Dlaczego potrawy z makaronem są tak popularne na obiad

Co na obiad - szybkie i proste danie z makaronem

Makaron wymyślono już w neolicie na Dalekim Wschodzie, jako sposób na przechowywanie dań mącznych. Za pośrednictwem handlu z Dalekim Wschodem potrawa ta przywędrowała do Europy, gdzie znana była już w XII wieku. Makaron jest daniem bardzo praktycznym, gdyż szybko się gotuje i stanowi idealną bazę do dań obiadowych oraz świetny dodatek węglowodanowy do zup. Ludzie odbierają makaron, jako bardzo smaczny, co wynika z zapotrzebowania na węglowodany w diecie.

Spośród kuchni świata makaron najbardziej popularny jest w kuchni północnych Chin, w kuchniach Azji południowo-wschodniej oraz w kuchni europejskiej śródziemnomorskiej, szczególnie włoskiej. O ile w kuchniach azjatyckich makaron służy głównie jako dodatek do zup, to kuchnia włoska stworzyła całą kulturę spaghetti, czyli przepis na dania z makaronem i różnymi sosami. I właśnie w takiej formie makaron zrobił furorę na świecie jako łatwy sposób na szybkie i proste danie obiadowe.

Pomysł na obiad z makaronem przydaje się szczególnie ludziom pracującym, singlom, czy osobom prowadzącym minimalistyczne gospodarstwo domowe. Proste danie z makaronem uda się każdemu i nie potrzeba szczególnych umiejętności kulinarnych. Ponadto makaron jest uniwersalny i daje tak duże pole do popisu, że stał się on bazą do posiłków codziennych, dań do lunchboxa do pracy, jak również do dań na imprezę, czy też na romantyczna kolację dla dwojga. Dlatego też, jeśli zastanawiasz się co na obiad, najprostszym pomysłem jest przepis na danie z makaronem.

Potrawy z makaronem - rodzaje makaronu i co można z niego zrobić

W Europie potrawy z makaronem upowszechniły się na bazie popularności kuchni włoskiej. Co ciekawe, makaron wcale nie jest tuczący. Wszystko zależy do tego ile go spożywamy i z jakimi dodatkami. Włosi zapożyczyli makaron od Arabów, zaś mnisi włoscy wytworzyli mnóstwo rodzajów tej potrawy. Głód w XVII wieku związany z oziębieniem klimatu spowodował szczególne upowszechnienie się tej taniej i łatwej do przygotowania potrawy.

We Włoszech powstały setki rodzajów makaronu. Jednak najpopularniejsze się takie tradycyjne rodzaje, jak:

  • spaghetti, długi i cienki makaron do potraw z sosem,
  • tagliatelle, świeży makaron wstążki,
  • fusilli, makaron świderki,
  • penne, makaron rurki,
  • cannelloni, szerokie rurki do nadziewania,
  • lazania, czyli duże płaty makaronu.

W Polsce nie ma tak wyszukanej tradycji dań z makaronem, dlatego też wybieramy kształt makaronu według własnego gustu. Najbardziej popularne do dań obiadowych są makarony typu wstążki, świderki, muszelki lub penne. Mniej popularne są dania typu lasagne lub cannelloni.

W Polsce makaron upowszechnił się dopiero w XX wieku, kiedy to stanowił popularny dodatek do zup. Szczególnia lubiana jest zupa pomidorowa z makaronem. Niegdyś też jadano, szczególnie lubianą przez dzieci, zupę owocową z makaronem. Typowym daniem świątecznym były kluski z makiem, zaś daniem śniadaniowym makaron wstążki z serem i śmietaną na słodko.

W drugiej połowie XX wieku upowszechniło się szybkie danie w stylu spaghetti z różnymi sosami. Ale nie jest to jedyne danie z makaronem, które można zrobić na obiad, zarówno domowy jak i do lunchboxu do pracy. Popularne dania z makaronem:

  • makaron z sosem typu spaghetti,
  • sałatka makaronowa na zimno,
  • zapiekanka z makaronem,
  • makaron jako dodatek do mięsa z sosem, mięsa duszonego lub gulaszu,
  • lasagna.

Z czym najlepiej podawać makaron jako danie obiadowe - popularne sosy do makaronu

Jeśli zastanawiasz się, co na obiad, od razu przychodzi do głowy łatwy pomysł na obiad z makaronem. Z czym podajemy makaron? Oczywiście z sosem. Sos do makaronu jest smaczny, a przede wszystkim łatwy i szybki do zrobienia. Do makaronu nadaje się właściwie każdy gęsty sos mięsny lub wegetariański, który powinien zawierać dużo warzyw, grzyby lub mięso.

Smaczny i łatwy sos zrobimy na bazie mięsa, z dodatkiem warzyw lub grzybów lub sos wege na bazie warzyw. Wystarczy dodatki podsmażyć krótko na patelni. Najłatwiej użyć do sosu mięsa mielonego, zaś klasycznymi dodatkami jest podsmażona cebula, sos pomidorowy i inne warzywa. Najpopularniejsze są sosy pomidorowe, grzybowe, śmietanowe lub serowe.

Do klasyki kuchni włoskiej należą łatwe do zrobienia sosy:

  • spaghetti carbonara, czyli sos na bazie jajka z boczkiem i czosnkiem i z dodatkiem parmezanu,
  • sos boloński, czyli prosty i łatwy do zrobienia sos na bazie mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami,
  • sos neapolitański, czyli sos pomidorowy z czosnkiem i parmezanem,
  • sos aglio olio z papryczką chili i natką pietruszki.

Sprawdź także ten artykuł: 10 pomysłów na szybki obiad - proste i błyskawiczne przepisy.

Najlepszy pomysł na obiad z makaronem

Cannelloni z mięsem mielonym

Makaron cannelloni składa się z szerokich rurek przeznaczonych do nadziewania. Zwykle robi się do niego farsz, którym nadziewa się makaron ugotowany al dente. Następnie danie polewamy sosem i krótko zapiekamy w piekarniku. Sprawdzi się zarówno na obiad, na imprezę, jak i na romantyczną kolację we dwoje.

Składniki:

  • Makaron cannelloni 250 g,
  • Mięso mielone z kurczaka 400 g,
  • Pomidory w puszce 200 g pół opakowania,
  • Przecier pomidorowy bez soli 500 g,
  • Cebula 100 g,
  • Ser Mozzarella 125 g 1 opakowanie,
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki,
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek.

Makaron gotujemy al dente i osuszamy z wody. Podsmażamy cebulę, do której dodajemy mięso mielone i przyprawy na farsz. Całość dusimy 15 minut. Farszem nabijamy cannelloni. Rurki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym wykonanym z przecieru pomidorowego zagrzanego z przyprawami. Całość posypujemy startym serem mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Pad thai - klasyczna i pyszna zupa orientalna

Pad thai to tradycyjna zupa z południowej Azji. Jest łatwa do zrobienia, pożywna i zawiera dużą ilość pysznych warzyw. Najlepiej zrobić ją w woku.

Składniki:

  • Makaron ryżowy 250 g,
  • Olej rzepakowy 45 ml 3 łyżki,
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt,
  • Cebula 150 g 1,5 szt,
  • Szczypiorek 20 g 4 łyżki,
  • Jajko 2 szt.,
  • Orzeszki ziemne 30 g 1 garść,
  • Sos rybny 120 ml 8 łyżek,
  • Sok z cytryny 5 ml 1 łyżeczka,
  • Sos sojowy 30 ml 2 łyżki,
  • Cukier trzcinowy 60 g 4 łyżki,
  • Papryka czerwona 240 g 1 szt,
  • Marchewka 90 g 2 szt,
  • Przyprawy: sól, pieprz, chilli, imbir mielony, papryka ostra, czosnek.

W woku podsmażamy cebulę z kurczakiem i przyprawami. Dodajemy warzywa i podsmażamy całość jeszcze 5 -7 minut. Wrzucamy ugotowany makaron i wymieszaj. Robimy sos na bazie dokładnie wymieszanego sosu sojowego, rybnego, soku z cytryny, chili, czosnku i imbiru, który wlewamy do makaronu i całość mieszamy. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozbełtane jajka. Całość mieszamy, tak aby jajka się nie ścięły.

Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i kukurydzą

Zapiekanki są szybkie i łatwe do zrobienia i sprawdzają się na obiad, na kolację, jak również na imprezę czy kolację przy świecach we dwoje.

Składniki :

  • Makaron muszelki 300 g,
  • Pieczarki marynowane 200 g,
  • Masło klarowane 20 g,
  • Cebula 200 g,
  • Papryka czerwona 200 g,
  • Szynka delikatesowa 200 g,
  • Śmietanka kremowa 30% 250 g,
  • Ser gouda 250 g,
  • Kukurydza konserwowa 150 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, curry, gałka muszkatołowa.

Pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę i szynkę podsmaż krótko na maśle klarowanym. Wymieszaj całość z makaronem ugotowanym al dente. Włóż całość do naczynia żaroodpornego. Polej śmietaną i posyp tartym serem. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 185 stopni.

Najlepszy obiad z makaronem spaghetti z warzywami, a także pomysł na obiad z makaronem i najlepsze przepisy
Pomysł na obiad z makaronem, czyli przepisy i sposoby na makaron

Spaghetti z warzywami

To pyszne i zdrowe danie wegetariańskie jest łatwe do zrobienia. Sprawdzi się na lekki i szybki obiad.

Składniki:

  • Pomidory koktajlowe 400 g,
  • Natka pietruszki 1 g,
  • Bazylia świeża 1 g,
  • Oliwa z oliwek 50 ml,
  • Makaron spaghetti 320 g,
  • Czosnek niedźwiedzi świeży 2 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, oregano, zioła prowansalskie, mielony czosnek.

Na oliwie podsmażamy czosnek i pomidorki z przyprawami. Dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy i podajemy.

Penne ze szpinakiem

Danie to jest nie tylko pyszne i łatwe do zrobienia, lecz także zdrowe. Sprawdzi się na szybki obiad lub kolację.

Składniki:

  • Szpinak mrożony 450 g,
  • Makaron penne 400 g,
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g,
  • Ser parmezan 50 g,
  • Czosnek 20 g,
  • Masło 40 g.

Zrób sos na bazie podsmażonego czosnku, ze szpinakiem. Na końcu dodaj śmietankę i utarty parmezan. Dodaj ugotowany makaron i chwilę podsmaż mieszając.

ikona podziel się Przekaż dalej