieliszki do każdego rodzaju wódki, dlatego też łatwo wybrać odpowiednie kieliszki do naszego ulubionego trunku. Najbardziej typowe są kieliszki 40 ml, proste z cienkiego szkła o grubym dnie. Cena kompletu 6 kieliszków zaczyna się już od około 20 zł.

ikona podziel się Przekaż dalej