Jakie warzywa na grilla

Na czym polega grillowanie i czy można grillować warzywa

Grillowanie, jako metoda przygotowywania dań na ruszcie, stanowi pradawną metodę przyrządzania mięsa. Na pomysł opiekania dań nad ogniem wpadli prawdopodobnie koczownicy z Azji. Z tych regionów wywodzi się tradycja robienia szaszłyków, do czego wystarczy ognisko, patyk i parę cegieł. Jednak w XX wieku grillowanie zawojowało świat, jako świetny sposób rozrywki na wolnym powietrzu. Tradycję tę zapoczątkowali Amerykanie, którzy uświetniali imprezy ogrodowe smażeniem steków na grillu. W Polsce, z powodu klimatu, możemy się cieszyć grillowaniem na wolnym powietrzu tylko latem. Jednak zabawa ta jest tak popularna, że wiele hoteli oferuje chaty z grillem, gdzie można się bawić przy pysznym jedzeniu także zimą.

Dlaczego lubimy grillowane potrawy? Podczas opiekania, pod wpływem wysokiej temperatury opiekane produkty są karmelizowane, czyli zawarty w nich cukier tworzy pyszną, chrupiącą skórkę. Grillowanie służy głównie do opiekania mięsa i pieczywa. Czy jednak osoby, które mięsa nie jadają, są pozbawione tej rozrywki na świeżym powietrzu? Z całą pewnością nie. Na grillu możemy opiekać także nabiał i warzywa. Warto wiedzieć jakie warzywa na grilla można przygotować, nie tylko dla wegetarian, lecz także po to, aby wzbogacić grillowane dania.

Lista warzyw, które są dobre do grillowania

Proces karmelizacji, który zachodzi w czasie grillowania, nadaje im niepowtarzalny, wspaniały smak. Warzywa grillujemy nie tylko do bezpośredniego spożycia, lecz także robimy z nich sałatki. Do grillowania nadają się prawie wszystkie warzywa. Najłatwiej jest grillować duże i twarde warzywa jak papryka lub cukinia. Warzywa mniejsze lub pokrojone na kawałki mogą przelecieć przez kratki grill i wpaść do paleniska. Aby temu zapobiec wymyślono różnego rodzaju rynienki i tacki, które pozwalają na grillowanie niemal wszystkiego, nawet poszatkowanej kapusty.

Warzywa najłatwiejsze do grillowania:

  • ziemniaki,
  • bataty,
  • papryka,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • szparagi,
  • pomidory,
  • kolby kukurydzy,
  • cykoria,
  • kabaczki,
  • seler,
  • kalafior i brokuł,
  • bób,
  • warzywa korzenne, jak marchew, seler, buraki,
  • cebula,
  • warzywa kapustne,
  • dynia.

Do grillowania dobre są warzywa większe i twardsze. Raczej nie grilluje się warzyw liściastych, jak sałaty. Można natomiast grillować warzywa liściaste w główkach, jak cykoria lub kapusta pekińska. Należy je pokroić na połówki tak aby trzymały się w całości. Warzywa, które się rozpadają grillujemy w folii aluminiowej z masłem i przyprawami.

Czy grillowane warzywa są zdrowe

Grillowanie nie należy do zdrowych metod przygotowywania żywności. W czasie grillowania powstają rakotwórcze wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które powstają w wyniku skapywania do paleniska tłuszczu zwierzęcego, a następnie unoszą się w powietrze i osiadają na grillowanych potrawach. Związki te nie powstają w czasie grillowania warzyw. W grillowanych warzywach nie tworzą się szkodliwe aminy heterocykliczne (HCA).

Oznacza to, że warzywa grillowane są nie tylko bezpieczne, lecz także stanowią dawkę antyoksydantów, które warto dostarczyć organizmowi w czasie imprezy grillowej. Podczas grillowania warzywa są krótko poddawane wysokiej temperaturze, dlatego też straty witamin są niewielkie. Warto warzywa grillować osobno, nie razem z mięsem. Grillujemy krótko obracając na drugą stronę.

Grilowane warzywa - przepis, przyprawy, jak przygotować warzywa do grillowania

Jak przygotować warzywa do grillowania

Według zasady, warzyw przed grillowaniem nie trzeba marynować. Są jednak zwolennicy zrobienia marynaty i moczenia w niej warzyw przez 10 do 30 minut. Jako prostą marynatę do grillowanych warzyw stosuje się oliwę z oliwek z czosnkiem i sokiem z cytryny. Marynatę do warzyw robi się również z dodatkiem sosu sojowego i przypraw. W zależności od rodzaju grillowanych warzyw, najprostszymi dodatkami jest oliwa z oliwek, sól i przyprawy, którą należy dokładnie nasmarować warzywa.

Aby przygotować warzywa do grillowania, należy je umyć i pokroić na grube słupki lub plastry. Do grillowania znacznie lepsze są grube plastry warzyw. Kawałki i plastry powinny być jednakowe, tak aby równomiernie się opiekły. Twarde warzywa korzenne, jak marchew, seler, buraki, jak również brokuła, należy wcześniej obgotować, aby były miękkie.

Przed położeniem na ruszcie warzywa należy pokryć równomiernie tłuszczem, najlepiej dobrej jakości oliwą z oliwek. Oliwa powinna równomiernie pokrywać warzywa, lecz nie może z nich skapywać. Kawałki warzyw należy też równomiernie posolić i popieprzyć oraz posypać przyprawami.

Jakie przyprawy stosujemy do grillowania warzyw? Niektórzy twierdzą, że do przyprawienia warzyw na grilla wystarczy sól i pieprz. Inni zaś stosują takie przyprawy jak: oregano, słodka i ostra papryka, tymianek, bazylia, rozmaryn, kolendra, curry, kumin, kardamon lub kminek. Dostępne są także mieszanki przypraw do grillowania.

Najlepszy przepis na grillowane warzywa - jak grillować, ile czasu

Wbrew pozorom grillowanie warzyw wcale nie jest łatwe. Bardzo ważny jest czas i metoda grillowania, tak aby warzywa się nie spaliły. Przypalone warzywa są nie tylko niesmaczne, lecz także niezdrowe. W zależności od metody i wielkości kawałków warzywa grillujemy 4 - 15 minut. W czasie grillowania warzywa obracamy, tak aby się upiekły z obu stron.

Metody grillowania warzyw:

  • bezpośrednio na ruszcie - do tego nadają się najlepiej twarde warzywa,
  • opiekanie w folii aluminiowej warzyw, które mogą się rozpadać, jak ziemniaki, bataty,
  • grillowanie w odpowiednich koszykach, sitkach, rynienkach, które nadają się do grillowania małych warzyw,
  • grillowanie w woku lub na patelni ustawionych na grillu.

Warzywa z grilla przeznaczone są do bezpośredniego spożycia. Nie nadają się do dłuższego przechowywania. Jeśli jednak z grilla zostaną resztki, można z nich zrobić sałatkę.

ikona podziel się Przekaż dalej