Kurkuma – charakterystyka

Kurkuma - przyprawa

Kurkuma określana poprawnie jako ostryż długi jest kłączem zaliczającym się do rodziny imbirowatych. Roślina pochodzi z Indii, chociaż obecnie jest rozprzestrzeniona również w Chinach oraz innych krajach Azji Południowej. W Polsce nazywana jest indyjskim szafranem. Przyprawa wyróżnia się charakterystycznym żółtym kolorem, a także lekko pikantnym posmakiem.

Chociaż roślina wykorzystywana jest głównie jako przyprawa, to jednak nie możemy zapominać o jej szerokim zastosowaniu w medycynie naturalnej. Ponadto często znajduje się jako jeden ze składników domowych kosmetyków. Dobrze jest zobaczyć szerokie zastosowanie, jakie kryje w sobie to kłącze. Ponieważ ta azjatycka roślina pomaga pozbyć się naprawdę wielu różnych problemów.

Historia kurkumy

O zdrowotnych i leczniczych właściwościach kurkumy wiedzieli Hindusi już przed tysiącami lat. Jednak dopiero na przełomie VII i VIII wieku kłącze zaczęło się rozpowszechniać - najpierw w Chinach, po to, by następnie trafić na Czarny Ląd. Jak się okazuje, do Europy trafiła dość późno, ponieważ poznaliśmy jej smak dopiero w XVI wieku. Odkrywcą kurkumy był Marco Polo, który tak naprawdę pomylił przyprawę z szafranem.

Jak pokazują dawne zapiski, już w tamtych czasach kłącze znajdowało wysoką rangę w medycynie ludowej. Ponieważ wykorzystywaną ją między innymi do leczenia różnych chorób wywołanych stanami zapalnymi, czy też atakującymi drogi oddechowe. Natomiast kobiety cierpiące na boleści z powodu menstruacji, wspomagały się właśnie różnymi specyfikami przygotowywanymi na bazie kurkumy.

Właściwości lecznicze kurkumy

Zdrowotne właściwości kurkumy

Co takiego posiada w sobie kurkuma, że tak zbawiennie działa na organizm człowieka? Za zdrowotne i lecznicze właściwości kurkumy odpowiada kurkumina. Tworzą go reszty feruloliowe, które weszły w reakcję z węglem. Określa się, że ten związek posiada przede wszystkim właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Warto mieć na uwadze to, że niestety sam ten składnik nie jest efektywnie wchłaniany przez nasz organizm. Dlatego kurkuma spożywana nawet w bardzo dużych ilościach nie działa tak, jak byśmy chcieli.

Na szczęście natura sama wymyśliła na ten problem rozwiązanie. W przypadku kurkuminy jest to najzwyczajniej w świecie spożywanie jej w obecności czarnego pieprzu. Jest to właśnie jedna z przypraw, która w swoim składzie zawiera cenną piperynę, odpowiedzialną właśnie za wchłanianie kurkuminy. Jeżeli chcemy spożywać kurkumę jako lekarstwo, lepiej jest sięgnąć po gotowe mieszanki ziołowe, które mają odpowiednio dobrane proporcje kurkuminy z piperyną. Dzięki temu preparaty maksymalnie zwiększają efektywne wchłanianie cennego składnika.

Poza kurkuminą kurkuma w swoim składzie zawiera między innymi kwas foliowy, wapń, żelazo, a także niacyna. Ponadto roślina jest również źródłem takich witamin jak witaminy E, K, jak i również z grupy B. Jest to jeden z powodów, dla których kurkuma może, a nawet powinna być jak najczęściej wykorzystywana w kuchni. Dzięki czemu przyprawiając swoje potrawy w ciekawy sposób, można przy okazji zyskać prawdziwą bombę odżywczą dla swojego organizmu.

Na co pomaga kurkuma?

Zastosowanie kurkumy jest wyjątkowo obszerne, przede wszystkim na walory odżywcze, a także cenne właściwości zdrowotne. Jest to przyprawa, którą warto stosować przede wszystkim przy stanach zapalnych, jak i również różnego rodzaju infekcjach. Już wiemy, że kurkumina działa w sposób przeciwzapalny, jednocześnie przyspieszając zdrowienie. Jednak to nie jest jedyna zaleta kurkumy.

Kurkuma również zbawiennie działa na zdrowie w przypadku takich przypadłości i chorób jak:

  • Reumatoidalne zapalenie stawów - kurkumina odpowiada za blokowanie enzymu COX-2, który pojawia się w momencie uszkodzenia tkanek stawów. Dzięki regularnemu spożywaniu kurkumy, przyprawa działa jak lekarstwo przeciwbólowe, a także hamujące wytwarzanie wspomnianego enzymu.
  • Alzheimer oraz udar mózgu - już wiadomo, że skład kurkumy nie ogranicza się tylko i wyłącznie do kurkuminy. Cennym składnikiem jest również tumeron, który pobudza pracę mózgu poprzez pojawianie się nowych komórek nerwowych. Cały czas trwają badania potwierdzające korzystne działanie kurkumy u osób chorujących na Alzheimera, a także osób po udarze mózgu. Na pewno warto stosować kurkumę dbając o swoje zdrowie, ponieważ istnieje duża szansa zapobiegania chorobom mózgu przy regularnym spożywaniu kurkumy.
  • Zapalenie spojówek - przyprawa jest ceniona również w przypadku osób cierpiących z powodu różnych schorzeń oczu. W tym przypadku również cały czas trwają badania nad sprawdzeniem korelacji pomiędzy regularnym spożywaniem kurkumy, a leczeniem zapalenia spojówek. Ponadto uważa się również, że mielona przyprawa jest zbawienna przy łagodzeniu objawów suchego oka. Natomiast nie są jeszcze do końca znane wyniki badań dotyczących leczenia jaskry przy użyciu kurkuminy. Jednak jest to również dość żywy obiekt zainteresowań naukowców sprawdzających cenne właściwości kurkumy.
  • Cukrzyca - z kurkumą powinny zaprzyjaźnić się diabetycy, którzy mogą dzięki niej w naturalny sposób obniżyć poziom cukru we krwi. Mielona przyprawa jest niezwykle zdrowa pod tym względem, ponieważ przede wszystkim odpowiada za obniżenie poziomu glikogenu oraz glukozy.

