Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Porady praktyczne
        • Warto wiedzieć
        • Ciekawostki
        • Masło orzechowe: smaczny i wartościowy dodatek

        Masło orzechowe - smaczny i wartościowy dodatek do dań

        Masło orzechowe na drewnianej łyżce
        Masło orzechowe - smaczny i wartościowy dodatek do dań
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Ania radziArtykuł sponsorowanyUdostępnij

        Masło orzechowe to powszechnie wykorzystywany produkt, który nie tylko zachwyca wyjątkowym, orzechowym smakiem, ale również wartościowym składem i pozytywnym wpływem na ludzki organizm - oczywiście wówczas, gdy wykorzystywane jest w rozsądnych ilościach. Jakie wartości odżywcze ma masło orzechowe? Jakie są jego rodzaje i jakie potrawy można przygotować z wykorzystaniem orzechowego kremu?

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Co zawiera masło orzechowe?
        2. Rodzaje masła orzechowego - jakie masło orzechowe wybrać?
        3. Zastosowanie masła orzechowego - 5 propozycji na dania z masłem orzechowym

        Co zawiera masło orzechowe?

        Klasyczne masło orzechowe to produkt stworzony w 100% z orzeszków ziemnych. Ponieważ orzechy arachidowe to cenne źródło protein, pasta świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie białka w codziennej diecie, szczególnie wśród wegetarian i wegan, jak również w gronie osób aktywnych fizycznie, które wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na ten makroskładnik.

        Masło orzechowe zawiera również znaczne ilości błonnika pokarmowego, które niweluje głód i zapewnia uczucie sytości, jednocześnie zmniejszając ochotę na podjadanie. Dodatkowo obecność cennego składnika w produkcie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspierając pracę jelit.

        Skupiając się na wartościach odżywczych masła orzechowego nie można zapomnieć o cennych kwasach tłuszczowych - pasta orzechowa to bogactwo wartościowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkt zawiera kwas oleinowy, który może wspierać obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi i pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie układu krążenia oraz poprawiać wrażliwość na insulinę. W maśle orzechowym można jednak wyróżnić również związki, takie jak np. kwas linolowy, który może wykazywać właściwości przeciwutleniające, neutralizując reaktywne formy tlenu i opóźniając procesy starzenia.

        Nie należy zapominać, że masło orzechowe to również źródło wielu witamin i składników mineralnych. W produkcie można znaleźć m.in. witaminę E, witaminy z grupy B, czy witaminę C, jak również potas, sód, magnez czy żelazo.

        Warto jednak pamiętać, że masło orzechowe oprócz wielu cennych składników, stanowi również źródło energii - to kaloryczny produkt, który nie powinien być nadużywany. Stosowanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach może korzystnie oddziaływać na spalanie tkanki tłuszczowej, jednak spożywanie produktu zbyt często może sprzyjać zwiększeniu masy ciała.

        Słoik masła orzechowego i orzeszki
        Masło orzechowe - smaczny i wartościowy dodatek do dań

        Rodzaje masła orzechowego - jakie masło orzechowe wybrać?

        Najbardziej wartościową formą orzechowej pasty jest masło orzechowe stworzone w 100% z orzechów ziemnych, które nie zawiera zbędnych dodatków, takich jak sól czy cukier. Wśród klasycznych kremów można wyróżnić jednak dwa typy produktów, a mianowicie gładkie masło orzechowe oraz pastę z kawałkami orzechów ziemnych, która często określana jest mianem produktu crunchy.

        W ofercie marki Ostrovit dostępne są jednak również smakowe masła orzechowe (sprawdź na: ostrovit.com/pl), które nie zawierają cukru i soli, jednak wyróżniają się ciekawymi dodatkami, które wpływają na smak produktu, nadając mu szczypty innowacyjności i aromatycznej nuty. Wyróżnić można m.in. masło orzechowe z kokosem czy też pastę z dodatkiem miodu.

        Choć klasyczne masło orzechowe to produkt stworzony z orzechów arachidowych, dostępne są również kremy z orzechów nerkowca czy migdałów, które również stanowią bogactwo wartościowych składników odżywczych.

        Zastosowanie masła orzechowego - 5 propozycji na dania z masłem orzechowym

        Masła orzechowe są często wykorzystywane w różnych dziedzinach życia, np. w kosmetologii czy w kuchni. Ponieważ krem orzechowy to wdzięczny produkt, który świetnie komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi deserami, może być wykorzystywany na wiele sposobów. Jakie dania można przygotować z dodatkiem orzechowej pasty? Oto 5 różnorodnych propozycji!

        1. Hummus na słodko z dodatkiem masła orzechowego,

        2. Koktajl bananowo-orzechowy,

        3. Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym,

        4. Zupa orzechowa z mlekiem kokosowym,

        5. Warzywa po tajsku z sosem orzechowym.

        Kremowe masło orzechowe na łyżce
        Masło orzechowe - smaczny i wartościowy dodatek do dań
        Czytaj także:
        • Jak zrobić masło klarowane krok po kroku - praktyczny poradnik
        • Jak zrobić masło czosnkowe krok po kroku – praktyczny poradnik

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.