Indukcja czy gaz

Płyta gazowa

Kuchenka na gaz, żeby móc działać zgodnie z przeznaczeniem, musi być zasilana gazem ziemnym. Plusem takiej instalacji gazowej jest fakt, że można z niej korzystać nawet wówczas, gdy nastąpi jakakolwiek awaria sieci energetycznej. Opinie użytkowników płyt gazowych mówią, że gotowanie na ogniu jest bardziej naturalne i ponoć daje lepszy smak. Ale, czy to faktycznie jest zgodne z prawdą? Cóż, na pewno można z ogniem zrobić kilka pożytecznych rzeczy, chociażby opalić cebulkę do zupy – co w indukcji nie jest w żaden sposób możliwe.

Jednak, ogromnym minusem jest czas gotowania na gazie. W porównaniu do indukcji, płyta gazowa ogrzewa garnek zdecydowanie wolniej, a unoszące się wokół niej drobinki i para często pozostawiają na kuchence trudny do wyczyszczenia osad. Niepodważalnym jest również fakt, że podczas gotowania na tej płycie połowa gazu praktycznie… ulatnia się. Cóż, energia cieplna przekazywana jest bowiem całej powierzchni, a nie tylko jednemu garnkowi pozostawionemu na płycie. Sprawdź także ten artykuł o płytach gazowych Solgaz.

Koszty eksploatacji gazu

A więc, płyta indukcyjna czy gazowa? Nie możemy jeszcze tego stwierdzić, nie znając realnych kosztów eksploatacji. Kuchenka na gaz jest na pewno zdecydowanie tańszym urządzeniem. Kosz jej zakupu oscyluje zazwyczaj między 300-500 zł, a samo przyłączenie jej do gazu to wydatek rzędu 150zł (gaz ziemny). Oczywiście, możesz uniknąć tego ostatniego wydatku, jeżeli zdecydujesz się na płytę gazową propan-butan zasilaną z butli. Trzeba jednak pamiętać, że na nią potrzeba sporo miejsca – w dodatku należy ją również co jakiś czas wymieniać na nową.

Jeśli nie posiadasz przewodów wentylacyjnych (wywiew i nawiew), musisz je… podłączyć. A taka usługa to koszt zazwyczaj powyżej 500 zł!

Kuchnia indukcyjna

Piec indukcyjny zasilany jest z kolei prądem. Wewnątrz urządzenia wytwarza się pole elektromagnetyczne, nagrzewające dno naczynia. Co ciekawe, nagrzewa się tylko używane pole a nie cała płyta – jak to jest w przypadku kuchenki gazowej. Kuchnia indukcyjna w pozostałych, nieogrzewanych częściach nadal jest chłodna – a co za tym idzie, zużywa się mniej energii! Na dodatek, płyta indukcyjna nie ma ognia – zatem jest bezpieczniejsza. Ogromny plus jaki posiada piec indukcyjny, to szybki czas gotowania. Dzięki energii skoncentrowanej na danym garnku posiłek przygotujesz nawet o połowę krócej, jak na gazie!

Jedynym jej minusem jest fakt, iż do przyłączenia sprzętu potrzebna jest „siła”, czyli tzw. instalacja elektryczna trójfazowa – niestety, nie każda kuchnia taką posiada. Wówczas należy zwrócić się o pomoc do swojego dostawcy energii, aby ją zainstalował. A może zainteresuje cię także ten artykuł o płytach indukcyjnych Samsung?

Koszty eksploatacji płyty indukcyjnej

Niestety, ale zakup indukcji będzie już nieco droższy niż kuchenka na gaz. Kwota zakupu dobrej jakościowo płyty zaczyna się od ok. 1000 zł. Do tego należy doliczyć koszt przyłącza elektrycznego (ok. 100 zł) i… zakupu garnków! Dokładnie tak, indukcja wymaga specjalnych garnków ferromagnetycznych. Ich koszt z kolei zaczyna się od 200 zł w górę za jeden komplet. Także na sam start, musisz szykować się na wydatek rzędu 1300 zł i to przy bardzo nieskomplikowanych sprzętach ze średniej półki.

Indukcyjna vs gazowa - porównanie
Płyta indukcyjna czy gazowa? Porównanie, opinie, ceny, koszty eksploatacji

Zatem, indukcja czy gaz? Cóż, w przypadku kosztów eksploatacji zdecydowanie wygrywa piec gazowy. Z kolei w kwestii użyteczności i efektywności więcej plusów ma kuchenka indukcyjna.

Płyta indukcyjna czy gazowa?

Zużycie energii w obu płytach

Jak już wiesz, kuchnia indukcyjna szybciej ogrzewa garnek. Jest w stanie zagotować 10 l wody zaledwie w 3 minuty! Na płycie gazowej to samo zrobisz w ponad… 10 minut. Pobór energii jest porównywalny w obu kuchenkach, jednak indukcja robi to sprytniej – nagrzewając tylko jedno pole.


Którą płytę wybrać?

A więc, pojawia się dylemat ostateczny – indukcja czy gaz? Opinie są bardzo podzielone, gdyż jedno i drugie urządzenie posiada zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników.

Kuchnia gazowa jest znana, sprawdzona, jednak mało zaawansowana jak na dzisiejsze czasy i wymagania.  Nie posiada niestety bardzo rozbudowanego systemu sterowania i nie jest w stanie utrzymywać stałej temperatury. Minusem jest fakt, że emituje ciepło do otoczenia oraz zużywa energię na ogrzanie całej płyty. Dodatkowo, nie jest ona zbyt bezpieczną opcją zwłaszcza, kiedy masz w domu małe dziecko. Na jej korzyść przemawia jednak stosunkowo niska cena.

Płyta indukcyjna jest bardzo zaawansowana technologicznie, a także nie ma kontaktu z ogniem – co czyni ją bezpieczną. Podczas gotowania masz nad nią pełną kontrolę, dzięki funkcjonalnym polom grzewczym. Na dodatek, za pomocą błyskawicznego nagrzewania się kuchenki każde danie zostanie na indukcji szybko przygotowane. Jednak, na niekorzyść przemawia… cena urządzenia. Rozważ zatem wszystkie „za i przeciw” i zdecyduj, która płyta będzie lepsza!

ikona podziel się Przekaż dalej