Substancje niezbędne dla organizmu

Poza minerałami i witaminami, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie komórek i narządów, do organizmu powinniśmy dostarczać również inne związki. Wśród nich znajdują się tzw. „dobre tłuszcze”, czyli omega-3, kwas DHA i EPA.

Kwasy omega-3 występują w roślinach i w rybach. Jednak te drugie są ośmiokrotnie skuteczniejsze i lepiej przyswajalne. To substancje, biorące udział w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, co jest szczególnie ważne w przypadku osób starszych i dzieci. Na poziom tych związków w organizmie i regularne ich dostarczanie powinny też zwrócić uwagę kobiety w ciąży. Dostarczanie kwasów omega-3 istotnie wspomaga rozwój układu nerwowego u dziecka.

Kwas DHA – dobro płynące z natury

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Jednocześnie bardzo istotne jest dostarczanie go do organizmu ze względu na swoje korzystne dla zdrowia właściwości. Kwas DHA istotnie wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego oraz krążenia. Znajduje zastosowanie również w leczeniu chorób o charakterze hormonalnym i reumatoidalnym. Przyczynia się do oczyszczania i ochrony przed odkładaniem się w tętnicach złego cholesterolu.

Kwas DHA wspomaga działanie przeciwdziałające depresji za pomocą poprawienia ukrwienia mózgu i normowania poziomu neuroprzekaźników. Ceniony za wspomaganie procesów zapamiętywania i koncentracji, korzystnie wpływa też na narząd wzroku i poprawne widzenie.

W jakich produktach znajduje się kwas DHA?

Najbogatszym źródłem kwasów omega-3, w tym DHA są tłuste ryby morskie, owoce morza oraz niektóre gatunki słodkowodne. Są to głównie łosoś atlantycki, dorsz atlantycki, tuńczyk, śledź, makrela, halibut, sardynki, pstrąg oraz gotowane małże. Ponadto znaleźć je można w algach, orzechach, tofu, olejach roślinnych (sojowym, lnianym i rzepakowym) i siemieniu lnianym.

Kwas DHA może być dostarczany również w postaci suplementów posiadających w składzie kwasy omega-3. Jednym z takich produktów jest tran z dorsza – bogate źródło nie tylko DHA, ale również witamin A i D3.

Oparto na: https://www.mollers.pl/dha-i-epa-skarby-prosto-z-natury/

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny