Kuchnia indukcyjna - czym się wyróżnia

Płyta indukcyjna posiada wewnątrz pole magnetyczne, które się nagrzewa. Działa ono między płytą a naczyniem, pozwalając na gotowanie potraw. Ciekawostką jest fakt, że indukcja pobiera ciepło wyłącznie od… nagrzanego naczynia, jednak tylko podczas bezpośredniego kontaktu z nim – a więc, pozostała część powierzchni płyty indukcyjnej się nie nagrzewa. Naczynia ustawione na płycie robią się ciepłe naprawdę błyskawicznie, a więc gotowanie przebiega niezwykle sprawnie. Współczesna technologia stosowana w płytach tego rodzaju umożliwia szybki pobór prądu i odcinanie go wtedy, gdy zdejmuje się z płyty garnek.

Nie przepadasz za sprzątaniem po gotowaniu? Kuchnia indukcyjna będzie idealna! Dzięki nienagrzewającej się powierzchni płyty wokół garnka, nic nie ma prawa się przypalić. Niestety, płyta indukcyjna wymaga również zakupu specjalnych naczyń, dedykowanych do tego typu kuchenek – są to garnki z metalu ferromagnetycznego. ?

A gdzie zakupić tego typu kuchnię? Szeroką ofertę płyt indukcyjnych możesz znaleźć na przykład na stronie https://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy,rodzaj-plyty!plyta-indukcyjna.bhtml

.

Kuchnia ceramiczna

Lepsza czy gorsza?

Jeżeli wahasz się nad tym, czy lepsza będzie płyta elektryczna czy indukcyjna, zapoznaj się z tą pierwszą. Elektryczna jest bowiem nieco inna od swojej poprzedniczki. Czym się różnią? Otóż, głównie szybkością nagrzewania. Kuchnia ceramiczna zwana również elektryczną nagrzewa się zdecydowanie dłużej niż indukcja. Wpływa to również na dłuższą obróbkę cieplną przygotowywanego posiłku. Do nagrzewania kuchenki wykorzystywane są lampy halogenowe lub spirale elektryczne. Pobór prądu następuje z pola grzejnego, a wytworzona energia cieplna przenoszona jest na garnek. Co ciekawe, rozmiary poszczególnych stref grzewczych można dostosować do np. kształtu naczynia.

Warto wspomnieć, że proces stygnięcia potrawy będzie zdecydowanie dłuższy, niż jej podgrzewanie. Trzeba też nauczyć się przy tej płycie właściwego dozowania pobieranej do gotowania energii. Chodzi głównie o temperaturę, jaką trzeba ustawić dla przygotowywanego dania. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat AGD.

Płyta indukcyjna czy ceramiczna?

Jeżeli wiesz już mniej więcej, czym się różnią od siebie obie kuchenki, warto w tym momencie wspomnieć o jednej rzeczy. Płyta ceramiczna w przeciwieństwie do indukcyjnej, w czasie gotowania potrawy nawet tylko na jednym polu grzewczym jest gorąca… cała! A więc, nagrzewa się jej cała powierzchnia. Poza tym, bardzo długo chłodzi się po już przygotowanym posiłku. A więc, należy uważać na nią nawet po zakończeniu gotowania. Opinie użytkowników przemawiają w takim przypadku za indukcją – w szczególności, jeżeli w domu masz małe dziecko.

Garnek na płycie indukcyjnej
Płyta indukcyjna czy ceramiczna? Podobieństwa i różnice, opinie, porównanie

Płyta elektryczna czy indukcyjna? Główne różnice

A więc dalej nie możesz podjąć ostatecznej decyzji, czy lepsza będzie płyta indukcyjna czy ceramiczna? Zajmijmy się zatem kilkoma najważniejszymi kwestiami, które być może zadecydują o Twoim wyborze.


  1. Bezpieczeństwo – płyta indukcyjna wygrywa! Nawet po długim czasie gotowania pozostaje ona bowiem zimna (lub tylko nieco ciepła), tak więc nie ma tu mowy o przypadkowym oparzeniu się. Cóż, przy używaniu kuchenek ceramicznych ryzyko jest już nieco większe. Elektryczna wersja płyty grzewczej zostaje bowiem gorąca przez dość długi czas, nawet po przygotowaniu potrawy. Może więc trzymać wysoką temperaturę od 30-60 minut!
  2. Pobór prądu – lepszy posiada płyta indukcyjna czy ceramiczna? Otóż, indukcja znowu króluje! Płyta zaczyna się nagrzewać dopiero po ustawieniu naczynia na wybranym polu, bez nagrzewania pozostałych. Z kolei ceramiczna nagrzewa się już po jej włączeniu – i to w całości!
  3. Czyszczenie – indukcję czyści się szybciej, bo nic się na niej nie przypala. Wygrywa również jej płaskie szkło, pozwalające na wygodne czyszczenie płyty. Z kolei zanim usuniesz zabrudzenia z płyty ceramicznej, trzeba będzie odczekać około godziny czasu – przecież musi ona wystygnąć!
  4. Wygląd – na pierwszy rzut oka ciężko jest je odróżnić. Obie są bowiem bardzo stylowe i nowoczesne. Dopiero kiedy włączysz kuchenkę ceramiczną zobaczysz, że pola grzewcze żarzą się na czerwono. Na indukcji nie widać z kolei zupełnie… nic.
  5. Koszt – w tej kwestii zdecydowanie wygrywa kuchenka ceramiczna! Elektryczna wersja jest bowiem o wiele tańsza niż indukcja. Ceny płyt ceramicznych zaczynają się już od 500 zł. Trzeba jednak liczyć się z faktem, że kuchenka ta mimo niskiej ceny, będzie droższa w eksploatacji – i to nawet o ¼ więcej niż w przypadku płyty indukcyjnej! Pamiętaj również, że zakup kuchenki indukcyjnej to koszt nieco wyższy, a więc musisz przez to uszczuplić rodzinny budżet. Ceny tych płyt zaczynają się bowiem od 800zł w górę.

Warto jednak zastanowić się nad kwestią, czy nie lepiej będzie dołożyć trochę pieniędzy i kupić indukcję. Przemawia za tym chociażby tani koszt eksploatacji urządzenia oraz… bezpieczeństwo i funkcjonalność na długie lata!

ikona podziel się Przekaż dalej