Piecyk elektryczny - rodzaje, polecane modele, opinie, ceny, zalety, wady
Ciągle najbardziej popularnym rozwiązaniem są kuchenki z piekarnikiem, ale coraz częściej wygrywa połączenie osobnej płyty i piekarnika. To dobry pomysł, ponieważ pozwala na lepsze zagospodarowanie przestrzeni w kuchni. W małych pomieszczeniach piekarnik może być niewielki, w większych możesz zdecydować się na piecyk elektryczny do zabudowy postawiony w meblach. Poznaj ich rodzaje i najlepsze modele.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o piekarnikach elektrycznych.

Piecyk elektryczny – rodzaje
Piekarnik elektryczny w teorii to jeden rodzaj sprzętu AGD. Można jednak wyróżnić kilka kategorii. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ich wielkość. Standardowe piekarniki do zabudowy są najczęściej większe niż wolnostojące piecyki. Ich wymiary są zróżnicowane – od wielkości typowej mikrofalówki, do naprawdę dużych pieców, w których mieszczą się dwie blachy.
Piecyki elektryczne można także podzielić na te z systemem samoczyszczenia i te, które trzeba czyścić samodzielnie. Kolejny podział przebiega na te, które mają termoobieg, oraz te najprostsze w budowie, które go nie mają. Wolnostojące piecyki mogą być mniej lub bardziej zaawansowane technologiczne. Warto przyjrzeć się różnym opcjom, by znaleźć idealne rozwiązanie dla siebie – złoty środek między jakością a ceną.
Wolnostojące piecyki o małych rozmiarach
Przenośny, wolnostojący piekarnik to świetne rozwiązanie do małych kuchni. Co prawda zajmuje kawałek blatu roboczego lub stołu, ale jest wielkości mikrofalówki, więc nie jest to za dużo. Piekarniki tego rodzaju są najczęściej na tyle duże, by zmieściły standardową blachę do ciasta, jednak na rynku jest parę modeli, które są mniejsze, idealne do kuchni studentów lub w kawalerkach.
Takim przykładem jest piecyk elektryczny z Lidla, czyli SilverCrest. Jest bardzo wygodny w zastosowaniu, ponieważ szybko się nagrzewa. Zakres temperatury do 230 stopni Celsjusza wystarczy, by upiec ciasto, mięso, a nawet chleb. Masz możliwość regulowania sposobu nagrzewania – grzałka górna, dolna i obie – a także czasu pieczenia. To dobre rozwiązanie, piekarnik z Lidla kupisz za 150 zł, na aukcjach internetowych nieużywane egzemplarze kupi się za 70-80 zł. Sprawdź także ten artykuł o mini piekarnikach elektrycznych.

Na nieco wyższej półce cenowej znajdują się dwa piekarniki o nieco bardziej zaawansowanych funkcjach. Na uwagę zasługuje zwłaszcza piecyk elektryczny Kalorik OT-1032BCRL. To model wyposażony w termoobieg. Ma dwie grzałki, więc wygodnie możesz ustawić system grzania. Piekarnik jest wyposażony w rożen – system obracania mięsa i wszystkie elementy potrzebne do jego zamontowania. Kosztuje około 500 zł.
W podobnej cenie jest piekarnik przenośny OPTIMUM PK-2222. Można ustawić w nim pieczenie od dołu lub góry lub obie funkcje na raz. Jest także wyposażony w rożno. Ma około 22 litrów pojemności, mieści się do niego standardowa blaszka, nie ma także problemu z upieczeniem standardowej wielkości kurczaka. Jego cena to 450 zł.
Piekarnik elektryczny do zabudowy – opinie o modelach
Piekarniki elektryczne do zabudowy są zazwyczaj dużo bardziej rozbudowane i zaawansowane technologicznie. Są też jednak znacznie droższe, na dodatek trzeba znaleźć dla nich odpowiednie miejsce w meblach. Z reguły wybiera się je na etapie planowania kuchni. A może zainteresuje cię także ten artykuł o elektrycznym piekarniku wolnostojącym?
Piekarnik Bosch HBG633NB1 to jeden z najnowocześniejszych modeli. Jego cena wynosi około 2000 zł, jest więc dość wysoka. Jednakże jest to piekarnik energooszczędny, a przede wszystkim – łatwy do wyczyszczenia dzięki technologii katalitycznej. Jego wnętrze jest pomalowane powłoką EcoClean, która składa się z mikrocząsteczek rozbijających cząsteczki tłuszczu. Dzięki temu usuwanie zabrudzeń jest łatwe, szybkie i w zasadzie nie wymaga zastosowania detergentów.
Jeszcze droższe są piekarniki do zabudowy z pyrolizą, czyli systemem wypalania zabrudzeń. Bardzo dobre opinie zbiera piekarnik marki Siemens HB676G0S1, piekarnik wyposażony w system łatwego czyszczenia pyrolitycznego i błyskawiczne nagrzewanie. Czas gotowania jest prawie dwa razy krótszy niż w przypadku innych piekarników. Jego klasa energetyczna to wysokie A+, więc świetnie zmniejsza konieczne wydatki na prąd. Jednakże ma jedną, bardzo poważną wadę – cena oscyluje w granicach 3000 zł.