Krajalnica do wędlin

Krajalnice i ich podział według produktów

Krajalnice można podzielić na wiele różnych rodzajów. Pierwszy podział, jaki omówimy, to podział według produktów, jakie można dzięki nim ukroić. Mamy więc:

  • krajalnice do wędlin
  • krajalnice do sera
  • krajalnice do chleba
  • krajalnice uniwersalne

Jeżeli zatem potrzebujesz krajalnicę do piekarni – wybór jest jasny. Z kolei do domu albo restauracji możesz zakupić krajalnicę uniwersalną, jaka przeznaczona jest do różnych produktów spożywczych. Bez względu na to, na jaką z nich się zdecydujesz, urządzenie nie jest trudne w obsłudze – zaprojektowane jest bowiem w taki sposób, aby szybko i równo porcjować produkty żywnościowe. Właśnie dzięki temu nie ma w sklepach… zbyt dużych kolejek! Zdecydowana większość klientów kupuje bowiem sery czy wędlinę pokrojoną w formie plastrów.

Podział krajalnic ze względu na typ budowy

Rzecz jasna, krajalnice można podzielić jeszcze na wiele innych typów. Mamy więc także:

  1. krajalnice wolnostojące – urządzenia składające się z noża obrotowego, podajnika i korpusu. Dzięki niej można kroić wiele rodzajów żywności, choć wśród z nich znajdują się również specjalistyczne urządzenia, przeznaczone do porcjowania wyłącznie poszczególnych produktów, jak krajalnice do wędlinczy do sera.
  2. krajalnice do zabudowy – można wbudować taką w swoją kuchnię, dzięki czemu bez problemu dopasuje się ona do całości aneksu kuchennego. Możesz np. schować ją w szufladzie bądź w szafce, co pozwoli zaoszczędzić miejsce na blacie.

Jakie są rodzaje krajalnic?

Krajalnice ręczne

Krajalnice nie dzielą się wyłącznie na powyższe rodzaje. Mamy bowiem również podział krajalnic na:

  • ręczne,
  • automatyczne,
  • półautomatyczne.

Krajalnice ręczne stosowane są w tym przypadku zazwyczaj w warunkach domowych, kiedy nie musimy kroić żywności hurtowo (np. wędliny, sera bądź chleba).

Krajalnice automatyczne

Sprawdzają się w miejscach, gdzie konieczne jest krojenie sporej ilości żywności. Z powodzeniem zastępują krajalnice do wędlin czy sera ręczne, ponieważ porcjują żywność na plasterki automatycznie – wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk. Nie trzeba nawet przy niej stać, ponieważ urządzenie samodzielnie będzie kroiło produkty.

Krajalnice automatyczne są w pełni zautomatyzowanymi urządzeniami, więc kroją żywność na plastry o odpowiednio ustawionej grubości, układając je w stosy. Można również zaprogramować krajalnicę, by ukroiła określoną ilość plastrów. To bardzo przydatne urządzenie zwłaszcza dla punktów gastronomicznych i firm cateringowych.

Krajalnice półautomatyczne

To rozwiązanie między krajalnicą ręczną i automatyczną, jakie charakteryzuje się większą szybkością i precyzją porcjowania żywności na plastry. Nie trzeba stać przy urządzeniu, jednak możemy z powodzeniem podmieniać krojone produkty w maszynie.

Taka krajalnica idealnie sprawdzi się w dużych sklepach spożywczych, gdzie sprzedawane są wędliny i sery, a także w supermarketach.

Krajalnice dzielone według sposobu działania

To ostatni podział krajalnic, które w tym przypadku dzielimy na dwa rodzaje:

  • krajalnice elektryczne – mogą być wolnostojące bądź do zabudowy. Mają wbudowany silnik, więc muszą być przyłączone do prądu. Pozwalają na oszczędność czasu zwłaszcza tym osobom, które często korzystają z krajalnicy,
  • krajalnice mechaniczne – jest to najprostszy z możliwych rodzaj krajalnic. Dzięki niej możesz pokroić jednakże tylko jeden wybrany produkt żywnościowy (np. jaja, ziemniaki czy ser). Ich rozmiar jest mniejszy od elektrycznych, jednak nie wymaga w przeciwieństwie do nich podłączenia do prądu. Krajalnica mechaniczna z całą pewnością przyspieszy pracę – zwłaszcza, że działa o wiele skuteczniej, jak tradycyjne… krojenie nożem! Możesz z powodzeniem korzystać jej w obrębie własnego domu.

Najciekawsze krajalnice do wędlin znajdziesz na sas24.pl.

artykuł partnera

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny