Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Zdrowie i uroda
        • Witaminy i wartości odżywcze bananów

        Jakie witaminy mają banany? Przedstawiamy wartości odżywcze bananów

        Banany i ich wartości odżywcze
        Banany pod lupą, czyli jakie właściwości zdrowotne i witaminy posiadają te popularne i chętnie spożywane owoce
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Małgorzata JasklowskaUdostępnij

        Banany stanowią jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych. Są pożywne, dlatego szybko zaspokajają głód. Nadają się też świetnie do deserów i wypieków. Znacznie lepiej sięgnąć po banana niż po batonik, jeśli mamy chęć na przekąskę. Czy jednak banany są zdrowe, czy mają właściwości zdrowotne? Czy warto je jeść? Podajemy skład bananów i przedstawiamy jakie składniki odżywcze, witaminy i substancje mineralne znajdują się w bananach.

        Jeśli szukasz więcej inspiracji i ciekawostek, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuł z praktycznymi poradami.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Czy warto jeść banany - witaminy i składniki odżywcze
        2. Jakie składniki odżywcze znajdują się w bananach

        Czy warto jeść banany - witaminy i składniki odżywcze

        Banany w diecie i sztuce kulinarnej

        Banany na dobre zadomowiły się w naszej diecie jako owoc, który jest niskokaloryczny a jednocześnie sycący. Jadamy je na surowo jako pyszny owoc. Stanowią one także składniki licznych przepisów na desery, jak sałatki owocowe, ciasta bananowe, placuszki bananowe, czy też smażone banany. Co ciekawe, banany można również grillować. Pieczone w folii aluminiowej banany mogą stanowić deser na imprezie grillowej. Z bananów robimy również dżemy.

        Najciekawsze potrawy z bananami:

        • chlebek bananowy - przepis na ciasto popularne w USA,
        • sernik bananowy,
        • bananowe pancakes,
        • placek bananowiec,
        • grillowane banany,
        • sałatki bananowe,
        • banany zapiekane w cieście.

        W Polsce mamy do czynienia z deserową odmianą bananów, które są słodkie i nadają się do bezpośredniego spożycia. Źródłem bananów jest bananowiec zwyczajny, drzewo udomowione prawdopodobnie 4 tysiące lat temu w Południowej Azji. Roślina ta jest hybrydą i w naturze nie występuje w stanie dzikim. Z uprawą bananów związane są różne kontrowersje, jak niskie płace osób pracujących przy uprawie bananów, niszczenie środowiska naturalnego oraz konieczność transportu owoców. Banany produkowane są w wielu krajach podzwrotnikowy, a najwięcej w Indiach i Chinach. Banany są owocem miękkim i łatwo psującym się, dlatego też zbierane są w postaci niedojrzałej i dojrzewają sztucznie już w dojrzewalniach, w miejscu przeznaczenia. Bananów nie należy przechowywać długo w lodówce.

        Czy banany mają właściwości zdrowotne

        Banany składają się głównie z węglowodanów i wody. Dlatego też są sycące i mogą świetnie zaspokoić głód. Dlatego też warto po nie sięgnąć jako przekąskę, zamiast batonika lub pączka.

        Średnio 100g banana posiada 89 kalorii. Jeden średni banan bez skórki waży około 120g. Oznacza to, że jeden obrany mały banan na około 70 kcal, średni banan 120 kcal, zaś duży banan 135 kcal. Banany są wysokokaloryczne, zaś 1 banan dostarcza 5% energii jakiej potrzebujemy na cały dzień. Wynika to z dużej zawartości węglowodanów. Banany zawierają zaledwie 1% tłuszczu i niewiele białka, mają zaś dużo błonnika. Zdaniem dietetyków badany są dopuszczalne w diecie osób odchudzających się. Owoce te mają średni indeks glikemiczny, dlatego też osoby z cukrzycą mogą je jeść, ale nie w nadmiarze.

        Banany dają bardzo szybko energię, dlatego też są szczególnie cenione przez sportowców. Już 3 zjedzone banany dają energię na 90-minutowy, intensywny trening. Niewykorzystywana glukoza z bananów jest magazynowana w mięśniach i w wątrobie jako źródło energii.

        Największą wartością zawartą w bananach jest duża ilość potasu, jak również błonnika. Zawiera również tryptofan, czyli rodzaj białka przetwarzany w serotoninę, która ma on właściwości relaksujące i przeciwdepresyjne.

        Jakie składniki odżywcze znajdują się w bananach

        Banany - witaminy

        Banany zawierają dużo witaminy C oraz witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, B3 i B6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, szczególnie dla układu nerwowego i odpornościowego.

        Skład witamin w 100g banana:

        • Witamina C - 8,7 mg,
        • Witamina K - 0,5 mg,
        • Witamina E - 0,1 mg,
        • Tiamina (B1) - 0,031 mg,
        • Ryboflawina (B2) - 0,073 mg,
        • Niacyna (B3) - 0,665 mg,
        • Kwas pantotenowy (B5) - 0,334mg,
        • Witamina B6 - 0,36mg.

        Szczególnie cenna jest zawartość witaminy B6 w bananach. Banany zawierają jej naprawdę dużo. Jeden banan pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 w 26%. Witamina B6 razem z magnezem dobrze wpływają na układ nerwowy i pomagają się zrelaksować. Z kolei witamina B6 w towarzystwie witaminy A i E zwalczają wolne rodniki i dobrze działają na układ odpornościowy. Sprawdź także ten artykuł: Ile kalorii ma banan? Wyjaśniamy krok po kroku.

        Jakie zdrowotne składniki odżywcze zawierają banany

        Banany zawierają również mikro i makroelementy oraz antyoksydanty. Stwierdzono obecność takich przeciwutleniaczy jak: kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, taniny, cyjanidyny i antocyjany.

        Skład mikro i makroelementów w bananach na 100g masy:

        • potas 380mg,
        • magnez 27 mg,
        • fosfor 22mg,
        • Żelazo 0,26 mg,
        • Cynk 0,15 mg,
        • Mangan 0,27 mg.

        Szczególnie wartościowym składnikiem bananów jest potas. Ma on właściwości regulujące ciśnienie krwi. Dlatego też banany są dobre dla osób z nadciśnieniem. Potas jest też jednym z elektrolitów, który tracimy w wyniku biegunek lub wymiotów. Dlatego też owoce te uważa się za wskazane dla osób cierpiących na problemy żołądkowe. Ich korzystne działanie w leczeniu wrzodów żołądka nie zostało jeszcze udowodnione naukowo.

        Potas pełni ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi, dzięki czemu odpowiada za odpowiednie dotlenienie narządów. Ma również korzystny wpływ na odpowiednią profilaktykę dotyczącą miażdżycy, ataków serca i udaru.

        Czytaj także:
        • Ile kalorii ma banan? Wyjaśniamy krok po kroku

        Ania radzi
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Kroniki Dziejów
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.