Piekarnik z indukcją - co warto wiedzieć?

Piekarnik indukcyjny - główne zalety

To rewolucyjne urządzenie wyposażone zostało w półkę indukcyjną, na której możesz umieścić specjalną tacę – to właśnie ona bezpośrednio ogrzewa potrawy. Dzięki takiemu zastosowaniu przygotowywanie potraw jest bardzo precyzyjne i niezwykle… wydajne. Jak to działa? Otóż na wspomnianej półce indukcyjnej wytwarza się pole magnetyczne, oddziałujące na umieszczoną na niej tacę. Bezpośrednie rozgrzanie jej całej powierzchni zapewnia równomierne gotowanie i zmniejszoną wydajność energetyczną – dzięki temu, oszczędzamy czas i… pieniądze!

Piekarnik do zabudowy z wieloma technologiami

Każdy nowoczesny piekarnik indukcyjny można odnaleźć w wersji do zabudowy. Pokryte są one obecnie warstwą iXelium, dzięki czemu nie tracą blasku. Dodatkowo, powierzchnia takiego urządzenia AGD staje się łatwa w czyszczeniu. Wystarczy bowiem usunąć brud za pomocą wody i ściereczki! Technologia iXelium pozwala na utrzymanie idealnego stanu piekarnika przez wiele lat, unikając zażółcenia czy korozji każdego elementu.

Piekarnik do zabudowy posiada dużą moc grzałki, równomiernie nagrzewającą całą komorę piekarnika. Łączy się ona z unikalnym systemem rozprowadzania powietrza, zwanym Cook3. Właśnie ta technologia umożliwia przygotowywanie nawet trzech różnych potraw… w tym samym czasie! Możesz więc robić naraz zarówno ciasto, mięso na obiad, jak i rybę na kolację.

Dodatkowo współczesny piekarnik z indukcją posiada unikalny system Ready2Cook. Umożliwia on całkowite wyeliminowanie konieczności nagrzewania piekarnika przed wstawieniem potrawy do środka. Skraca to czas przygotowania dania do nawet 25%, a także redukuje zużywanie prądu o 20%. Wszystko to staje się możliwe właśnie dzięki wydajnemu systemowi ogrzewa, rozprowadzającemu równomierne ciepło w piekarniku. Wydaje się więc, że wady raczej nie będą dotyczyć tego współczesnego urządzenia AGD!

Piekarnik indukcyjny

Co warto jeszcze o nich wiedzieć? Zalety i wady

Indukcja wykorzystywana była do tej pory tylko w płytach grzewczych. Dlatego postanowiono umieścić indukcję również w piekarniku, łącząc standardowy proces pieczenia z działaniem tradycyjnej płyty indukcyjnej. Właśnie to odpowiada za skrócenie czasu pieczenia. Zalety piekarnika indukcyjnego to nie tylko sam przyspieszony proces grzewczy, ale i… możliwość wyjęcia płyty indukcyjnej z urządzenia – wówczas piekarnik będzie działał zupełnie tak samo, jak tradycyjna wersja tego sprzętu. Czy zatem sprzęt posiada w ogóle jakieś wady? Wydaje się, że nie! Piekarnika nie musisz podgrzewać przed rozpoczęciem pieczenia – taca przewodzić będzie ciepło tylko wówczas, gdy umieścisz na niej naczynie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o kuchenka indukcyjnych?

Dodatkowo każdy nowoczesny piekarnik indukcyjny posiada około 30 automatycznie zaprogramowanych przepisów – wystarczy wybrać dowolny, a urządzenie będzie monitorowało postęp prac i kontrolowało przygotowanie dania. Co ciekawe, gdy produkt będzie wymagał odwrócenia na drugą stronę lub przemieszania, usłyszysz sygnał dźwiękowy. Tak, piekarnik przypomni nawet o takich czynnościach!

Dla kogo piekarnik z indukcją?

Urządzenie to będzie idealnym rozwiązaniem dla każdego – również dla tych początkujących kucharzy. Doskonale poradzi sobie przy gotowaniu potraw dla rodzin wielodzietnych, gdyż zrobi to stosunkowo szybciej niż tradycyjne urządzenia. Jeżeli domownicy lubią jeść różnorodne posiłki, piekarnik umożliwi przygotowanie ich wszystkich… jednocześnie.

Najważniejsze zalety piekarnika indukcyjnego to: praktyczne funkcje, duża pojemność, wygodne użytkowanie urządzenia oraz energooszczędność. Te niezwykle estetycznie i dość uniwersalnie zaprojektowane sprzęty AGD świetnie skomponują się dosłownie z każdą kuchnią – niezależnie od aranżacji.

Dobry piekarnik indukcyjny można kupić już w granicy 1300 zł.

ikona podziel się Przekaż dalej