Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kasza w kuchni wschodnioeuropejskiej

        Kasza gryczana i ogórki w kuchni wschodnioeuropejskiej

        Kasza gryczana
        Kasza gryczana to podstawowy składnik wielu dań w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i polskiej
        Opublikowano: 01.04.2025Autor: Ania radziArtykuł sponsorowanyUdostępnij

        Do głównych cech kuchni wschodnioeuropejskiej zalicza się jej różnorodność i bogactwo smaków. Została w dużej mierze ukształtowana przez klimat i sezonowość wielu produktów. Część tradycyjnych potraw ma swoje korzenie w kuchni chłopskiej. Dania są proste i sycące, a przy tym lubiane nie tylko w krajach pochodzenia, ale i innych regionach. Jakie specjały można przygotować z wykorzystaniem kaszy gryczanej i ogórków?

        Jeśli spojrzysz na podstawowe składniki kuchni wschodnioeuropejskiej, to wśród nich będą różne kasze. Chodzi tu nie tylko o kaszę gryczaną, ale też jaglaną i jęczmienną. Oprócz tego w daniach często pojawiają się ziemniaki, kiszonki i mięso. Najpewniej na twoim stole nieraz królują tradycyjne wschodnioeuropejskie specjały, ale może zdecydujesz się na poszerzenie jadłospisu?

        Gulasz po węgiersku z kaszą gryczaną i ogórkami

        To flagowe węgierskie danie, jakie spożywa się w wielu krajach. Jego początki sięgają średniowiecza, kiedy węgierscy pasterze przygotowywali prostą potrawę na bazie gotowanego mięsa (wcześniej solonego i suszonego na słońcu). Gulasz dość szybko doceniono w innych krajach i choć skład ewoluował, nadal podstawą jest mięso gotowane w bulionie. Teraz obowiązkowo wykorzystuje się też inne składniki jak paprykę. Gulasz po węgiersku dobrze smakuje solo, ale możesz urozmaicić smak, polewając nim kaszę gryczaną. Warto do tego pokroić w plastry ogórki kiszone.

        Chaczapuri z kaszą gryczaną i ogórkami

        Chaczapuri jest tradycyjną gruzińską potrawą, którą po raz pierwszy spożywano w regionie Adżaria. Zarówno w kuchni, jak i w kulturze łączyły się wpływy kaukaskie i śródziemnomorskie, co widać w chaczapuri. Może kojarzyć się z włoską pizzą, ale jest w kształcie łodzi. Ciasto drożdżowe rozwałkowuje się na placki, na środek nakłada się farsz, zawija brzegi, by powstała łódka, a następnie piecze w piekarniku. O ile ciasto drożdżowe za każdym razem robi się podobnie, o tyle farsz może być inny. Warty uwagi jest wariant z kaszą gryczaną i białym serem. Sprawdzi się jako obiad i przekąska na przyjęcie. Dla estetyki i urozmaicenia smaku chaczapuri podawaj z sałatką ze świeżych ogórków.

        Danie z kaszą gryczaną
        Kiszone ogórki często towarzyszą potrawom z kaszy, dodając im wyrazistości i wspomagając trawienie

        Knysze z kaszą gryczaną i sałatką z ogórków

        Knysze to drożdżowy wypiek w kształcie bułki lub pierożka z farszem. Najczęściej farsz jest z kaszy gryczanej, grzybów i duszonej cebuli, ale znajdziesz też inne propozycje. Skład może być wzbogacony m.in. o kiszone ogórki lub kapustę. Knysze dobrze smakują zarówno same, jak i z dodatkami. Pasują do nich surówki i sałatki ze świeżych warzyw. Możesz wykorzystać ogórki, paprykę albo białą kapustę. Po więcej kulinarnych inspiracji przejrzyj przepisy na portalu Auchan. Na pewno wyszukasz coś dla siebie.

        Ogórki do przygotowania sałatki pasującej do knyszy są dostępne w Auchan. Różne odmiany kupisz tutaj:

        https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/owoce-warzywa-i-zioła/warzywa/ogórki/2188 

        Pierogi z kaszą gryczaną

        Pierwszym krajem, w którym przygotowywano pierogi były Chiny. Jednak dzięki kontaktom handlowym dotarły do Europy. W Polsce jada się je od średniowiecza i tutaj właśnie są wyjątkowo zróżnicowane pod względem smaku. Pierogi zazwyczaj składają się z tego samego prostego ciasta, ale farsz może być różny. Przeglądając przepisy na pierogi, zwróć uwagę na pochodzące z Lubelszczyzny pierogi z kaszą gryczaną i serem. Jada się je ze skwarkami lub kwaśną śmietaną. Możesz do nich przygotować sos tzatziki ze świeżych ogórków.

        Czytaj także:
        • Jak gotować kaszę jaglaną? 3 praktyczne wskazówki
        • Jak ugotować kaszę gryczaną krok po kroku - prosty poradnik

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.