Pomysł na obiad do pracy - 5 pysznych propozycji na dania na wynos
Pytanie, co na obiad do pracy, często podsuwa nam zwykłe kanapki lub drożdżówki albo też wyjście na lunch do baru. Nie jest to jednak najzdrowsze rozwiązanie, szczególnie jeśli w pracy mało się ruszamy. Obiad do pracy powinien być nie tylko smaczny i łatwy do szybkiego zjedzenia, lecz także zdrowy i pożywny. Doradzamy z czego powinien składać się optymalny obiad do pracy. Doradzamy, jak go przygotować i spakować. Przedstawiamy najciekawszy pomysł na obiad do pracy, który będzie lekki, zdrowy i łatwy do zrobienia.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Jak przygotować jedzenie do pracy
Szybki i zdrowy lunch na ciepło
W pracy spędzamy większość czasu w ciągu dnia. Długie unikanie posiłków w tym czasie nie jest zdrowe, dlatego też warto zjeść zdrowy obiad, szczególnie że większość pracodawców zapewnia pokój śniadaniowy lub przerwę na lunch. Niektórzy pracodawcy udostępniają również mikrofalówkę, która umożliwia zjedzenie lunchu na ciepło.
W naszej tradycji nie stosuje się długiej przerwy na lunch, która pozwala na zjedzenie posiłku na mieście. Zwykle zabieramy do pracy kanapki lub drożdżówki. Warto jednak przygotować sobie do pracy bardziej zdrowe i lekkie jedzenie, szczególnie jeśli mamy siedzącą pracę, sprzyjającą nadwadze.
Zastanawiając się, co na obiad do pracy, należy kierować się praktycznymi zasadami. Najlepszy pomysł na obiad do pracy musi być łatwy do odgrzania w mikrofali i łatwy do zjedzenia, bez niebezpieczeństwa zabrudzenia odzieży. Przerwa lunchowa jest zwykle krótka, należy więc przygotować dania łatwe do szybkiego zjedzenia. Ważne też, aby lunch był lekki i zdrowy. Dlatego też musi zawierać dużo owoców i warzyw. Lekki, lecz pożywny, obiad da nam energię do pracy i nie sprawi, że będziemy ociężali i senni przez resztę dnia.
Myśląc o tym, co na obiad wziąć do pracy, może się nam wydawać, że przygotowanie lunchu, szczególnie na ciepło, jest zadaniem pracochłonnym. Jednak jedzenie do pracy wcale nie musi być trudne do wykonania. Można przygotować je wieczorem lub po prostu zostawić część kolacji.
Przygotowanie obiadu do pracy znacznie ułatwiają specjalne lunch boxy z przegródkami. W sprzedaży dostępne są śniadaniówki w nowoczesnych wzorach i kolorach. Wykonane są najczęściej z metalu lub tworzyw sztucznych i zawierają praktyczne przegródki, dzięki czemu dania nie mieszają się, nie przechodzą swoim zapachem i nie mogą się wylać w torbie. Przegródki pozwolą też na przygotowanie dań różnorodnych, zawierających warzywa, mięso i produkty mączne. Nowoczesne lunch boksy są tak zaprojektowane, że jedzenie wypełnia je po brzegi, nie wylewa się i nie miesza.
Lunch box najlepiej przygotować na 2 lub 3 dni i przechowywać w lodówce. Dobrym pomysłem jest zostawienie części obiadu lub kolacji. Małe przegródki lunch boxa pozwolą na wykorzystanie resztek.
Najlepsze produkty na szybki, lekki i zdrowy lunch do pracy
Posiłek do pracy powinien być zdrowy i zbilansowany. Dlatego też musi zawierać białka, węglowodany i witaminy. Obecnie uważa się, że zbilansowane jedzenie do pracy powinno składać się w połowie z warzyw i owoców, natomiast ¼ powinny obejmować białka i ¼ węglowodany.
Zaleca się, aby podstawowe danie było sycące, dlatego też najlepiej sprawdzają się takie dania jak:
- sałatki makaronowe,
- sałatki z mięsem,
- szaszłyki z mięsem i warzywami,
- ziemniaki, kasza, ryż lub makaron z warzywami i mięsem.
Najlepszy pomysł na obiad do pracy
Szybki i zdrowy lunch na zimno
Jako praktyczny i zdrowy obiad od pracy najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki. Najbardziej praktyczne są sałatki z gotowanych warzyw lub sałatki makaronowe, ziemniaczane lub ryżowe z niewielką ilością sosu. Dodatek mięsa lub jajek sprawi, że będą bardziej pożywne.
Mniejsze przegródki lunch boxa możemy wypełnić obranymi surowymi lub gotowanymi warzywami lub owocami, jak również jajkami na twardo lub kawałkami mięsa czy sera.
Ciekawe przykłady dań do lunchboxa na zimno:
- sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem,
- sałatka cezar klasyczna,
- sałatka z tuńczykiem i ananasem,
- tofu z warzywami,
- sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami.
Dobrym pomysłem na szybki lunch do pracy są dania zapiekane w cieście francuskim, na przykład pierś z kurczaka lub filet rybny w cieście francuskim. Danie to możemy zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Warto wypełnić przegródki lunch boxa surowymi i gotowanymi warzywami.
Do lunchboxa świetnie nadają się wszelkiego rodzaju rolady. Mogą to być roladki z tortilli lub lawasz z nadzieniem, jak również farsz zapieczony w cieście francuskim. Sprawdź także ten artykuł: 10 pomysłów na szybki obiad - proste i błyskawiczne przepisy.
Lekki i zdrowy obiad do pracy na ciepło
Jeśli w pracy mamy dostęp do mikrofalówki, możemy przygotować dania na ciepło do podgrzania. Do lunch boxa świetnie nadają się dania typu spaghetti, kaszotto lub dania z ryżem, czy ziemniakami. Dobrze sprawdzają się również naleśniki lub krokiety wytrawne, na przykład z nadzieniem warzywnym, które można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przykłady łatwych do przygotowania dań na ciepło:
- naleśniki po meksykańsku i wszelkiego rodzaju naleśniki z nadzieniem warzywnym,
- penne ze szpinakiem,
- pieczona cukinia,
- leczo z cukinią i pieczarkami,
- risotto z pomidorami,
- papryka faszerowana z mięsem mielonym,
- spaghetti z warzywami,
- makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym.
Dobrym daniem do lunchboxa, zarówno na zimno jak i na ciepło, są wszelkiego rodzaju placuszki i pankejki. Aby jednak danie było lekkie i zdrowe, warto zrobić placki z warzyw, na przykład z ziemniaków, dyni lub z cukinii z mniejszą ilością mąki. Bez trudu można zrobić również placki twarogowe w wersji na słodko lub na wytrawnie. Do pracy sprawdzają się również zapiekanki makaronowe i ziemniaczane, dania typu lasagna lub wytrawne tarty.
Dania do lunchboxa do pracy nie są trudne do zrobienia. Wykorzystujemy tu przepisy na przekąski oraz proste dania obiadowe. Najlepiej przygotować większą porcję na obiad lub kolację i część spakować do pracy. Koniecznie trzeba wykorzystać mniejsze przegródki na świeże i gotowane warzywa. Możemy idealnie zagospodarować wszelkiego rodzaju resztki z obiadu do zrobienia sałatki z makaronu, ryżu lub ziemniaków. Dodajemy do nich różne warzywa świeże i gotowane, a całość okraszamy majonezem.