Profesjonalne wyposażenie bufetu i cateringu
Jeśli zajmujesz się profesjonalnym cateringiem, z pewnością wiesz, że dobrze urządzony pozwala stworzyć niesamowitą atmosferę dla gości. Bufet idealnie sprawdza się tam, gdzie obsłużyć trzeba dużą liczbę osób. Dzięki niemu umożliwić można wielu gościom naraz szybki, prosty i jednocześnie bezpośredni dostęp do pysznego jedzenia. Co koniecznie powinien zawierać bufet? Które meble cateringowe sprawdzają się najlepiej i w jaki sposób je zaaranżować? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!
Z tego artykułu dowiesz się:
Bufet kawa herbata – to powinno znaleźć się w profesjonalnym bufecie!
Profesjonalne wyposażenie bufetu i cateringu, czyli co warto kupić?
Dając tłumowi gości łatwy dostęp do stołu i znajdującego się na nim jedzenia, można sprawniej zapanować nad wyżywieniem każdego z nich. W tym celu najlepiej sprawdza się profesjonalnie przygotowany catering. Bufet kawa herbata powinien zostać podzielony na osobne strefy z jedzeniem, a także napojami. W zależności od okazji catering zawsze powinien być zorganizowany tak, aby każdy gość mógł znaleźć na stole coś dla siebie. Oczywiście bardzo ważną rolę odgrywają meble cateringowe, na których rozstawione jest całe jedzenie. Aby ludzie uniknęli stawania w kolejce, warto podzielić pożywienie na mniejsze porcje i rozłożyć je po całym stole.
Wyposażenie profesjonalnego bufetu jest bardzo ważne. Przed przygotowaniem cateringu zawsze powinno się zaplanować rozmieszczenie poszczególnych potraw tak, aby do siebie pasowały. Dania wyeksponować można w bufecie dzięki różnym urządzeniom i naczyniom kuchennym. Wśród nich powinny znaleźć się kociołki do zup i podgrzewacze elektryczne, przybory do serwowania, szczypce, dzbanki, patery, tace, deski, koszyki, ekspresy, młynki do mielenia kawy, czajniki, jednorazowe naczynia i wiele innych przedmiotów. Wszystkie niezbędne elementy, składające się na profesjonalny bufet kawa herbata, znajdziesz w tym miejscu: https://www.hendi.pl/bufet-kawa-herbata/meble-cateringowe.
(Ekspres do kawy automatyczny Hendi One Touch srebrny – 208984)
(Podgrzewacz elektryczny Hendi Kitchen Line – okrągły – kod 204832)
(Czajnik elektryczny bezprzewodowy Hendi 1,8 L – kod 209981)
Niezbędne akcesoria w profesjonalnym bufecie – pamiętaj o nich!
Wyposażenie bufetu to kluczowa sprawa. Dobrze zorganizowana przestrzeń z różnorodnymi przedmiotami na stole zwiększa funkcjonalność bufetu i ułatwia gościom spożywanie posiłków. Osoby zajmujące się cateringiem powinny przygotować się na serwowanie zarówno zimnych, jak i ciepłych potraw. Właśnie dlatego bufet kawa herbata wyposażony musi zostać w kociołki do zup, a także witryny chłodzące i elektryczne podgrzewacze.
Niezbędne akcesoria są konieczne, aby dobrze zaaranżować cały bufet. Muszą być one przede wszystkim funkcjonalne, ale też atrakcyjne wizualnie. Aby dobrze wyeksponować jedzenie, na stole cateringowym powinny znaleźć się stojaki bufetowe, półmiski, tace, patery do serwowania i podstawki. Świetnie sprawdzi się także elegancka zastawa, oczywiście dopasowana do danej okazji. Nie może zabraknąć również sztućców do nakładania potraw, np. łyżek, chochli, szpatułek i innych przyborów do serwowania.
Meble cateringowe – w jaki sposób dobrze umeblować bufet?
Projektowanie bufetu, czyli jak wyeksponować cateringową żywność
Mając niewielką przestrzeń do zaaranżowania, wyeksponowanie bufetu może okazać się dość trudnym zadaniem. Właśnie dlatego dobrze jest zaplanować projekt przestrzeni cateringowej, żeby nie zabrakło w niej miejsca na żywność i napoje dla gości. Niezbędne meble cateringowe to oczywiście stół, na którym rozstawione będą wszystkie sprzęty, sztućce, zastawa i tacki z jedzeniem. Warto ustawić na nim podwyższenia, aby ładnie wyeksponować potrawy. Piętrowe rozmieszczenie dań jest bardzo modernistyczne i niezwykle funkcjonalne. Nad stołem królować mogą półmiski z owocami albo patery z ciastami.
Niezbędny jest także obrus, który doda aranżacji szyku i niepowtarzalności. Jeśli nie chcesz się na niego decydować, postaw na elementy mebli cateringowych wykonane ze stali nierdzewnej albo szkła, które łatwiej utrzymać w nienagannej czystości niż obrus. Na meble cateringowe składają się również krzesła, ławy i wózki do transportu stołów (aby bufet był mobilny). Należy pamiętać, że celem organizacji bufetów jest nie tylko nakarmienie gości, ale też zaprezentowanie potraw. Właśnie dlatego przyłożyć się trzeba do zaaranżowania cateringu. Wszystkie meble, które wykorzystać możesz do stworzenia niepowtarzalnego bufetu dla gości, znajdziesz tutaj: https://www.hendi.pl/bufet-kawa-herbata/meble-cateringowe.
(Stół cateringowy Hendi 1800x740x740 mm – kod 810897)
(Ławka cateringowa składana Hendi 1830X300X430 mm – kod 811191)
(Wózek do transportu stołów cateringowych 1800x850x(h)990 mm – kod 811221)
Umeblowanie cateringowe krok po kroku – zobacz, jak to zrobić!
Wyposażenie bufetu uzależnione jest zwykle od okazji, z jakiej jest on organizowany. Meble cateringowe powinny być zatem idealnie do tych okazji dopasowane. Aby przygotować bufet śniadaniowy, warto zaopatrzyć się w wózek do transportu stołów, żeby móc swobodnie eksportować dania z kuchni na salę bufetową. Niezwykle ważne będą też wszelakie urządzenia pozwalające utrzymać temperaturę ciepłych potraw na śniadanie. Bufet obiadowy i kolacyjny wymaga z kolei konkretnych mebli, mianowicie większej ilości stołów i krzeseł dla gości. Trzeba jednak pamiętać o tym, że powinny być one lekkie i wytrzymałe – przecież będą często przenoszone w różne miejsca. Muszą być również odporne na przesuwanie i dźwiganie, a więc zostać wykonane z najwyższej jakości materiałów i być niewrażliwe na detergenty do czyszczenia.
Czy design mebli cateringowych ma jakiekolwiek znaczenie? Oczywiście! To, że bufet ma być przede wszystkim praktyczny, nie oznacza, że może wyglądać byle jak. Ciężko wyobrazić sobie elegancką imprezę z wykwintnym cateringiem, gdzie jedzenie ułożone będzie na przypadkowo dobranych do siebie stołach. Kupując meble cateringowe, warto pamiętać o łączeniu je w pasujące do siebie elementy – zarówno duże stoły, jak i ławy, krzesełka czy stoliki kawowe. W ten sposób bufet będzie zawsze wyglądał estetycznie i profesjonalnie.
artykuł sponsorowany