Ocet jabłkowy krok po kroku

Czym jest ocet jabłkowy?

Definicja octu jabłkowego jest wybitnie prosta. Ponieważ mamy tak naprawdę do czynienia z niczym innym, jak z octem powstałym w wyniku fermentacji jabłek. Za ten proces odpowiedzialne są bakterie Acetobacter. Należy w tym miejscu podkreślić, że jest to produkt w stu procentach naturalny. Ocet na bazie jabłek wyróżnia się nieco mętną konsystencją, żółtawym zabarwieniem, jak i również charakterystycznym winno-jabłkowym aromatem.

Do wyboru mamy oczywiście ocet jabłkowy kupny. Niestety ten produkt, który dostępny jest w sklepach, nie zawsze jest nawet zbliżony swoim składem do naturalnego octu. Dlatego należy sprawdzać, czy na pewno zakupiony produkt jest niepasteryzowany, a także niefiltrowany. Niestety poddawanie octu jabłkowego obróbce termicznej powoduje pozbycie się wielu cennych i prozdrowotnych składników. Ponadto kupując gotowy ocet, należy koniecznie wybierać produkt z naturalnym osadem. Wtedy będziemy mieli całkowitą pewność, że ocet nie był poddawany niepotrzebnej filtracji.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Jeżeli zależy nam na wysokiej jakości occie jabłkowym, to koniecznie powinniśmy nauczyć się go robić samodzielnie. Wiemy, że bardzo dobry ocet działa odpowiednio na nasze zdrowie, dlatego im szybciej się go nauczymy przyrządzać, tym lepiej dla nas. Przepis jest banalnie prosty, jedyne czego oczekuje się od osoby przygotowującej własny ocet z jabłek, jest duża cierpliwość. Ponieważ na efekty końcowe należy czekać do kilku tygodni.

Tak naprawdę do przygotowania octu jabłkowego potrzebna jest woda, cukier oraz jabłka. Jabłka wystarczy oczyścić z ogonków, a następnie kroimy owoce na ćwiartki lub ósemki. W rzeczywistości nie musimy nawet pozbywać się gniazd nasiennych oraz obierać jabłek ze skórek. Wszystkie pokrojone jabłka zalewamy wodą, w której wcześniej rozpuszczamy cukier. Pamiętajmy przy tym o zachowaniu odpowiedniej proporcji - jedna łyżka na jedną szklankę wody.

Najlepiej jest całą zalewę przygotować w dość wysokim szklanym naczyniu. Dzięki temu będzie nam łatwiej przykryć wszystkie jabłka wodą. Dobrze jest dociążyć owoce, aby nie wypływały ponad powierzchnię zalewy. Wtedy na pewno nie dojdzie do pleśnienia owoców. Całe naczynie przykrywamy grubą warstwą gazy, którą mocujemy przy pomocy gumki recepturki. Proces oczekiwania na wytworzenie się kwasu wynosi od dwóch do nawet 5 tygodni. Przez ten czas należy codziennie przynajmniej raz przemieszać owoce, aby je odpowiednio napowietrzyć.

Gotowy ocet poznamy po tym, kiedy na powierzchni zalewy przestanie tworzyć się charakterystyczna piana. Ostatecznie dobry ocet z jabłek powinien być przelany do nowego naczynia, filtrując zalewę jedynie przez zwykłą gazę. W ten sposób w butelce lub słoiczku nie pojawią się żadne z resztek jabłek, a przy okazji zachowa swoją naturalną mętność. Jak już wcześniej wspomniano, dobry ocet będzie wyróżniał się przyjemnym jabłkowym aromatem. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić ocet jabłkowy w domu.

Ocet w kuchni - pozostałe rodzaje

Chociaż to właśnie ocet jabłkowy posiada cenne właściwości lecznicze, a także pomaga nam na wiele różnych innych problemów, to jednak nie jest on jedynym rodzajem octu, który znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Każdy z nich wyróżnia się zupełnie innym smakiem oraz aromatem, jak i również ich zastosowanie także może się od siebie nieco różnić.

Do najpopularniejszych rodzajów octu zaliczymy:

  • Ocet winny - powstaje w wyniku fermentacji winogron, zaraz po fermentacji alkoholowej. W jego składzie znajduje się kwas octowy odpowiedzialny za jego właściwości. Ocet winny doskonale sprawdzi się do przygotowywania marynat, a także dresingów sałatkowych.
  • Ocet spirytusowy - jest to najpopularniejszy typ octu, który znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Powstaje w wyniku fermentacji alkoholu.
  • Ocet balsamiczny - jest to również produkt powstający na bazie winogron. Jednak w odróżnieniu od octu winnego, wytwarza się go na bazie zagęszczonego moszczu winogronowego. A cały proces odbywa się w drewnianych beczkach. Jest to wyrób typowo włoski, a jego leżakowanie trwa nawet do 12 lat.

Właściwości i działanie lecznicze octu jabłkowego

Ocet jabłkowy - właściwości i składniki odżywcze

Wiemy doskonale, że ocet jabłkowy posiada działanie lecznicze, a także zaleca się jego stosowanie również w innych dziedzinach życia. Jednak zanim dokładnie dowiemy się, na co dokładnie działa zbawiennie, warto wcześniej sprawdzić, które składniki są odpowiedzialne za jego zdrowe właściwości. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kwas octowy. To właśnie on pomaga uporać się ze zbędnymi kilogramami, a także wykazuje działanie antybakteryjne.

Kolejnymi cennymi składnikami, które wspomagają zdrowe odżywianie, są pektyny. Dieta bogata w ten rodzaj błonnika jest jak najbardziej odpowiednia dla osób zmagających się ze zbyt wysokim stężeniem cukru oraz cholesterolu we krwi. Warto mieć na uwadze, iż ocet jabłkowy jest również bogaty w potas. Woda lub inne płyny, które są bogate w potas, odpowiadają za jeszcze lepsze nawodnienie organizmy. Ponadto pierwiastek ten wyjątkowo korzystnie wpływa na pracę serca. Oprócz wymienionych składników, w occie jabłkowym oczywiście znajduje się nieoceniony kwas jabłkowy. Składnik ten również służy do skutecznej walki z bakteriami, a także stanami zapalnymi. Nie ma żadnych wątpliwości, iż ocet jabłkowy jest zdrowy, ponieważ w swoim składzie zawiera też ceniony beta-karoten. Odżywianie wzbogacone octem jabłkowym ze względu na prowitaminę A, doskonale sprawdzi się u osób, które chcą uchronić się przed stanem miażdżycowym, jak i również zależy im na oczyszczaniu swojego organizmu z toksyn.

Środki czystości - promocja!

Ocet jabłkowy ma wiele właściwości leczniczych, a także najlepszy przepis na ocet jabłkowy domowym sposobem
Ocet jabłkowy na odchudzanie i jego pozostałe właściwości i zastosowanie, a także najlepsze przepisy

Działanie lecznicze octu jabłkowego

Istnieją liczne wskazania, dla których warto sięgnąć po ocet jabłkowy, który nie tylko urozmaici nasze odżywianie, ale jednocześnie pomoże nam na wiele schorzeń. Rzeczywiście w wielu przypadkach nie musimy od razu sięgać po leki. Z powodzeniem leczenie naturalnymi sposobami może odnieść bardzo dobry skutek.

Ocet jabłkowy najczęściej znajduje zastosowanie przy leczeniu takich przypadłości jak:

  • Stany zapalne i choroby wywołane bakteriami - gdy dopadnie nas zwykłe przeziębienie lub infekcja wywołana bakteriami, to warto wspomóc swoje leczenie spożywaniem octu jabłkowego. Służy on nie tylko do podwyższenia odporności organizmu, ale również posiada doskonałe działanie bakteriobójcze.
  • Stany grzybicze - zastosowanie octu jabłkowego ma działanie przeciwgrzybicze, szczególnie w przypadku drożdżaków. W tym celu ocet należy stosować zarówno jako dodatek do picia, jak i również przy wykonywaniu płukanek oraz okładów.
  • Problemy z układem trawiennym - woda wymieszana z łyżką octu jabłkowego zbawiennie działa na nasz układ trawienny. Dieta bogata w składniki znajdujące się w occie jabłkowym ma korzystne działanie przede wszystkim na osoby borykającymi się z zaparciami, czy też wzdęciami. Chociaż ocet z jabłek jest wyjątkowo zdrowy i pomaga na wiele schorzeń, to jednak nie powinny go używać osoby, które cierpią na choroby wrzodowe żołądka.

Zastosowanie octu jabłkowego

Stosowanie octu jabłkowego w kuchni

Już wiemy, że ocet jabłkowy jest wyjątkowo zdrowy, a także pomaga na trawienie, jak i również na wiele różnych schorzeń. Jednak nie są to jedyne zalety octu z jabłek. Ponieważ należy go głównie używać w swojej kuchni przy tworzeniu różnych sosów, dressingów oraz marynat. Dieta wzbogacona o jego obecność będzie wyróżniać charakterystycznym posmakiem.

Ocet jabłkowy z powodzeniem możemy używać w połączeniu z oliwą, musztardą, serami, czy też ostrymi paprykami. Świetnie sprawdzi się jako marynata do ryb oraz do mięs. Tutaj na pewno warto sprawdzić przepis na karkówkę. Nie należy stosować zbyt wiele octu jabłkowego do potraw, aby nie zdominować ich smaku. Popularny przepis na karkówkę zawiera w sobie zaledwie 1 łyżeczkę octu na jeden plaster mięsa.

Na co pomaga ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy działa korzystnie nie tylko na trawienie. Wskazania do zastosowania octu z jabłek ma zdecydowanie szerszy aspekt. Warto mieć na uwadze, że roztwór pochodzący ze sfermentowanych owoców doskonale działa jak odżywka na włosy. Wystarczy dodać niewielką ilość octu do wody, aby odkryć jego dodatkowe zalety. Po spłukaniu takim roztworem włosów zauważymy działanie hamujące przetłuszczanie.

Ocet jabłkowy działa również tak samo, jak niejeden skuteczny preparat przeznaczony do czyszczenia. Przy pomocy octu jabłkowego możemy wyczyścić buty, odplamić dywany, a nawet wyczyścić armaturę w łazience. Dodatkowo ocet przygotowany z jabłek, doskonale sprawdzi się przy systematycznym i ekologicznym czyszczeniu blatów w kuchni. Jeżeli borykamy się z niepożądaną obecność much lub muszek owocówek, to ocet jabłkowy podziała na nie jako naturalna pułapka.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny