Mole

Niewielkich rozmiarów latające owady, które wyglądem przypominają niewielkie ćmy. Dorosłe osobniki mają brązowo-szary kolor, a jaja, z których wykluwają się larwy, są barwy białej. Rozprzestrzeniając się, tworzą pajęczynki. Mole to uciążliwe insekty, jednak nieszkodliwe. Nie przenoszą chorób, ale jeśli pojawią się w kuchni, należy koniecznie znaleźć ich źródło, by móc się ich pozbyć. Na szczęście istnieją domowe sposoby na mole spożywcze, które są bardzo łatwe do zastosowania i naprawdę skuteczne.

Jak się pozbyć moli – domowe sposoby na mole spożywcze

Zanim zajmiemy się zagadnieniem, jak się pozbyć moli spożywczych, warto zadać sobie pytanie, skąd w ogóle biorą się w naszych domach? Najczęściej po prostu przynosimy je w produktach ze sklepu. Mole zagnieżdżają się w kaszach, mąkach, otrębach, bakaliach, makaronach, a nawet w cukrze. Żywią się niemal wszystkimi produktami spożywczymi, dlatego ryzyko ich przetransportowania do domu jest duże. Można je poznać po wytworzonych pajęczynkach, które da się zaobserwować w opakowaniach. Taka żywność oczywiście nie nadaje się do jedzenia, ale nie jest szkodliwa dla zdrowia.

Jak się pozbyć moli spożywczych? Walkę z uporczywymi osobnikami rozpoczynamy od ich zlokalizowania. Co to oznacza w praktyce? Bardzo dokładny i gruntowny przegląd wszystkich szafek kuchennych. Najlepiej wszystkie produkty wyjąć na wierzch, przejrzeć ich daty przydatności do spożycia oraz dokładnie obejrzeć, czy nie widać w nich jaj i larw moli spożywczych. Takie produkty należy bezzwłocznie wyrzucić.

Kolejny krok to bardzo dokładne umycie wszystkich szafek – na mokro i wytarcie ich na sucho. Najlepiej zrobić to także z zewnątrz oraz w takich zakamarkach, jak zawiasy. Tam także mogły zagnieździć się mole spożywcze. Najlepiej zrobić to przy zastosowaniu wody z detergentem, jak na przykład płyn do mycia naczyń. Dobrze przy okazji, by był o zapachu cytrynowym, gdyż tego aromatu mole nie znoszą.

Skoro już o zapachach mowa… Domowe sposoby na mole spożywcze to także zastosowanie produktów, których te insekty nie znoszą. Do szafek możesz włożyć liście laurowe czy goździki.

Mole spożywcze – jak ich unikać?

Podstawowa zasada to oczywiście przyglądanie się produktom zakupionym w sklepie. Rzecz jasna nie chodzi o to, by obserwować je pod lupą, ale obejrzenie kasz, mąk czy ryżu po otwarciu papierowych toreb z całą pewnością nie zaszkodzi. Mole spożywcze są w stanie poradzić sobie nawet z niektórymi plastikowymi opakowaniami.

Domowe sposoby na to, jak uniknąć moli spożywczych, to również odpowiednie przechowywanie produktów. Najlepiej trzymać je w szczelnie zamykanych, szklanych pojemnikach lub metalowych puszkach. To samo dotyczy zapasów – produkty spożywcze z papierowych toreb, jak mąki, kasze, ryże czy cukier – lepiej przesypać do pojemników.

Mole spożywcze nie znoszą zapachu liścia laurowego, cytryny czy goździków, ale to nie jedyne produkty, które je odstraszają. Dobrze działa także suszona lawenda, wanilia, mięta czy ocet. Jeśli nie przeszkadza nam zapach tego ostatniego, w szafkach warto rozłożyć waciki nasączone tym płynem. Pozostałe produkty można trzymać w bawełnianych woreczkach, przez które łatwo uwalnia się aromat.

Jak widać, walka z molami w domu to przede wszystkim odpowiednia profilaktyka. Najlepiej starać się nie dopuszczać do ich pojawienia się. Jeśli jednak mimo starań mole spożywcze zagnieżdżą się w szafkach kuchennych, domowe sposoby powinny okazać się wystarczające do ich zwalczenia. Jednak na rynku znaleźć można także gotowe preparaty na te insekty. Więcej na ich temat, jak i na temat innych sposobów walki z molami, znajdziesz w artykułach zebranych na tej stronie.

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij