Czy warto jeść banany - witaminy i składniki odżywcze

Banany w diecie i sztuce kulinarnej

Banany na dobre zadomowiły się w naszej diecie jako owoc, który jest niskokaloryczny a jednocześnie sycący. Jadamy je na surowo jako pyszny owoc. Stanowią one także składniki licznych przepisów na desery, jak sałatki owocowe, ciasta bananowe, placuszki bananowe, czy też smażone banany. Co ciekawe, banany można również grillować. Pieczone w folii aluminiowej banany mogą stanowić deser na imprezie grillowej. Z bananów robimy również dżemy.

Najciekawsze potrawy z bananami:

  • chlebek bananowy - przepis na ciasto popularne w USA,
  • sernik bananowy,
  • bananowe pancakes,
  • placek bananowiec,
  • grillowane banany,
  • sałatki bananowe,
  • banany zapiekane w cieście.

W Polsce mamy do czynienia z deserową odmianą bananów, które są słodkie i nadają się do bezpośredniego spożycia. Źródłem bananów jest bananowiec zwyczajny, drzewo udomowione prawdopodobnie 4 tysiące lat temu w Południowej Azji. Roślina ta jest hybrydą i w naturze nie występuje w stanie dzikim. Z uprawą bananów związane są różne kontrowersje, jak niskie płace osób pracujących przy uprawie bananów, niszczenie środowiska naturalnego oraz konieczność transportu owoców. Banany produkowane są w wielu krajach podzwrotnikowy, a najwięcej w Indiach i Chinach. Banany są owocem miękkim i łatwo psującym się, dlatego też zbierane są w postaci niedojrzałej i dojrzewają sztucznie już w dojrzewalniach, w miejscu przeznaczenia. Bananów nie należy przechowywać długo w lodówce.

Czy banany mają właściwości zdrowotne

Banany składają się głównie z węglowodanów i wody. Dlatego też są sycące i mogą świetnie zaspokoić głód. Dlatego też warto po nie sięgnąć jako przekąskę, zamiast batonika lub pączka.

Średnio 100g banana posiada 89 kalorii. Jeden średni banan bez skórki waży około 120g. Oznacza to, że jeden obrany mały banan na około 70 kcal, średni banan 120 kcal, zaś duży banan 135 kcal. Banany są wysokokaloryczne, zaś 1 banan dostarcza 5% energii jakiej potrzebujemy na cały dzień. Wynika to z dużej zawartości węglowodanów. Banany zawierają zaledwie 1% tłuszczu i niewiele białka, mają zaś dużo błonnika. Zdaniem dietetyków badany są dopuszczalne w diecie osób odchudzających się. Owoce te mają średni indeks glikemiczny, dlatego też osoby z cukrzycą mogą je jeść, ale nie w nadmiarze.

Banany dają bardzo szybko energię, dlatego też są szczególnie cenione przez sportowców. Już 3 zjedzone banany dają energię na 90-minutowy, intensywny trening. Niewykorzystywana glukoza z bananów jest magazynowana w mięśniach i w wątrobie jako źródło energii.

Największą wartością zawartą w bananach jest duża ilość potasu, jak również błonnika. Zawiera również tryptofan, czyli rodzaj białka przetwarzany w serotoninę, która ma on właściwości relaksujące i przeciwdepresyjne.

Jakie składniki odżywcze znajdują się w bananach

Banany - witaminy

Banany zawierają dużo witaminy C oraz witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, B3 i B6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, szczególnie dla układu nerwowego i odpornościowego.

Skład witamin w 100g banana:

  • Witamina C - 8,7 mg,
  • Witamina K - 0,5 mg,
  • Witamina E - 0,1 mg,
  • Tiamina (B1) - 0,031 mg,
  • Ryboflawina (B2) - 0,073 mg,
  • Niacyna (B3) - 0,665 mg,
  • Kwas pantotenowy (B5) - 0,334mg,
  • Witamina B6 - 0,36mg.

Szczególnie cenna jest zawartość witaminy B6 w bananach. Banany zawierają jej naprawdę dużo. Jeden banan pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 w 26%. Witamina B6 razem z magnezem dobrze wpływają na układ nerwowy i pomagają się zrelaksować. Z kolei witamina B6 w towarzystwie witaminy A i E zwalczają wolne rodniki i dobrze działają na układ odpornościowy. Sprawdź także ten artykuł: Ile kalorii ma banan? Wyjaśniamy krok po kroku.

Jakie zdrowotne składniki odżywcze zawierają banany

Banany zawierają również mikro i makroelementy oraz antyoksydanty. Stwierdzono obecność takich przeciwutleniaczy jak: kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, taniny, cyjanidyny i antocyjany.

Skład mikro i makroelementów w bananach na 100g masy:

  • potas 380mg,
  • magnez 27 mg,
  • fosfor 22mg,
  • Żelazo 0,26 mg,
  • Cynk 0,15 mg,
  • Mangan 0,27 mg.

Szczególnie wartościowym składnikiem bananów jest potas. Ma on właściwości regulujące ciśnienie krwi. Dlatego też banany są dobre dla osób z nadciśnieniem. Potas jest też jednym z elektrolitów, który tracimy w wyniku biegunek lub wymiotów. Dlatego też owoce te uważa się za wskazane dla osób cierpiących na problemy żołądkowe. Ich korzystne działanie w leczeniu wrzodów żołądka nie zostało jeszcze udowodnione naukowo.

Potas pełni ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi, dzięki czemu odpowiada za odpowiednie dotlenienie narządów. Ma również korzystny wpływ na odpowiednią profilaktykę dotyczącą miażdżycy, ataków serca i udaru.

ikona podziel się Przekaż dalej