Motyl mączny – rozpoznawanie

Jak wyglądają mkliki?

Mkliki są niewielkimi motylami mącznymi. Najczęściej najpierw zauważamy ich dorosłą postać, a dopiero potem odkrywamy gniazdo larw w mące czy otrębach.

Istnieją różne mole zbożowe. Omacnice spichrzanki i mklik mączny są najbardziej rozpowszechnione. Charakterystyczne dla mklika jest to, że jest niewielki i ma dość szeroki rozstaw skrzydeł. Bardzo przypomina mola tekstylnego. Wylatuje najczęściej w nocy, ale po otwarciu szafki czy pudełka ze skażonym jedzeniem może wylecieć nawet w ciągu dnia. Ubarwienie ma jasnobrunatne. Na przedzie głowy długie, ruchliwe czułki.

Wygląd larw jest niespecyficzny dla niewprawnego oka. Warto pamiętać, że są brązowawe lub różowawe, dorastają do 20 mm i mają ciemne główki. W pojemnikach z suchą żywnością budują przędze. Jeżeli nie motyl mączny latający po kuchni, to właśnie te pajęczynki poinformują nas, że zalęgły się mole.

Tu warto dodać, że prawie identycznie wygląda mklik próchniczek, który też jest motylem mącznym z rodziny omacnicowatych. Dla entomologa może mieć to duże znaczenie, dla właściciela spiżarni czy magazynu niekoniecznie. Szkody wyrządzane przez mklika próchniczka są niemal identyczne, więc trzeba się go tak samo pozbyć.

Rozmnażanie moli spożywczych

Wiedząc jak wygląda rozmnażanie moli spożywczych i ich cykl życiowy jesteśmy w stanie łatwiej je zlikwidować. Niektórym wydaje się, że na każdego szkodnika wystarczy jeden środek przeciw owadom. To nie jest takie proste. Ze względu na specyficzny cykl życiowy mklików i innych szkodników spożywczych, niezbędne jest zastosowanie konkretnych metod.

Motyle nie pobierają pokarmu. Cała ich praca polega na rozmnażaniu. Żyją do 14 dni. Jajeczka wielkości pół milimetra składane są w żywności. Bez problemu wylęgają się w temperaturach od 13 do 30 stopni Celsjusza. Optymalne temperatury dla mklika mącznego i mklika próchniczka to 26-30 stopni. Wówczas w ciągu tygodnia następuje wyklucie larw. Przez około 70 dni żerują na produktach spożywczych, żeby potem zamknąć się w kokonach i czekać na przepoczwarzenie. Po 10 do 12 dni z twardych, trudno dostępnych kokonów wylatuje gromadka moli zbożowych by zacząć cykl od nowa.

Jeżeli temperatury sprzyjają owadom, to w ciągu roku przyjdzie na świat kilka pokoleń. Zwalczając szkodniki trzeba zaatakować na wszystkich etapach rozmnażania moli spożywczych. Nie da się zlikwidować tylko larw lub tylko moli mącznych.

Warto dodać, że cykl rozmnażania moli spożywczych jest bardzo podobny do cykli innych szkodników spiżarni t. j. mącznik młynarek czy żywiak chlebowiec. Kiedy zabierzemy się za ich zwalczanie, to będziemy mogli pozbyć się kilku szkodników naraz.

Zwalczanie mklika

Mklik mączny – domowe sposoby

Domowe sposoby zwalczania motyla mącznego są skuteczne przy mniejszych inwazjach. Oto dwie proste propozycje:

  • Wymrażanie w zamrażarce – skażone larwami pokarmy wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Temperatury -18 do -25 stopni powinny skutecznie unieszkodliwić larwy i jajeczka.
  • Wygrzewanie – jeżeli mamy do dyspozycji lampy lub piecyki grzewcze, to mole nie przetrwają temperatury bliskiej 50 stopni. Możemy też wystawić produkty na silnie nasłoneczniony balkon podczas upału.

W obu przypadkach należy też wyczyścić szafki z pajęczynek i kokonów. Dorosłe osobniki możemy złapać na pułapki lepowe.

Regularne mycie i wietrzenie kuchni oraz chowanie zakupionych produktów sypkich w szczelnych pojemnikach powinno znacząco zmniejszyć ryzyko powrotu moli mącznych. Pamiętajmy jednak, że mole często pojawiają się u w kupionych produktach. Dlatego od czasu do czasu trzeba przeglądać mąkę, przyprawy czy susz ziołowy. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o zwalczaniu omacnicy spichrzanki.

Profesjonalne sposoby na mkliki

Jeżeli mklik mączny wdał się do magazynu, to trzeba jak najszybciej przeprowadzić profesjonalną dezynsekcję. Metody zwalczania takie jak wygrzewanie czy wymrażanie mogą być nieskuteczne. Dla większych magazynów są wręcz trudne do przeprowadzenia. Dlatego lepiej zdecydować się na zatrudnienie firmy dezynsekcyjnej. Najczęściej stosowane metody przeciw mklikom to:

  • opryski – na skażoną żywność zostaje rozprowadzony środek owadobójczy w płynie.
  • zamgławianie ULV – rozprowadzanie roztworu środka owadobójczego w postaci mgiełki. Jest skuteczniejsze od tradycyjnego oprysku, bo dociera do najbardziej ukrytych miejsc.
  • zamgławianie termiczne – działa podobnie jak zamgławianie ULV, tylko para jest tworzona w wyniku działania wysokiej temperatury.

Oprócz tych metod można stosować ozonowanie, promienie ultrafioletowe, wymrażanie suchym lodem. Zwykle jedna firma oferuje kilka różnych metod do wyboru.

Zanim podejmiemy decyzję o metodzie dezynsekcji warto porozmawiać z ekipą dezynsekcyjną. Cena i skuteczność danej metody zależą od stopnia rozwoju szkodników i powierzchni pomieszczenia.

Inne mole mączne i chrząszcze spożywcze

Z moli zbożowych równie często występującym jest omacnica spichrzanka. Robaki znalezione w mące mogą być też larwami żywiaka chlebowca lub mącznika młynarka. Oba ostatnie są chrząszczami. Szczególnie trudno pozbyć się mącznika młynarka, który jest odporny na działanie ekstremalnych temperatur. Natomiast chrząszcz żywiaka chlebowca potrafi przemieszczać się na duże dystanse i może po prostu przelecieć z magazynu do mieszkania.

Warto wiedzieć jakie szkodniki pojawiły się w naszych zapasach żywności. W zależności od tego na co są odporne możemy dobrać odpowiednie sposoby zwalczania. Na mącznika młynarka prawdopodobnie najlepszym będą opryski i zamgławianie. Z żywiakiem i omacnicą spichrzanką poradzimy sobie za pomocą wymrażania lub wygrzewania.

Chociaż mole zbożowe potrafią wyrządzić wielkie straty, zwłaszcza w magazynach spożywczych, to nie są niezniszczalne. Zastosowanie odpowiednich metod przeciw mklikom i innym szkodnikom pozwala ograniczyć straty i ich rozprzestrzenianie. Natomiast zachowanie higieny i dobrych praktyk (szczelne opakowania, wietrzenie) zminimalizuje ryzyko powrotu motyli mącznych.

ikona podziel się Przekaż dalej