Pochłaniacz zapachów do lodówki - zobacz, jak zlikwidować nieprzyjemny zapach w lodówce

Nieprzyjemny zapach w lodówce może utrzymywać się przez wiele dni. Przyczyną są najczęściej zepsute resztki jedzenia, ale nawet po ich wyrzuceniu wnętrze lodówki po prostu śmierdzi. Dowiedz się, co pochłania nieprzyjemne zapachy w lodówce i poznaj domowe sposoby na ich wyeliminowanie.

A może zainteresuje cię także ten artykuł o lodówkach no frost?

Mężczyzna zatykający nos przy lodówce

Jak zlikwidować smród w lodówce?

Aby usunąć przykry zapach z lodówki, należy zacząć od przejrzenia wszystkich znajdujących się w niej produktów. Nawet niewielka plamka pleśni na warzywach może być jego źródłem. Należy wyrzucić wszystkie spleśniałe i zgniłe produkty. Warto przyjrzeć się także słoiczkom z musztardą, chrzanem czy otwartym dżemom. Często się o nich zapomina, a w ich wnętrzu także czasami rozwija się pleśń.

Nieprzyjemny zapach może przesiąknąć elementy lodówki, więc usunięcie jego źródła nie jest gwarancją, że przestaniesz go odczuwać. Dlatego kolejnym krokiem na to, jak zlikwidować smród, jest dokładne umycie wszystkich półek, pojemników i samych ścianek lodówki. Nie musisz jej przy tym rozmrażać, możesz po prostu wyciągnąć półki i umyć je pod wodą. Osusz je dokładnie przed ponownym wstawieniem do lodówki. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o lodówkach.

Przykry zapach w lodówce – jak zapobiegać?

Niezbyt przyjemny zapach w lodówce to czasami także wypadkowa mieszaniny różnych produktów. Dlatego odpowiednie zagospodarowanie przestrzenią w lodówce i resztkami powinno uchronić cię przed jego powstawaniem. Przede wszystkim od czasu do czasu dokładnie sprawdzaj zapasy. Pamiętaj, by do lodówki wkładać tylko suche warzywa i owoce – dzięki temu nie będą pleśnieć.

Wszystkie produkty, które wydzielają intensywniejszy zapach koniecznie zapakuj do osobnych, hermetycznie zamykanych pojemników. Przechowuj w nich także resztki z obiadu – dzięki temu nie stracą na świeżości i nie będą ściągać zapachów innych produktów. Aby na dobre pozbyć się tego problemu, koniecznie sięgnij po coś, co pochłania nieprzyjemne zapachy w lodówce. Możesz zdecydować się na zastosowanie domowych sposobów lub kupić pochłaniacz w sklepie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o lodówkach Polar?

Cytryna w lodówce

Pochłaniacz zapachów do lodówki

Niektóre substancje nie tylko maskują zapach, lecz po prostu go neutralizują – sprawiają, że jest po prostu niewyczuwalny. Pochłaniacz zapachów do lodówki wykorzystuje właśnie tego typu substancje. Z reguły jest to węgiel aktywny. Pochłaniacze mają postać niewielkich, plastikowych pojemniczków. Wystarczy je wstawić na półkę w lodówce, by chłonęły wszelkie zapachy.

Ich czas działania jest ograniczony. Każdy producent określa sam, jak długo można stosować pochłaniacz zanim przestanie odpowiednio działać. W niektórych wystarczy wymienić wkład z węglem aktywnym, inne trzeba po prostu regularnie zmieniać.

Domowe sposoby na nieprzyjemny zapach w lodówce

Domowe sposoby na to, jak zlikwidować smród w lodówce, także wykorzystują produkty neutralizujące i pochłaniające zapach, z tym, że te naturalne, które każdy z nas ma w domu. Stworzenie takiego domowego pochłaniacza jest bardzo proste – najłatwiej zrobić go z cytryny. Wystarczy pokroić ją w ćwiartki, ułożyć na talerzyku i wstawić do lodówki. Pochłaniacz z cytryny nie tylko wchłonie nieprzyjemny zapach, lecz także odświeży powietrze. Na podobnej zasadzie działa jabłko. Trzeba pokroić je na plasterki i także włożyć na talerzyku do lodówki. Domowe pochłaniacze trzeba wymieniać co 4-5 dni.

Możesz także wypróbować sposób z zastosowaniem sody oczyszczonej. To najsilniejszy naturalny neutralizator przykrych zapachów. Wystarczy rozsypać niewielką ilość sody oczyszczonej w lodówce. Aby ułatwić sobie potem sprzątanie, można ją także porozkładać na talerzykach. Podobnie zadziała także proszek do pieczenia. Te produkty także należy wymieniać co 4-5 dni.

Świetnym sposobem jest umieszczenie w lodówce liści z zaparzonej wcześniej herbaty. Olejek herbaciany jest wykorzystywany do odświeżania i ma działanie antybakteryjne, więc liście herbaty także świetnie się sprawdzają. Muszą być dobrze wysuszone, zanim je włożysz do lodówki, żeby nie zaczęły zamarzać. Ten sposób jest świetny, jeśli w lodówce unosi się ciągle zapach świeżej ryby.

Ocena: 4,4/5 (głosów 8)
, aktualizacja 20 września 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Powiązane Artykuły
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij