Zapotrzebowanie kaloryczne dla dorosłego człowieka

Dla wielu osób będących na diecie odchudzającej liczba kalorii w pożywieniu jest czynnikiem decydującym o wyborze jedzenia. To, jak i kiedy jemy, również może mieć znaczenie, ponieważ organizm w różny sposób wykorzystuje energię w ciągu dnia. Według wytycznych dietetyków statystycznie kobiety potrzebują od 1600 do 2400 kalorii dziennie, a mężczyźni od 2000 do 3000. Jednak zależy to od ich wieku, wagi, wzrostu, stylu życia, ogólnego stanu zdrowia i poziomu aktywności. W sprawie indywidualnego dobrania potrzebnej dziennej dawki kalorii skorzystaj z porady eksperta.

Około 20 procent energii, którą przyjmujemy, jest wykorzystywane do metabolizmu mózgu. Większość z pozostałych 80 procent jest wykorzystywana w podstawowej przemianie materii. Dostarcza nam ona energii, której potrzebujemy w stanie spoczynku, dla funkcji takich jak krążenie krwi, trawienie i oddychanie. Potrzebujemy również energii mechanicznej dla naszych mięśni szkieletowych, aby utrzymać postawę i móc się poruszać. Innymi słowy, potrzebujemy kalorii, aby zasilić wszystkie funkcje organizmu.

Pomysły na obiady dla całej rodziny

Szybki obiad rybny jest idealnym, zdrowymi mało kłopotliwym daniem, szczególnie gdy przygotujesz go w piekarniku parowym Samsung . Filet z pstrąga i zielone warzywa przyrządzone na parze to pyszny posiłek, który jest złożony z mnóstwa potrzebnych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3, wapnia, folianów, błonnika, witaminy C i żelaza.

Młode ziemniaki pokrojone w talarki włóż do jednej z komór pieca – będą potrzebowały nieco więcej czasu niż reszta. Następnie dodaj szparagi, pstrąga i plasterki cytryny do osobnej komory, w niższej temperaturze. Gotuj rybę na parze przez 5-8 minut, a warzywa przez 4-5 minut. W międzyczasie wymieszaj jogurt z octem, musztardą, miętą, koperkiem i 3 łyżkami soków z gotowania ryby. Włóż warzywa do misek, nałóż rybę i sos ziołowy, a następnie podawaj z ziemniakami.

Jeżeli ziemniaki wolisz zastąpić ryżem – żaden problem. Gotowanie ryżu w piekarniku parowym jest bardzo łatwe, a rezultaty są podobne do tych, które uzyskasz na kuchence lub w parowarze. Dodatkowo otrzymujesz bonus w postaci idealnie ugotowanego ryżu bez konieczności martwienia się o obniżenie temperatury garnka na blacie kuchennym lub wyszorowanie przypalonej na dnie warstwy.

Ile powinno jeść dziecko?

Powszechnie wiadomo, że dzieci, zwłaszcza maluchy, mają bardzo zmienne apetyty. Dzieci przeżywające okresy intensywnego wzrostu i dużej aktywności, mają tendencję do posiadania dużego apetytu, po którym szybko następuje wybredne jedzenie i mniejsza chęć na podjadanie. Taki schemat jest całkowicie normalny. Aby upewnić się, że dziecko je wystarczająco dużo, należy podawać mu mini posiłki w ciągu dnia. Dzienny plan żywieniowy dziecka powinien składać się z 3 małych posiłków i od 2 do 3 przekąsek rozłożonych na kilka godzin.

Aby dieta była zbilansowana, upewnij się, że Twoje dziecko otrzymuje każdego dnia pokarmy ze wszystkich grup.

Co gotować niejadkom?

Tworzenie zdrowych posiłków może być wyzwaniem, gdy w domu jest wybredny niejadek. Dzieci nie zawsze są podekscytowane próbą nowego jedzenia, zwłaszcza gdy jest ono zielone i zdrowe. Warzywa mają szeroką gamę smaków i podczas gdy niektóre najlepiej podawać na surowo, inne smakują lepiej, gdy są pieczone lub zmiękczone parą wodną. Niektóre dzieci są wrażliwe na gorycz, inne na konsystencję jedzenia. Kreatywność w przygotowaniu i prezentacji warzyw jest zatem niezbędna.

Kalafior jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Jest świetny nie tylko na surowo, ale również gotowany na parze. Możesz go także zetrzeć na tarce lub ugnieść na purée, aby zastąpić ryż lub ziemniaki. Dla najbardziej wybrednych możesz przygotować porcję białego ryżu z dodatkiem kilku płatków kalafiora lub purée ziemniaczanego.

Białko i skrobię najłatwiej dostarczyć w formie przygotowanej na parze piersi z kurczaka i domowych frytek z piekarnika.

Jak schudnąć dzięki gotowaniu na parze?

Gotowanie na parze nie tylko chroni żywność przed utratą składników odżywczych, ale zwiększa również zawartość antyoksydantów w warzywach, dzięki czemu są one łatwiej przyswajalne dla Twojego organizmu. Nawet gdy gotujesz kurczaka na parze, całe białko w mięsie zostaje zachowane. Bez przypalania i przegotowywania.

Podczas gotowania na parze nie jest wymagany olej, jest to zatem zdecydowanie zdrowsza opcja niż smażenie lub grillowanie żywności. Brak oleju automatycznie obniża zawartość tłuszczu w jedzeniu, co potencjalnie zmniejsza ryzyko otyłości i chorób serca.

*Artykuł powstał w ramach odpłatnej współpracy z Samsung Electronics Polska.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej