Prebiotyki i probiotyki - jak wpływają na mikroflorę jelitową?
![Prebiotyki i probiotyki - jak wpływają na mikroflorę jelitową? Probiotyki i prebiotyki grafika](https://static.aniaradzi.pl/media/artykul/23/2399/main-m.webp)
Uważa się, że już w okresie starożytności ludzie dostrzegali, że fermentowane przetwory mleczne mogą w pozytywny sposób działać na zdrowie człowieka i jego układ pokarmowy. Później odkryto, że za korzystny efekt zdrowotny odpowiadają bakterie kwasu mlekowego. Wraz z rozwojem techniki, zaczęto coraz bardziej zagłębiać się w ten temat. Obecnie probiotyki i prebiotyki znane są z korzystnego wpływu na zdrowie gospodarza. Mówi się nawet, że nasze jelita to główny układ immunologiczny.
Czym są probiotyki, prebiotyki i synbiotyki? Jak działają i dlaczego warto je spożywać? Sprawdź koniecznie!
Czym są probiotyki a czym prebiotyki?
Probiotykami nazywamy preparaty, które zawierają pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów, mogących wywierać bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Kolonizują śluzówkę jelit i normalizują mikroflorę.
Do drobnoustrojów probiotycznych działających pozytywnie na ludzki organizm możemy zaliczyć pałeczki kwasu mlekowego, czyli bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus (np. szczepy lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus), Bifidobacterium i Saccharomyces boulardii.
Tego rodzaju bakterie występują naturalnie w przewodzie pokarmowym, w jamie ustnej oraz na skórze, a także w mleku matki. Probiotyk jest swego rodzaju przeciwwagą do chorobotwórczych, złych bakterii, grzybów i wirusów. Mechanizm działania probiotyków polega m.in. na procesie hamowania i niszczenia patogennych mikroorganizmów, które zasiedlają przewód pokarmowy.
Prebiotykami z kolei nazywamy składniki żywności oraz substancje, których nasz organizm nie jest w stanie strawić. Do prebiotyków należą: oligosacharydy (m.in. fruktooligosacharydy, laktuloza) i polisacharydy (m.in. inulina, skrobia oporna, celuloza).
Prebiotyki są pokarmem dla dobrych bakterii, które występują w naszym jelicie grubym. Umożliwiają one ich namnażanie się w naszym układzie pokarmowym, dzięki czemu pozwalają utrzymać prawidłową pracę nie tylko jelit, ale i całego organizmu. Prebiotyk może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych, w tym zapobiegać biegunkom, obniżać pH w jelitach czy przyczynić się do zminimalizowania symptomów nietolerancji pokarmowej.
Jeśli szukasz probiotyków i prebiotyków w formie suplementu diety, sprawdź ofertę Apteka-Zdrowie na: https://www.apteka-zdrowie.com.pl/.
Funkcje prebiotyków i probiotyków
Probiotyki przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej jelit, mogą usprawnić proces trawienia, zapobiegać biegunkom i zaparciom, a także podnieść odporność organizmu czy chronić nas przed infekcjami grzybiczymi, a nawet obniżać poziom cholesterolu. Probiotyk stanowi także ochronę w przypadku antybiotykoterapii. Dodatkowo może zmniejszyć ryzyko występowania stanów zapalnych.
Prebiotyk z kolei aktywizuje bakterie probiotyczne i dzięki temu chroni nas przed wzrostem bakterii chorobotwórczych. Po prebiotyk sięgają też osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Uważa się również, że substancje te ułatwiają wchłanianie wapnia i innych minerałów z pożywienia.
Synbiotyki - co warto o nich wiedzieć?
Synbiotyki to preparaty, w skład których wchodzą zarówno probiotyki, jak i prebiotyk. Mogą być nieco skuteczniejsze od samych probiotyków, ze względu na to, że wydłużają działanie bakterii probiotycznych, poprzez stymulację ich rozwoju. Zostały one opracowane z myślą o tym, by łatwiej było zwalczać możliwe trudności w przeżyciu probiotyków (bakterie probiotyczne przechodzące przez górny odcinek układu pokarmowego mogą wykazywać większą przeżywalność).
W jakim pożywieniu znajdziemy dobroczynne bakterie probiotyczne?
Zarówno prebiotyki, jak i probiotyki są niezwykle istotne w kontekście naszego zdrowia. Warto więc zadbać o to, by pojawiały się w naszej codziennej diecie. Jeżeli chcemy dostarczyć do naszego organizmu probiotyków, postawmy na mleczne produkty fermentowane oraz kiszone warzywa. Szczepy bakterii probiotycznych znajdziemy w jogurtach, kefirach czy w zsiadłym mleku. Produkty probiotyczne to także kapusta kiszona czy ogórki kiszone i wiele innych.
![Prebiotyki i probiotyki - jak wpływają na mikroflorę jelitową? Jogurt nalewany do szklanek](https://static.aniaradzi.pl/media/artykul/23/2399/pouring-homemade-kefir-buttermilk-or-yogurt-with-2022-11-08-05-23-28-utc-m.webp)
Błonnik prebiotyczny z kolei zawarty jest w roślinach strączkowych, w tym w fasoli czy grochu, ale i w bananach, jagodach, cebuli, czosnku, ziemniakach, pszennych płatkach, a nawet pieczywie.
Dlaczego prebiotyki i probiotyki są tak ważne dla zdrowia człowieka?
W skład mikrobioty jelitowej wchodzi od około 300 do 1000 gatunków bakterii. Nasza mikroflora jelitowa w normalnych warunkach składa się więc z różnych drobnoustrojów, w tym z bakterii kwasu mlekowego. Nie jesteśmy jednak w stanie całkowicie wyeliminować złych patogenów zasiedlających nasze jelita, dlatego warto dbać o to, aby ich obecność była jak najmniejsza. Wówczas nasz organizm działać będzie w prawidłowy sposób.
Niemniej, w przypadku antybiotykoterapii, w sytuacjach narażenia na wysoki stres czy podczas stosowania niezdrowej diety, równowaga ta może zostać zachwiana. Wzrost ilości niekorzystnie działających bakterii w organizmie może skutkować różnymi dolegliwościami, w tym zaparciami, biegunkami czy wzdęciami. Z pomocą przychodzą wówczas probiotyki w postaci suplementów lub produktów spożywczych, które pozwalają zachować równowagę w organizmie. Dlatego zdrowy styl życia i zbilansowana dieta jest niezwykle istotna dla naszego zdrowia.
Stosowanie probiotyków w formie suplementów diety
Lekarz może zalecić przyjmowanie probiotyków w przypadkach, w których występują niedobory mikroflory jelitowej, w profilaktyce chorób przewodu pokarmowego lub w tzw. biegunce podróżnych. Probiotyk zalecany bywa podczas antybiotykoterapii, u osób chorujących na zespół jelita drażliwego lub dysbiozę mikroflory jelitowej oraz u pacjentów, którzy przechodzili wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy stosowali leki z grupy NLPZ oraz u tych, którzy mają inne problemy jelitowe.
Pamiętajmy, że w przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych, należy skonsultować się z lekarzem, który postawi diagnozę i zaproponuje odpowiednie leczenie.
Przeciwwskazania do stosowania preparatów zawierających probiotyki
Probiotyki, stosowane w odpowiedniej ilości, uważane są za bezpieczne. Istnieją jednak pewne grupy pacjentów, które powinny zachować szczególną ostrożność podczas przyjmowania tego rodzaju suplementów lub w ogóle ich unikać.
Warto tutaj wymienić takie sytuacje jak m.in. leczenie lekami immunosupresyjnymi, leczenie przeciwnowotworowe czy ostre zapalenie trzustki. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości związanych z suplementacją najlepiej najpierw zasięgnąć porady specjalisty.
Probiotyki i prebiotyki w formie suplementów - na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Na rynku dostępne są preparaty probiotyczne zarejestrowane jako lek oraz jako suplement diety. Wybrany probiotyk powinien nam gwarantować bezpieczeństwo stosowania.
![Prebiotyki i probiotyki - jak wpływają na mikroflorę jelitową? Probiotyczne kapsułki na zdrowie jelit](https://static.aniaradzi.pl/media/artykul/23/2399/supplement-pills-probiotic-concept-and-better-dig-2023-03-01-21-02-04-utc-m.webp)
Dobry probiotyk musi więc spełniać kilka wymogów. Przede wszystkim powinien zasiedlać właściwe miejsce w organizmie i być odporny na sok żołądkowy i żółć oraz konkurencyjny dla flory zamieszkującej dany obszar w organizmie. Sprawdźmy też, czy ma udokumentowane bezpieczne stosowanie i czy zawiera odpowiednią ilość bakterii.
Prebiotyk natomiast powinien wykazywać odporność na trawienie w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Co więcej, musi być metabolizowany przez bakterie jelitowe oraz mieć korzystny wpływ na ich rozwój.
Podsumowanie
Bakterie probiotyczne występują przede wszystkim w przewodzie pokarmowym człowieka. Zaburzenie flory bakteryjnej w jelitach może prowadzić do przykrych dolegliwości takich jak bóle brzucha, biegunki, zaparcia, gazy czy wzdęcia i nudności. Sporo pożytecznych bakterii mogą zawierać kiszonki, kwas chlebowy, jogurt naturalny, kefiry czy zsiadłe mleko. W aptekach dostępne są również suplementy diety zawierające szczepy bakterii probiotycznych.
Prebiotyk z kolei to substancja pobudzająca wzrost dobroczynnych bakterii. Nie ulega on trawieniu i wywiera korzystny efekt na nasze zdrowie.
Probiotyki i prebiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu kolonii pożytecznych i niezwykle ważnych mikroorganizmów w naszych jelitach. Wspierają trawienie, bronią nas przed patogenami, budują odporność i pozwalają na lepsze wchłanianie składników odżywczych.
Pamiętaj, że podane treści mają tylko charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie powinny zastępować wizyty u lekarza.
artykuł sponsorowany