Jeśli szukasz inspirujących przepisów, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić chińszczyznę krok po kroku.

Kurkuma – zastosowanie

Kurkuma jako przyprawa

Najczęściej kurkuma gości w naszej kuchni jako mielona przyprawa. Możemy ją dodawać osobno, jak i również doskonale odnajduje się z innymi przyprawami. Warto dodać, że to właśnie kurkuma jest jednym z głównych składników słynnej przyprawy curry. Z racji tego, że kurkuma wywodzi się z Azji, to właśnie w tej nucie sprawdzi się najlepiej. Dodaje ona nie tylko charakterystycznego zabarwienia, ale jednocześnie zapewni posmak pikantności w potrawach azjatyckich.

Sproszkowana kurkuma w miseczce, a także opis kurkumy, właściwości lecznicze oraz działanie i wykorzystanie w kuchni
Kurkuma - przyprawa często wykorzystywana w kuchni oraz jej opis i właściwości leczenicze

Kurkumą z powodzeniem możemy przyprawić między innymi mięsa, szczególnie drób, ale również warzywa i ryż. W polskiej kuchni mielona kurkuma jest często wykorzystywana na marynaty, a także przetworów na zimę. Zdrowa kurkuma, która posiada cenne właściwości odżywcze, świetnie sprawdzi się również w przypadku przyrządzania potraw z grilla. Nie ma również żadnych zastrzeżeń, aby kurkumę wykorzystać do przyprawiania dań makaronowych, a także dodatków do mięs w postaci sosów i dipów.

Wykorzystanie kurkumy w kuchni

Już wiemy, że kurkuma jest stosowana w polskiej kuchni przede wszystkim jako przyprawa o orientalnym charakterze. Jednak nie powinniśmy zapominać również, że posiada ona także właściwości barwiące. Rzeczywiście kurkumę stosuje się jako naturalny barwnik do wielu dań, a nawet ciast i deserów. Już niewielka dawka kurkumy przyczyni się do zabarwienia konkretnego składnika. Dzięki czemu możemy uzyskać naprawdę niepowtarzalne posiłki.

Kurkumą możemy zabarwić ryż, pierogi, a nawet mleko, tworząc w ten sposób “złote mleko”. Jeżeli chcemy dodać pięknego żółtego odcieniu do swojego ciasta, to również możemy z powodzeniem zdecydować się na dodanie odrobiny kurkumy. Ciekawie to wygląda przede wszystkim przy pieczeniu tortów, ciasteczek, a nawet przy wykonywaniu domowe roboty bezy. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Najważniejsze jest to, aby mieć świadomość efektu końcowego, jaki uzyskamy po dodaniu kurkumy. Pamiętając przy tym, że zbyt duża ilość przyprawy spowoduje nadanie charakterystycznego, pikantnego posmaku.

Mielona kurkuma w domowych poradach

Nie podlega żadnym wątpliwościom, że mielona kurkuma jest wyjątkowo bogata w cenne składniki odżywcze. Okazuje się jednak, że przyprawa sprawdza się również w przygotowaniu domowych kosmetyków. Na bazie kurkumy możemy przygotować rozjaśniające oraz antyseptyczne maseczki na twarz. Dzięki takiej maseczce możemy nawet rozjaśnić zbyt mocną opaleniznę. Do tego celu w takich samych proporcjach należy dodać jogurt naturalny oraz miód.

Maseczkę na bazie kurkumy zaleca się również osobom cierpiącym na inne schorzenia skórne. Do nich zalicza się łuszczycę, jak i również problem związany z cerą trądzikową. Jest to także przyprawa, którą poleca się również w przypadku pojawiających się na skórze zmarszczek. Zatem w kuchni znajdziemy doskonały sposób na maseczkę opóźniającą procesy starzenia się skóry.

Widząc, jak wiele zastosowań oraz właściwości posiada kurkuma, zapewne będziemy zainteresowani innymi poradami. Do nich będzie zaliczać się między innymi sprawdzony przepis na polędwiczki wieprzowe na obiad, czy też sprawdzenie, do czego może przydać się ocet jabłkowy. Okazuje się, że stosując regularnie ocet jabłkowy poprawimy między innymi kondycję włosów i paznokci. Natomiast sprawdzając, jaki przepis na polędwiczki wieprzowe na obiad okaże się najlepszy, warto mięso połączyć z aromatycznymi grzybami leśnymi lub sosem pieczarkowym.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny