Piekarniki elektryczne - porównanie popularnych modeli, opinie, ceny, zalety i wady
Piekarniki gazowe są coraz bardziej wypierane przez piekarniki elektryczne, które są nie tyle bezpieczniejsze, co pozwalają na większą kontrolę nad procesem pieczenia. W wielu domach nie instaluje się już gazu, dlatego też piekarnik elektryczny to jedyna opcja. Wybierając piekarnik kuchenny, mamy do wyboru piecyki kuchenne zintegrowane z płytą grzewczą, do zabudowy lub piekarniki wolnostojące.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o piekarnikach.

Jaki piekarnik elektryczny wybrać do twojej kuchni?
Wybór piekarnika zależy głównie od wielkości rodziny i upodobań kulinarnych. Duże rodziny, gdzie często przygotowuje się pieczone dania, ciasta i wypieki na pewno zdecydują się na piekarnik elektryczny do zabudowy. Natomiast w mniejszych gospodarstwach domowych, gdzie piecze się mało, bardziej sprawdzi się wolnostojący piekarnik elektryczny. Dla osób, które niewiele gotują, przydatne będę mini piekarniki, w których można podgrzać potrawę, zrobić zapiekankę czy upiec małą pizzę.
Wybór piekarnika elektrycznego zależy również od wielkości kuchni. Nie zawsze istnieje możliwość zamontowania piecyka do zabudowy. Natomiast wolnostojący piekarnik elektryczny zajmuje mniej miejsca. Mini piekarniki można postawić na blacie kuchennym.
Częstym kryterium przy wyborze wolnostojącego piekarnika elektrycznego jest jego wielkość. Wolnostojące piecyki kuchenne pieką tak samo jak duże piekarniki, lecz duża forma do pieczenia może się w nich nie zmieścić. Wybór piecyka kuchennego musi być dostosowany do wielkości formy do ciasta, którą planujemy używać. Małe piecyki kuchenne są wystarczające do upieczenia małego keksu, pasztetu, zrobienia zapiekanki czy upieczenia dania na obiad. Nie upieczemy w nich jednak dużego ciasta czy też indyka. A może zainteresuje cię także ten artykuł o piekarnikach do zabudowy Amica?
Piekarniki kuchenne - popularne modele
Czołowi producenci AGD, jak Amica, Samsung, Bosch oferują piekarniki do zabudowy, które można zainstalować niezależnie od płyty grzewczej. Dla małych kuchni Samsung, Bosch i Amica proponują małe piekarniki kompaktowe o wysokości 45 cm. Mini piekarniki nie są oferowane przez te firmy.
Wśród popularnych urządzeń firmy Samsung znajdziemy piekarnik kuchenny Dual Cook BQ1VD6T131, którego cena waha się od 2135 do 2198 zł. Zalety tego piekarnika to funkcja dual cook oraz standardowe zasilanie, dzięki czemu nie trzeba wzywać elektryka do podłączenia. Użytkownicy chwalą możliwość przedzielenia piekarnika Samsung specjalną płytą na dwie części i pieczenia dwóch potraw na raz. Użytkownicy wskazują na takie wady urządzenia jak wysoka cena oraz powłoka inox,na której zostają ślady palców. Kupując piekarnik elektryczny, pod uwagę należy wziąć parametr, jakim jest klasa energetyczna.

Dobre opinie zbiera model piekarnika Bosch HBG634BB1 z nowoczesnym termoobiegiem 4D, 13 rodzajami grzania oraz powłoką absorbującą tłuszcz, dzięki której ogranicza się potrzebę czyszczenia piekarnika. Ceny tego piekarnika wahają się od 1898 do 2299 zł. Użytkownicy chwalą łatwość obsługi, samodomykające się drzwi oraz prosty panel sterowania. Bosch nie zadbał o prowadnice teleskopowe, co przy tej klasy piekarniku jest nieporozumieniem. Sprawdź także artykuł z poradami, jak wyczyścić przypalony piekarnik.
Popularnym piekarnikiem firmy Amica jest model RETRO EBR7331AA, z termoobiegiem i klasą energetyczną A. Jest to piekarnik na mniej zasobną kieszeń, gdyż jego ceny kształtują się od 978 do 1040 zł. Amika zaprezentowała tu ciekawą obudowę w stylu retro, która ładnie wygląda w kuchni. Użytkownicy chwalą dobry stosunek jakości do ceny, łatwość obsługi oraz dobre pieczenie. Urządzenie ma jednak wady. Użytkownicy skarżą się na zapach świeżo zakupionego sprzętu. Inne wady to awaryjność i głośno działający termoobieg. Wybierając piekarnik elektryczny, pamiętaj sprawdzić, jaka jest jego klasa energetyczna.
Piecyki kuchenne - na co zwracać uwagę przy zakupie?
W obecnych piecykach kuchennych takie funkcje jak regulacja temperatury czy timer stanowią standard. Aby piekarnik kuchenny najlepiej sprawdził się w naszej kuchni należy przed zakupem warto zapoznać się z ważnymi aspektami jak:
- termoobieg
- klasa energetyczna
- dual cook
- prowadnice teleskopowe
Obecnie prawie wszyscy producenci AGD oferują piekarniki z termoobiegiem. Posiadają one wentylator, który równomiernie rozprowadza nagrzane powietrze po komorze piekarnika. Zaletą piekarnika z termoobiegiem jest energooszczędność, gdyż możemy piec krócej. Pojawiają się opinie, że potrawy pieczone z termoobiegiem są bardziej wysuszone. Specjaliści radzą, aby stosując termoobieg, zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10-20 stopni.
Klasa energetyczna ma wpływ na rachunki za prąd. Czołowi producenci AGD jak Samsung, Amica i Bosch oferują klasę energetyczną A lub A+.
Technologia dual cook została zapoczątkowana przez firmę Samsung i polega na podziale piekarnika na dwie osobne przestrzenie, dla których można osobno ustawić temperaturę, termoobieg, grzałki itp. Zalety dual cook to przede wszystkim oszczędność czasu i lepsze wykorzystanie przestrzeni piekarnika, gdyż pieczemy dwie potrawy w tym samym czasie. Rozwiązanie to jednak ma swoje wady, gdyż istnieje tylko w piekarnikach do zabudowy i ma ograniczenie temperatury do 170 stopni.
Prowadnice teleskopowe ułatwiają wyjęcie gorącej potrawy z piekarnika. Ich wadą jest trudność czyszczenia.
Wybór piekarnika zależy głównie od tego, ile i jak często pieczemy. Dla dużej rodziny najlepszym wyborem będzie piekarnik do zabudowy z funkcja dual cook. Zaś dla osób, które mało gotują może wystarczyć mały piecyk wolnostojący.