Dlaczego odpowiedni wybór garnków ma tak duże znaczenie?

Wpływ na decyzję przy zakupie garnków kuchennych mogą mieć podstawowe aspekty takie jak wygląd naczyń, czy wygoda ich użytkowania. Należy jednak podkreślić, że poszukując odpowiednich garnków do codziennej pracy w kuchni, pod uwagę trzeba wziąć kontakt naczyń z żywnością i ich częste narażanie na działanie wysokich temperatur. Wybór naczyń wykonanych z niskiej jakości materiałów może powodować wydzielanie szkodliwych dla zdrowia substancji i metali ciężkich. Co więcej, takie substancje mogą wchodzić w reakcję z żywnością, nie tylko zmieniając smak potraw, ale także wywołując alergie po spożyciu posiłków.

Poszukując idealnych garnków kuchennych, pod uwagę należy więc wziąć materiał, z jakiego zostały wykonane. Konieczne jest, aby naczynia były odporne na działanie wysokich temperatur i wydzielających się z potraw kwasów. Ponadto należy zadbać, aby wsad garnków był odporny na uszkodzenia mechaniczne i umożliwiał obróbkę termiczną posiłków bez potrzeby stosowania dużej ilości tłuszczu. Ważne jest także, aby garnki nie pochłaniały zapachów przygotowywanych potraw oraz aby dobrze przewodziły ciepło i równomiernie je rozprowadzały podczas gotowania posiłków.

Jakie wyróżniamy rodzaje garnków? Charakterystyka materiałów

Najczęściej spotykanymi w kuchniach są garnki wykonane z żeliwa, stali nierdzewnej i aluminium. Naczynia wykonane z tych materiałów mogą z powodzeniem być wykorzystywane zarówno na tradycyjnych kuchenkach gazowych, jak i na kuchenkach indukcyjnych. Przodującymi w wyborach miłośników gotowania są garnki marki NOIS. Czym wyróżniają się poszczególne materiały?

Garnki żeliwne

Żeliwo swoją popularność zyskało jeszcze w czasach przyrządzania potraw z wykorzystaniem palenisk i starych kuchni. To niezwykle trwały materiał, zapewniający równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu gotowane potrawy są soczyste i smakowite. Garnki żeliwne nie zawierają szkodliwych substancji i nie wchodzą w reakcję z posiłkami, co sprawia, że dania są apetyczne, aromatyczne i - przede wszystkim - zdrowe.

Za sprawą grubych ścianek garnki z żeliwa nagrzewają się znacznie dłużej niż inne naczynia, a dzięki temu długo utrzymują ciepło. To sprawia, że tego typu garnki chętnie wykorzystywane są do przygotowywania potraw serwowanych do samodzielnego nakładania. Warto podkreślić, że naczynia żeliwne są łatwe w czyszczeniu, jednak nie należy ich myć w zmywarce ze względu na zdolność absorpcji płynów.

Warto dodać, że z żeliwa powstają także garnki emaliowane. Powłoka emaliowa nie tylko zabezpiecza naczynie przed działaniem znajdujących się w potrawach kwasów, ale także umożliwia wyprodukowanie garnków w różnych odcieniach, co ułatwia dopasowanie naczyń do stylu kuchni.

garnek żeliwny
Źródło: Nois.pl

Garnki ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna to kolejny popularny materiał wykorzystywany do produkcji garnków. Należy jednak podkreślić, że marka NOIS do produkcji naczyń wykorzystuje niezwykle trwałą i odporną na korozję stal chromowo-niklową 18/10 (rodzaj stali AISI 304). Stop ten wyróżnia się nie tylko niską zawartością węgla, ale także chemiczną obojętnością w kontakcie z żywnością i detergentami wykorzystywanymi do mycia naczyń.

Garnki ze stali nierdzewnej są odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, dzięki czemu nie ma potrzeby obawiania się o ewentualne ubytki w materiale. Ponadto, podobnie jak garnki żeliwne, naczynia stalowe nie ulegają działaniu występujących w potrawach kwasów, a do przygotowywania posiłków wystarczy użycie tylko niewielkiej ilości tłuszczu. Warto podkreślić, że garnki ze stali szybko się nagrzewają, jednocześnie zapewniając doskonałą przewodność cieplną, dzięki czemu można w nich sprawnie przygotować ulubione danie.

Warto dodać, że garnki stalowe są odporne na działanie zarówno wysokich, jak i niskich temperatur, dzięki czemu można bez obaw przechowywać ugotowane potrawy w lodówce. Tego typu naczynia doskonale nadają się zarówno do tradycyjnego gotowania, duszenia i gotowania na parze, jak i do smażenia, jednak nie należy ich umieszczać w nagrzanym piekarniku.

garnek ze stali nierdzewnej
Źródło: Nois.pl

Garnki aluminiowe

Garnki z kutego aluminium wyróżniają się doskonałą przewodnością cieplną, dzięki czemu naczynia mogą być wykorzystywane do przygotowywania potraw wymagających wysokich temperatur. Co ważne, marka NOIS przy produkcji garnków aluminiowych wykorzystuje zapobiegającą przywieraniu powłokę Greblon C3+, uznawaną za jedną z najlepszych do konserwacji naczyń kuchennych.

Aluminiowe garnki są odporne na uszkodzenia mechaniczne i korozję, dzięki czemu nie trzeba obawiać się o ewentualne uszczerbki materiału i tworzenie się w nich rdzy. Ponadto zabezpieczenie powłoką Greblon C3+ zapobiega absorpcji płynów i kwasów z potraw, co zapewnia długą żywotność naczyń. Należy podkreślić, że garnki z aluminium nie mają negatywnego wpływu na smak czy jakość posiłków, a materiał nie wchodzi w reakcję z jedzeniem.

Tego typu naczynia nadają się zarówno na kuchenkę gazową, jak i kuchenkę indukcyjną, ceramiczną, czy elektryczną. Garnki z aluminium mogą być z powodzeniem wykorzystywane do gotowania, duszenia i smażenia, a także do podgrzewania potraw w piekarniku. Naczynia mogą być myte w zmywarce, jednak dla zachowania właściwości i żywotności materiału, zaleca się standardowe mycie ręczne.

Inne garnki dostępne na rynku

Do innych, znacznie rzadziej wybieranych naczyń zaliczamy m.in. garnki szklane, wykonane ze szkła żaroodpornego. Ich największą zaletą jest możliwość oceny procesu gotowania bez podnoszenia pokrywki. Warto jednak podkreślić, że tego typu garnki zwykle są dość ciężkie, przez co nie są one zbyt częstym wyborem do codziennego gotowania.

Innymi rzadko spotykanymi naczyniami są garnki miedziane. Ich mała popularność wynika m.in. z wysokiej ceny, nieprawidłowego oczyszczania materiału przed produkcją, a także z pokrywania się brązowymi plamami i ciemnieniem garnków wraz z upływem czasu.

Do dostępnych na rynku należy zaliczyć także garnki ceramiczne, uznawane za jedne z najbezpieczniejszych dla alergików, a także garnki gliniane, zwykle wykorzystywane do przygotowywania kiszonek aniżeli do gotowania codziennych posiłków.

Najlepsze garnki do gotowania - jakie garnki kupić?

Dobrej jakości garnki wyróżniają się kilkoma podstawowymi cechami. Przede wszystkim warte wyboru naczynia nie zmieniają smaku potraw ani nie mają negatywnego wpływu na zdrowie użytkowników. Co więcej, dobre garnki powinny wyróżniać się równomiernym rozprowadzaniem ciepła po całym naczyniu, co ma ogromny wpływ na jakość przygotowywanych potraw. Warto więc zdecydować się na komplety garnków marki NOIS z materiałów takich jak żeliwo, stal chromowo-niklowa AISI 304 lub aluminium, które nie wchodzą w reakcje z pożywieniem, wyróżniają się doskonałą wytrzymałością i umożliwiają przygotowywanie posiłków na różnych typach kuchenek.

Jak dbać o garnki, aby te służyły przez wiele lat?

Niezależnie od rodzaju garnków, prawidłowe korzystanie z naczyń i ich odpowiednia pielęgnacja mają ogromny wpływ na wytrzymałość materiału, z jakiego powstały. W przypadku garnków żeliwnych należy zadbać o to, aby w naczyniu nie zalegały płyny, co mogłoby doprowadzić do rdzewienia ścianek. Z tego samego względu garnki żeliwne nie nadają się do mycia w zmywarce. Zarówno naczynia z żeliwa, jak i te wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium, nie powinny być „opalane”, a podczas gotowania należy dostosować rozmiar palnika do rozmiaru naczynia.

Myjąc garnki kuchenne, należy pamiętać o nieużywaniu mocnych detergentów, a także twardych gąbek lub drucianych szczotek, co mogłoby uszkodzić powłoki naczyń. Ponadto należy pamiętać o wykorzystywaniu do mieszania potraw wyłącznie drewnianych lub silikonowych przyrządów, co zapobiegnie powstawaniu zarysowań i ubytków będących miejscem rozwoju bakterii.

Podsumowanie

Wybór odpowiednich garnków do codziennych zmagań kuchennych ma ogromne znaczenie nie tylko w kwestii wygody gotowania, ale także w kwestii jakości potraw i zdrowia użytkowników. Niezwykle ważne więc jest, aby wybierać naczynia wykonane z dobrej jakości materiałów, niemających negatywnego wpływu na właściwości i smak posiłków. Aby garnki mogły służyć przez wiele lat, warto zadbać o prawidłową pielęgnację naczyń, co zapobiegnie szybszemu niszczeniu materiału podczas codziennego gotowania.

ikona podziel się Przekaż dalej