Masło orzechowe - smaczny i wartościowy dodatek do dań
Masło orzechowe to powszechnie wykorzystywany produkt, który nie tylko zachwyca wyjątkowym, orzechowym smakiem, ale również wartościowym składem i pozytywnym wpływem na ludzki organizm - oczywiście wówczas, gdy wykorzystywane jest w rozsądnych ilościach. Jakie wartości odżywcze ma masło orzechowe? Jakie są jego rodzaje i jakie potrawy można przygotować z wykorzystaniem orzechowego kremu?
Co zawiera masło orzechowe?
Klasyczne masło orzechowe to produkt stworzony w 100% z orzeszków ziemnych. Ponieważ orzechy arachidowe to cenne źródło protein, pasta świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie białka w codziennej diecie, szczególnie wśród wegetarian i wegan, jak również w gronie osób aktywnych fizycznie, które wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na ten makroskładnik.
Masło orzechowe zawiera również znaczne ilości błonnika pokarmowego, które niweluje głód i zapewnia uczucie sytości, jednocześnie zmniejszając ochotę na podjadanie. Dodatkowo obecność cennego składnika w produkcie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspierając pracę jelit.
Skupiając się na wartościach odżywczych masła orzechowego nie można zapomnieć o cennych kwasach tłuszczowych - pasta orzechowa to bogactwo wartościowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkt zawiera kwas oleinowy, który może wspierać obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi i pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie układu krążenia oraz poprawiać wrażliwość na insulinę. W maśle orzechowym można jednak wyróżnić również związki, takie jak np. kwas linolowy, który może wykazywać właściwości przeciwutleniające, neutralizując reaktywne formy tlenu i opóźniając procesy starzenia.
Nie należy zapominać, że masło orzechowe to również źródło wielu witamin i składników mineralnych. W produkcie można znaleźć m.in. witaminę E, witaminy z grupy B, czy witaminę C, jak również potas, sód, magnez czy żelazo.
Warto jednak pamiętać, że masło orzechowe oprócz wielu cennych składników, stanowi również źródło energii - to kaloryczny produkt, który nie powinien być nadużywany. Stosowanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach może korzystnie oddziaływać na spalanie tkanki tłuszczowej, jednak spożywanie produktu zbyt często może sprzyjać zwiększeniu masy ciała.
Rodzaje masła orzechowego - jakie masło orzechowe wybrać?
Najbardziej wartościową formą orzechowej pasty jest masło orzechowe stworzone w 100% z orzechów ziemnych, które nie zawiera zbędnych dodatków, takich jak sól czy cukier. Wśród klasycznych kremów można wyróżnić jednak dwa typy produktów, a mianowicie gładkie masło orzechowe oraz pastę z kawałkami orzechów ziemnych, która często określana jest mianem produktu crunchy.
W ofercie marki Ostrovit dostępne są jednak również smakowe masła orzechowe (sprawdź na: ostrovit.com/pl), które nie zawierają cukru i soli, jednak wyróżniają się ciekawymi dodatkami, które wpływają na smak produktu, nadając mu szczypty innowacyjności i aromatycznej nuty. Wyróżnić można m.in. masło orzechowe z kokosem czy też pastę z dodatkiem miodu.
Choć klasyczne masło orzechowe to produkt stworzony z orzechów arachidowych, dostępne są również kremy z orzechów nerkowca czy migdałów, które również stanowią bogactwo wartościowych składników odżywczych.
Zastosowanie masła orzechowego - 5 propozycji na dania z masłem orzechowym
Masła orzechowe są często wykorzystywane w różnych dziedzinach życia, np. w kosmetologii czy w kuchni. Ponieważ krem orzechowy to wdzięczny produkt, który świetnie komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi deserami, może być wykorzystywany na wiele sposobów. Jakie dania można przygotować z dodatkiem orzechowej pasty? Oto 5 różnorodnych propozycji!
-
Hummus na słodko z dodatkiem masła orzechowego,
-
Koktajl bananowo-orzechowy,
-
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym,
-
Zupa orzechowa z mlekiem kokosowym,
-
Warzywa po tajsku z sosem orzechowym.