Najlepsze sposoby na pakowanie próżniowe żywności – sprawdź je!

Czy zdarza się, że często wyrzucasz jedzenie do kosza? Niestety, ale to dość powszechne zjawisko w naszym kraju. W niemal każdym domu codziennie wyrzucana jest żywność – a przecież, niektórzy ludzie zwyczajnie… nie mają co jeść! Nie wolno więc marnować w ten sposób żywności – jak mięsa, warzyw, owoców i innych produktów. Jak wygląda pakowanie próżniowe jedzenia, jakie są o nim opinie i czy jest to… trudne zadanie? Podpowiemy, jak zrobić to w prawidłowy sposób i dlaczego pakowanie próżniowe jest tak ważne!

Jeśli szukasz więcej wskazówek i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.

Najlepsze sposoby na pakowanie próżniowe żywności – sprawdź je!

Pakowanie próżniowe

Dlaczego pakowanie hermetyczne jest ważne?

Dzięki pakowaniu próżniowemu można na dłużej zachować świeżość zakupionej żywności – właśnie dlatego sposób ten zyskał sobie bardzo pozytywne opinie już w wielu polskich rodzinach. Kiedy odciąga się powietrze z opakowania, woreczek czy pojemnik stają się zamknięte bardzo szczelnie – wówczas przydatność danego produktu automatycznie się przedłuża. Tak, właśnie na tym polega próżniowe zamykanie żywności. Jednak, to nie jedyne zalety hermetycznego pakowania jedzenia. Jakie jeszcze ma plusy zamykanie próżniowe?

  • Żywność chroniona jest przed pleśnią czy bakteriami!
  • Wydłuża się świeżość produktów, które nie wysychają!
  • Można dzięki temu lepiej planować zakupy!
  • Żywność zachowuje wartości odżywcze i smak na… dłużej!
  • Można pakować próżniowo niemal wszystko – w tym sery, mięsa, ryby czy gotowe dania!
  • Pozwala zaoszczędzić… pieniądze!
  • Można przechowywać wiele różnych produktów bez obawy, że zapachy się przenikną!
  • Można zachować estetyczny wygląd produktów i zastosować na workach odpowiednie nadruki!

Pakowarki próżniowe – czy warto?

Woreczki próżniowe do żywności odchodzą powoli… do lamusa. Dzisiaj warto mieć w domu pakowarkę! To urządzenie jest zgrzewarką z podłączoną funkcją odsysania powietrza. Można kupić ją za kilkadziesiąt złotych, jednak na rynku są też naprawdę bardzo drogie urządzenia. To nie jest tanie urządzenie, jednak na pewno posłuży wiele ładnych lat w domu! Za jego pomocą zaprzestaniemy wyrzucać jedzenie, a także wpłyniemy na wszystko, co wypunktowane zostało nieco wyżej. Weź pod uwagę to, że każdego miesiąca wrzucamy do kosza przynajmniej 50 zł – chodzi oczywiście o niespożyte… produkty żywnościowe. A może zainteresuje cię także ten artykuł o pasteryzacji mleka?

Jeżeli chcesz kupić pakowarkę pamiętaj, że musi ona dobrze odsysać powietrze – wówczas folia przylgnie do produktów i będą przechowywane one w odpowiednich warunkach. Lepiej nie oszczędzać na urządzeniach tego typu – w tanich pakowarkach zamiast pompy są bowiem często słabej jakości… wentylatorki! Zwróć też uwagę na grubość woreczków czy folii – im będzie grubsza, tym lepiej! Ważna będzie też moc, jaką mają pakowarki próżniowe do żywności. Opinie użytkowników wskazują, że większa moc to lepsza praca pakowarki!

Pakowanie próżniowe – jak to zrobić?

Oczywiście, możesz włożyć żywność do pojemników w tworzywa sztucznego albo szkła. Są też specjalne garnki do gotowania próżniowego z pokrywkami, jakie dopasowujemy do swoich garnków i wyciągamy z nich powietrze. Jednak pakowanie hermetyczne z użyciem pakowarki to zdecydowanie najlepszy i najbardziej skuteczny pomysł. Jak spakować żywność z pomocą tego urządzenia?

  1. Odmierz kawałek folii i zgrzej go z jednej strony.
  2. Włóż produkt i znowu podłóż folię do zgrzewarki.
  3. Wypompuj powietrze i zgrzej folię z drugiej strony. Następnie schowaj produkt w wybrane miejsce.

Najlepsze sposoby na pakowanie próżniowe żywności – sprawdź je!

Jak widzisz, tego rodzaju zamykanie próżniowe jest bardzo ważne i zdecydowanie skuteczniejsze, jak np. tradycyjne woreczki próżniowe do żywności. Dlaczego? Otóż, żywność zapakowana w ten sposób może zostać zabrana w daleką podróż, być przechowywana w szafce czy lodówce, a nawet… wysłana za granicę! Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

Pakowanie hermetyczne – ciekawostki

Co można pakować próżniowo?

Możesz pakować próżniowo zupełnie wszystko – w tym płyny! Pakować można nie tylko produkty o krótkim terminie ważności, ale zapakujesz też z powodzeniem np. sypkie i suche produkty. A więc, śmiało możesz spakować próżniowo:

  • wędliny,
  • ryby,
  • wyroby mleczne,
  • makarony,
  • kasze,
  • warzywa i owoce,
  • ciastka i ciasta.

Pakowanie próżniowe pozwoli na zaoszczędzenie miejsca w szafkach kuchennych oraz na segregację żywności. Dzięki niemu możesz zmniejszyć powierzchnię przechowywanego jedzenia, chroniąc je przed insektami (jak np. mole), wilgocią, pleśnią i kurzem. W ten sposób możesz zachować świeży zapach żywności, a także jej właściwości odżywcze i wygląd. Same plusy, prawda?

Pakowanie próżniowe w atmosferze ochronnej

Sposób stosuje się najczęściej w dużych zakładach. Na czym dokładnie polega takie pakowanie? Otóż,  z opakowania usuwa się powietrze. W miejsce powietrza z kolei wtłacza się inny gaz bądź mieszankę gazów, z pomocą której zatrzymać można proces utleniania czy rozwijania się bakterii w opakowaniu. Oczywiście, dany gaz należy dobrać do produktu, jaki chcemy zapakować i tego, jakie procesy zachodzą w danej żywności zgodnie z jej naturą i upływem czasu. I tak, do warzyw i owoców chociażby, najczęściej stosuje się azot wymieszany z dwutlenkiem węgla.

Pakowanie w atmosferze ochronnej to doskonały sposób na to, by przedłużyć świeżość produktów żywnościowych. Możesz w tym celu użyć pakowarek:

  • próżniowych listwowych (dobre do małego gospodarstwa domowego),
  • próżniowych komorowych (idealne do większych zakładów).

Pakowanie próżniowe – woreczki próżniowe do żywności

Do pakowania próżniowego używa się worków próżniowych PA/PE, jakie są wykonane z:

  • folii wielowarstwowej,
  • polietylenu i poliamidu.

Woreczki są oczywiście uprzednio atestowane, aby produkty spożywcze mogły zostać do nich włożone. Często do produkcji takich woreczków wykorzystywane są surowce wtórne. Woreczki muszą być bezpieczne dla zdrowia i nie zmieniać w żaden sposób składu chemicznego produktów, jakie się do nich pakuje. Właśnie dzięki temu możemy jeść przechowywaną żywność bez zagrożenia, że zaszkodzi nam… szkodliwa chemia. Warto zatem skusić się na pakowarkę próżniową, jeżeli zależy nam na oszczędności nie tylko pieniędzy i wyrzucanej żywności, ale i… własnego zdrowia!

Ocena: 4,7/5 (głosów 9)
, aktualizacja 9 października 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
porady kuchenne gotowanie domowe sposoby ciekawostki
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij