Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Porady praktyczne
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Top 5 źródeł magnezu w diecie

        Najlepsze źródła magnezu w jedzeniu – co wybierać?

        Produkty bogate w magnez
        Najlepsze źródła magnezu w jedzeniu – co wybierać?
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Ania radziArtykuł sponsorowanyUdostępnij

        Magnez jest w organizmie człowieka jest niezbędny do prawidłowego przebiegu wielu procesów fizjologicznych. Uczestniczy w przemianie węglowodanów, wpływa na pobudliwość tkanki nerwowej i mięśniowej, kurczliwość mięśni, a także korzystnie oddziałuje na funkcje mózgowe. Jego niedobór obniża odporność, zwiększa podatność na stres i skutkuje skurczami mięśni. Gdzie występuje i jak zapobiegać jego niedoborom?

        1. Magnez – zapotrzebowanie
        2. Magnez – występowanie w żywności
        3. Magnez – co wpływa na przyswajalność?
        4. Co zrobić kiedy dieta to za mało?

        Magnez – zapotrzebowanie

        Magnez jest składnikiem szeroko rozpowszechnionym w różnych produktach spożywczych. Zapotrzebowanie na magnez, różni się w zależności od:

        • Wieku
        • Płci
        • Aktywności fizycznej
        • Narażenia na stres
        • Ciąża i karmienie piersią

        Zazwyczaj, u dorosłych kobiet średnie dzienne zapotrzebowanie na magnez oscyluje w granicach 310 mg, natomiast u mężczyzn około 420 mg na dobę.

        Magnez – występowanie w żywności

        Magnez występuje w wielu produktach. Wśród tych najbardziej bogatych w magnez wymienia się:

        • Pełnoziarniste produkty zbożowe
        • Rośliny strączkowe
        • Orzechy i nasiona
        • Kakao
        • Niektóre owoce i części zielone roślin

        Produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak jajka, mięso, masło, sery, jogurty i inne produkty mleczne zawierają niewielkie ilości tego składnika. W poniższej tabeli przedstawiono produkty z największą zawartością magnezu w przeliczeniu na 100 gramów.

        Tabela 1. Przykładowe produkty spożywcze bogate w magnez
        ProduktZawartość magnezu [mg]
        Dynia pestki540
        Otręby pszenne490
        Mak niebieski458
        Kakao 16% proszek420
        Siemię lniane, nasiona392
        Sezam, nasiona łuskane377
        Orzechy brazylijskie376
        Nasiona chia335
        Słonecznik, nasiona325
        Zarodki pszenne314
        Migdały, łuskane268
        Orzechy nerkowca260
        Kasza gryczana218
        Soja216
        Fasola biała169
        Czekolada gorzka165
        Kasza bulgur164
        Ryż brązowy143
        Orzechy laskowe140
        Płatki owsiane129
        Groch124
        Orzechy włoskie99
        Czekolada mleczna97
        Chleb żytni razowy64
        Soczewica czerwona71
        Banany33

        Magnez – co wpływa na przyswajalność?

        Warto wiedzieć, że na przyswajalność magnezu ma wpływ wiele czynników. Przede wszystkim, kiedy występuje niedobór tego składnika w organizmie, jego przyswajalność z pożywienia może wynosić nawet 80%. Przeciętnie, u zdrowych osób oscyluje w granicach 30-50%. Suplementacja niektórych składników takich jak żelazo, cynk czy wapń może zmniejszać wchłanianie magnezu. Podobnie działa duża zawartość w diecie sodu, fosforu, błonnika, szczawianów czy fitynianów. Z kolei, witamina B6, białko, a także ksylitol i sorbitol zwiększają przyswajanie magnezu.

        Produkty bogate w magnez
        Najlepsze źródła magnezu w jedzeniu – co wybierać?

        źródło: artykuł "Magnez – jaki jest najlepiej przyswajalny? Węglan, chlorek, siarczan, tlenek czy mleczan?" z aptekaolmed.pl

        Co zrobić kiedy dieta to za mało?

        W niektórych przypadkach, ze względów zdrowotnych pełnoziarniste produkty zbożowe, a także orzechy czy nasiona mogą być ograniczane. Wtedy z pomocą przychodzi odpowiednia suplementacja. W aptekach dostępnych jest wiele różnych preparatów i suplementów diety z magnezem, zawierających chlorek, siarczan, cytrynian, mleczan, węglan, szczawian, tlenek magnezu. Wśród soli nieorganicznych najlepiej przyswaja się chlorek oraz siarczan magnezu, natomiast z organicznych – cytrynian. Warto wybierać preparaty zawierające dodatkowo witaminę B6, zwiększającą przyswajalność magnez. Dla osób, które mają problemy z żołądkiem najlepiej sprawdzą się tabletki powlekane. Przy wyborze należy zwrócić nie tylko uwagę na rodzaj soli magnezu, ale także ich zawartość w jednej kapsułce.

        Magnez jest składnikiem występującym naturalnie w żywności, w szczególności pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach i nasionach, roślinach strączkowych. Jego odpowiednia podaż w diecie jest niezbędna do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.

        Przypisy

        1. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
        2. Ciborowska H. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo PZWL, 2014.

        artykuł sponsorowany

        Czytaj także:
        • Produkty bogate w magnez - 5 najlepszych produktów zawierających magnez
        • Bezpieczne opakowania na wynos: W jaki sposób chronić żywność i zachować jej jakość?

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.