Koktajlowe bomby witaminowe – 5 przepisów na zdrowe soki
Soki wyciskane w ostatnich latach zyskały na popularności. Stanowią świetne źródło witamin i minerałów. Najczęściej stanowią zdrową przekąskę, ale po dodaniu odpowiednich składników mogą nawet zastąpić śniadanie! Jest to idealne rozwiązanie dla osób żyjących w biegu. Poniżej znajdziesz 5 przepisów na smaczne i zdrowe koktajle!
Przygotowanie domowych soków
W celu przygotowania domowego soku, najlepiej sprawdzi się wyciskarka wolnoobrotowa. W tej metodzie zachowane najwięcej składników takich jak witaminy i minerały. Traci się jednak część błonnika pokarmowego. Koktajle można przygotowywać również przy pomocy sokowirówek, blenderów do smoothie, czy nawet zwykłych blenderów kielichowych, które większość osób ma w swojej kuchni. Z tego powodu, że jest to jeden z popularniejszych sprzętów kuchennych, poniższe przepisy będą opisywane z ich użyciem, natomiast można także użyć wyciskarki i dostosować przepis pod swoje zasoby kuchenne. Jeżeli nie masz możliwości przygotowania soku, to możesz skorzystać także z gotowych soków dostępnych np. tutaj: https://www.drogeriaolmed.pl/kategoria/sok,2790.html .
Koktajlowe superfoods
Niektóre składniki, określane mianem „superfoods” są idealnym dodatkiem do koktajli, wzbogacającymi je odżywczo. Popularnymi produktami, wzbogacającymi soki są m.in.
- Nasiona chia
- Siemię lniane
- Awokado
- Maca
- jagody acai
- Jagody goji
- Chlorella
- Spirulina
- Miechunka
- Morwa biała
- Baobab
- Babka płesznik
- Białko konopne
- Kurkuma
Składniki te można dodawać do koktajli, w zależności od indywidualnych potrzeb organizmu np. w celu detoksykacji i wspomagania odporności można dodać algi – spirulinę lub chlorellę, natomiast aby zwiększyć wartość odżywczą posiłku – np. białko konopne.
Energetyzujący koktajl z imbirem
- 1 pomarańcza
- 2 grube plastry ananasa
- łyżeczka startego świeżego imbiru
W celu przygotowania koktajlu, ananasa i pomarańczę obieramy, rozdzielamy na cząstki i wkładamy do blendera kielichowego. Plaster imbiru obieramy ze skórki i ścieramy na małej tarce. Wszystko wkładamy do kielicha i blendujemy na gładką masę. Imbir zawiera kwas foliowy, witaminę C, z grupy B, żelazo wapń potas i fosfor.
Wzmacniający sok ze szpinakiem
- Banan
- Pomarańcza
- 1-2 garści szpinaku
- Woda mineralna 250ml (wg uznania, do otrzymania pożądanej konsystencji)
Banana i pomarańczę obieramy ze skórki, blendujemy razem ze szpinakiem. Szpinak jest źródłem witamin, żelaza, potasu oraz związków o działaniu przeciwutleniającym, w tym luteiny, zeaksantyny i kwercetyny.
Antyoksydacyjny koktajl młodości
- 1 łyżka nasion chia
- Nektarynka lub brzoskwinia
- Mała marchew lub ½ średniej sztuki
- ½ awokado
- Łyżeczka miodu pszczelego
Obrane owoce i warzywa należy zblendować, dodać miodu i nasiona chia, po czym wymieszać. Przed wypiciem odstawić przynajmniej na godzinę, w celu napęcznienia chia. Nasiona chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Stanowią dobry element zbilansowanej diety dla każdego, w szczególności dla osób z ryzykiem chorób układu krążenia.
Śniadaniowy koktajl owsiany z owocami
- Wiśnie bez pestek, 50g
- Maliny, 50g
- Płatki owsiane błyskawiczne, 30g
- Mleko roślinne lub krowie, szklanka
- Szczypta cynamonu
- Łyżeczka miodu
W celu przygotowania koktajlu, wszystkie składniki należy zblendować. Ten posiłek idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lunch. Wiśnie są prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, związków naturalnie spowalniających procesy starzenia. Cynamon korzystnie wpływa na stężenie glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2, a także przypisuje mu się działanie przeciwzapalne i obniżające poziom cholesterolu.
Zielony koktajl „moc witamin”
- Natka pietruszki, 40g
- Jabłko
- Banan
- 2 łyżki soku z cytryny
Obrane jabłko i banana zblendować z pozostałymi składnikami. Natka pietruszki działa moczopędnie, pomagając usuwać nadmiar wody z organizmu. Ponadto korzystnie wpływa na cerę. Jabłko jest jednym z najlepszych źródeł kwercetyny – polifenolu roślinnego o właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, antyagregacyjnych oraz wzmacniających naczynia krwionośne.
Koktajle owocowe i owocowo-warzywne to świetne uzupełnienie codziennej diety. Dzięki łatwości w przygotowaniu, cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrową dietę, odchudzających się, dbających o wygląd lub czynnie uprawiających sport.
artykuł sponsorowany