Jak podawać przekąski na imprezę do wódki

Jak podajemy wódkę na imprezie - kieliszki, zakąski

Wódkę uważa się z typowy polski alkohol od wieków pijany na imprezach. Nie jest to do końca pewne, gdyż o palmę pierwszeństwa twórcy tego napitku spierają się Polska i Rosja. Co ciekawe, wódka nie jest napitkiem typowo słowiańskim, gdyż zaczęto ją pić na imprezach dopiero w XVI wieku, czyli przeszło 1000 lat po przybyciu Słowian. Destylację wódki zapoczątkowali Arabowie, którzy jednak stosowali ją jako remedium. Z uwagi na rozwinięte rolnictwo, w Polsce upowszechniła się produkcja i picie wódki w XVII wieku, początkowo ze zbóż. W XIX wieku produkowano tanią wódkę z kartofli, zaś w XX wieku nastąpił powrót do wódek zbożowych.

Wódka stanowi tradycyjny alkohol podawany na imprezach rodzinnych i towarzyskich. Wódkę podajemy w małych kieliszkach, gdyż jest to jedyny alkohol, który można wypić na raz. Nie ma on wielkich walorów smakowych, ważny jest jednak jego zapach. Po zapachu odróżniamy jakość wódki. Dlatego też wódkę serwujemy w małych kieliszkach o pojemności 15 - 60 ml. Kieliszki powinny być małe, proste, zwężające się do góry lub rozszerzone do góry. Przyjęło się, że czystą wódkę pijemy w kieliszkach bez nóżki, zaś wysokie kieliszki na nóżce przeznaczone są do wódek smakowych.

Dlaczego do wódki podajemy zakąski? Alkohol wypijany na pusty żołądek szybko uderza do głowy. Dlatego też podczas picia warto coś zjeść. Typową “zagrychą” do wódki są małe przekąski, na zimno, na jeden kęs. Małe kęsy są najlepiej tolerowane przez żołądek i nie przeszkadzają gościom w rozmowach i poruszaniu się po mieszkaniu. Przy alkoholu robimy najczęściej swobodne imprezy barowe, gdzie zakąski stawiamy na stół, aby każdy mógł sobie brać, co mu smakuje. Mocne alkohole wymagają większej i bardziej solidnej zakąski. Dlatego też niekiedy serwujemy przekąski na ciepło.

Zapraszając gości na wódeczkę najlepiej postawić na stół różne przekąski na ciepło i na zimno, aby goście mieli wybór. Nie koniecznie musimy ograniczać się do chipsów i słonych paluszków. Obecnie nawet minimalnym nakładem pracy możemy zrobić tanio i na szybko fajne dania korzystając z gotowych składników lub robiąc szybkie dania samodzielnie. Dania na zimno można przygotować poprzedniego dnia.

Jakie zakąski serwujemy do wódki

Pamiętane z XX wieku “lorneta z meduzą”, czyli 2 wódki i zimne nóżki dawno odeszły w niepamięć. Do wódki niegdyś serwowano ogórki kiszone lub w occie, orzeszki, grzybki w occie lub śledzie. Klasyczne kiszone ogórki zawierają sód i potas, czyli naturalne elektrolity. Tradycyjnie do wódki podawano kwaśne dania, które tłumiły smak alkoholu. Niegdyś prawie każdy miał w domu przetwory w occie, które można było w każdej chwili otworzyć i postawić na stole.

Obecnie takie zakąski są już de mode i zastąpiły je bardziej ekskluzywne i ciekawe dania. Dania do wódki zależą też od rodzaju imprezy. Wódka podawana na tradycyjnym przyjęciu rodzinnym przy stole nie wymaga przekąsek, gdyż podajemy normalne dania obiadowe. Zakąski przydają się jeśli zapraszamy gości na imprezę barową, stojącą lub na oglądanie TV.

Najlepszym pomysłem na tanie przekąski na szybko są czipsy lub słone paluszki. Jednak nie jest to danie, które zachwyci gości i zrobi dobre wrażenie. Dlatego też warto znaleźć pomysł na bardziej ciekawe danie. Zasadą jest, że do wódki nie podaje się dań na słodko ani ciast. Zakąski do wódki powinny być urozmaicone, wytrawne, najlepiej kwaśne, o zdecydowanym, mocnym smaku, który zabije smak wódki. Powinny to być małe dania, najlepiej na jeden kęs, na zimno lub na ciepło.

Jakie przekąski na imprezę do wódki najlepiej się sprawdzają:

  • tatar,
  • deska serów,
  • koreczki,
  • krokiety, najlepiej z kapustą i grzybami,
  • paszteciki z barszczem,
  • warzywa zapiekane w cieście,
  • nóżki w galarecie,
  • smażone rybki,
  • paluszki rybne,
  • koreczki, płaty i sałatki śledziowe,
  • tłuste ryby jak węgorz lub makrela,
  • pasty rybne na małych kanapeczkach.

Pomysł na najlepsze, szybkie i tanie przekąski na imprezę do wódki

Przepisy na ciekawe, szybkie i tanie przekąski do alkoholu na zimno

Dobry pomysł na zakrapianą imprezę stanowią dania na zimno. Ich zaletą jest fakt, że można je przygotować poprzedniego dnia, zaś przepisy są szybkie i łatwe do wykonania. Najlepiej dania przygotować samodzielnie w domu. Już alkohol w dużych ilościach jest niezdrowy. Dlatego lepiej zadbać, aby goście dostali zdrowe, świeże i domowe przekąski, które nie obciążą żołądka, nie będą zawierały nadmiaru konserwantów i nie będą tuczące.

Przykłady ciekawych dań, jakie można postawić na stół na zakrapianej imprezie:

  • jajka w majonezie,
  • śledzie w śmietanie z cebulką,
  • tatar ze śledzia po tatarsku,
  • jajka faszerowane.

Klasyczne zimne nóżki w galarecie są dość pracochłonne do zrobienia. Lecz jeśli chcemy zachwycić gości ciekawym daniem mamy do dyspozycji mnóstwo ciekawych przepisów na szybko. Na zakrapianą imprezę idealnie sprawdzą się wszelkie dania ze śledzi, które są kwaśne i zabijają smak alkoholu. Sprawdź także ten artykuł: Jaka wódka na wesele będzie najlepsza? Oto TOP 6 wódek weselnych.

Aby wykonać pyszny tatar ze śledzia wystarczy 20 minut. Można przygotować go poprzedniego dnia, wtedy składniki ładnie się przegryzą.

Składniki dla 4 osób:

  • Śledź filet 500 g,
  • Musztarda 40 g,
  • Cebula 100 g,
  • Żółtko jajka 2 szt.,
  • Olej rzepakowy 125 ml,
  • Ogórki kiszone 150 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, koper.

Śledzie należy namoczyć, a następnie drobno pokroić. Z żółtka, musztardy i oleju robimy sos, którzy długo mieszamy, aż nabędzie konsystencji majonezu. Do sosu dodajemy posiekane śledzie, ogórki i cebulkę. Podajemy posypane koperkiem, najlepiej w pucharkach lub na małych talerzykach.

Śledzie pod pierzynką są nieco bardziej pracochłonne, lecz banalne do wykonania. Będą pożywną i pyszną przystawką na imprezę.

Składniki dla 4 osób:

  • Filety śledziowe solone 200 g,
  • Cebula 80 g,
  • Jajko ugotowane na twardo 2 szt.,
  • Ogórki konserwowe 100 g,
  • Ser gouda 80 g,
  • Oliwa z oliwek 4 ml,
  • Majonez 36 g.

Śledzie namocz przez półtorej godziny. W tym czasie posiekaj cebulę, jajka na twardo i ogórki, zaś ser zetrzyj na tarce. W małych pucharkach wsyp na dno cebulę. Posól ją i skrop oliwą z oliwek. Następnie układaj warstwami: śledzie, ogórki i jajka. Na wierzchu nałóż majonez, który oprósz startym serem.

Pomysł na proste i fajne zakąski do alkoholu na ciepło

Na imprezę suto zakrapianą dobrze jest podać małe przekąski na ciepło. Dzięki temu goście szybko się nie upiją i będą najedzeni. Doskonałe będą małe zapiekanki, które szybko przygotujemy w piekarniku lub mięso albo warzywa w cieście smażone na głębokim tłuszczu. Innym pomysłem łatwym do wykorzystania są warzywa lub mięso zapiekane w cieście francuskim i podawane na ciepło.

Przykłady fajnych dań na ciepło, które szybko i łatwo zrobimy na imprezę przy wódce:

  • krążki cebulowe,
  • kiełbasa w cieście francuskim,
  • ciasto francuskie z salami,
  • paszteciki z ciasta francuskiego.
  • zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem.

Fajny pomysł stanowią krążki cebulowe, czyli klasyczna amerykańska przekąska do burgera. Ich wykonanie zajmie ci zaledwie 10 minut. Są to po prostu krążki cebuli smażone w cieście na głębokim oleju.

Składniki dla 4 osób:

  • Mąka kukurydziana 60 g,
  • Mąka pszenna typ 500 60 g,
  • Cebula 400 g,
  • 2 jajka,
  • Pół szklanki mleka,
  • Majonez 80 g,
  • Olej rzepakowy 400 ml.

Mąkę, 2 jajka i pół szklanki mleka wymieszaj, aby zrobić dość gęste ciasto. Wstaw na 15 minut do lodówki. Pokrój cebulę na plastry o grubości jakie lubisz. Przygotuj frytkownicę lub patelnię z dużą ilością oleju. Krążki cebuli maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu. Dobrze jest je rozłożyć na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Do krążków podajemy coś do maczania. Może to być zwykły ketchup lub sos zrobiony na bazie słodkiego chilli.

Czy można przygotować ekskluzywne przekąski do alkoholu na szybko

Jeśli chcemy, aby nasza impreza była bardziej wykwintna i jednocześnie musimy zrobić coś na szybko, warto sięgnąć po tradycyjne przekąski włoskie lub zastosować nietypowe, egzotyczne składniki, jak łosoś, kapary, szynka parmeńska, szparagi itp, czyli daniami które kojarzą się z kuchnią wykwintną. Doskonałym pomysłem są roladki z tortilli, które możemy wyłożyć szynką, awokado, jajkiem i zieleniną. Roladki kroimy na paski i przebijamy wykałaczką, aby się trzymały.

Najlepszy pomysł na szybkie i wykwintne dania na imprezę przy alkoholu:

  • koreczki z tortilli,
  • nuggetsy w płatkach kukurydzianych,
  • szynka faszerowana,
  • bruschetta z mozzarellą,
  • małe kanapeczki crostini,
  • zawijańce z ciasta francuskiego,
  • szynka faszerowana,
  • focaccia z suszonymi pomidorami,
  • rolada szpinakowa z łososiem.
ikona podziel się Przekaż dalej