Co to jest proszek do pieczenia i czym go można zastąpić

Z czego składa się proszek do pieczenia i jak działa

Proszek do pieczenia ma za zadanie spulchnienie składników, tak aby ciasto wyrosło i stało się pysznie puszyste. W czasie przygotowania ciasta i pieczenia proszek rozkłada się wytwarzając gazy, które zmieniają strukturę ciasta i zmieniają je w rodzaj piany. Dzięki temu ciasto jest miękkie, puszyste i smaczne.

Proszek do pieczenia wynaleziono w XIX wieku. W drugiej połowie XIX wieku rozpoczęto eksperymenty na bazie sody oczyszczonej. Wynalazcą proszku do pieczenia był Eben Norton Horsford, pracujący w firmie, która pierwsza zaczęła wytwarzać proszek na skalę przemysłową. Natomiast firma Dr. Oetker zaczęła jako pierwsza sprzedawać saszetki z odpowiednią ilością proszku do pieczenia ciasta z 1 funta mąki. Różnego rodzaju spulchniacze do ciasta stosowano od dawna i kucharze mieli swoje sposoby, których nie opatentowali. Co ciekawe, proszek do pieczenia wymyślono, aby wypiekać smaczniejszy chleb. Natomiast efektem jego wynalezienia był wzrost spożycia węglowodanów i cukru, a co za tym idzie powstanie problemu nadwagi.

Proszki do pieczenia robione są na bazie sody oczyszczonej lub amoniaku. Najlepszym spulchniaczem jest soda oczyszczona. Ma ona jednak swoje wady, dlatego też w procesie produkcji dodaje się różne substancje. Aby spulchnić ciasto soda musi występować w towarzystwie substancji kwaśnej. Dodatek regulatorów kwasowości sprawia także, że wypieki są smaczne. Natomiast dodatek skrobi, na przykład mąki ziemniaczanej, sprawia, że proszek się nie zbryla i można go długo przechowywać.

Czy proszek do pieczenia jest zdrowy i czy warto go czymś zastąpić

Proszek do pieczenia uchodzi za produkt zdrowy. Może mieć jednak niekorzystne konsekwencje w przypadku nadużywania. Może powodować reakcje alergiczne. Utrudnia wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza. Jego składniki podrażniają żołądek. Powinny go unikać osoby często cierpiące na zgagę. Niektóre rodzaje proszku do pieczenia zawierają difosforany, które mogą powodować kumulowanie się fosforu w organizmie.

Czy zamiennik proszku do pieczenia jest potrzebny? W większości przypadków nie jest on na tyle niezdrowy, aby użyć czegoś innego zamiast niego. Może się jednak okazać, że proszku zabrakło w domu, akurat wtedy, gdy chcemy coś upiec.

Proszek do pieczenia możemy zrobić samodzielnie w domu. Dzięki temu jesteśmy pewni, że nie zawiera on żadnych sztucznych dodatków. Ile i jakich składników należy użyć:

  • soda oczyszczona - 5 łyżeczek,
  • kwasek cytrynowy - 3 łyżeczki,
  • mąka pszenna - 12 łyżeczek.

Najlepszy zamiennik proszku do pieczenia

Ile sody należy dodać do ciasta, aby zastąpić proszek do pieczenia

Głównym składnikiem proszku do pieczenia jest soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu. Dlatego też można ją użyć zamiast proszku do pieczenie. Należy jednak wiedzieć, że ma ona dużo mocniejsze działanie, dlatego sody bierzemy 3-4 razy mniej, niż ilość proszku podana w przepisie.

Jeśli chcesz użyć samej sody zamiast proszku do pieczenia, musisz zastosować jakiś regulator kwasowości, jak:

  • ocet,
  • kefir, jogurt, maślanka,
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny,
  • jabłka.

Środka kwasowego należy użyć więcej niż sody. Jeśli użyjesz go za mało, część sody nie zostanie przerobiona i ciasto będzie miało nieprzyjemny smak. Na przykład, aby zastąpić 1 łyżeczką proszku do pieczenia, należy użyć ¼ łyżeczki sody oczyszczonej na ½ szklanki jogurtu naturalnego. Sprawdź także ten artykuł: Czym zastąpić papier do pieczenia? Oto najlepsze alternatywy.

Co dodać do ciasta zamiast proszku do pieczenia

Może się zdarzyć, że w domu nie mamy także sody. Warto wiedzieć, co dodać wtedy do ciasta, aby ładnie wyrosło. Najważniejsze zamienniki proszku do pieczenia:

  • alkohol,
  • amoniak,
  • woda gazowana,
  • kamień winny.

Dobrym spulchniaczem ciasta jest alkohol, jak rum, koniak czy spirytus. Aby spulchnić ciasto wystarczy 3 łyżeczki alkoholu zamiast 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Podobnie działa amoniak. Szczególnie dobrze nadaje się on do ciast kruchych, gdyż nadaje ciastu chrupkość. Amoniak piekarski najlepiej sprawdza się do wypieku chleba. Zamiast proszku do pieczenia można użyć również wody gazowanej. Nadaje się ona najlepiej do smażenia naleśników, gdyż do ciasta dodaje się płyt, czyli wodę lub mleko. Jeśli chcemy użyć wody gazowanej, musimy tak obliczyć składniki, aby innych płynów użyć mniej. Kamień winny, czyli winian potasu, stosuje się w połączeniu z sodą oczyszczoną.

ikona podziel się Przekaż dalej