Rodzaje ciastek

Ciastka tradycyjne

Jeżeli nie mamy żadnej narzuconej dla siebie diety, to tak naprawdę możemy korzystać z każdego przepisu na ciastka. Oczywiście wtedy warto wyszukiwać te dobre i pyszne receptury, ponieważ zazwyczaj wszystkie przepisy zaliczają się do dość pracochłonnych. Mając jednak na uwadze, z jakimi rodzajami ciastek możemy mieć do czynienia, a także znając ich bazowe receptury, będziemy mogli z powodzeniem sami eksperymentować z różnymi nadzieniami, czy też dekoracjami.

Do najpopularniejszych typów ciastek zaliczymy:

  • Ciastka kruche oraz półkruche - jedne z najpopularniejszych typów ciastek, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale jednocześnie praktycznie każdy pomysł na modyfikowanie nadzienia, kończy się bardzo dużym sukcesem. Podstawowy przepis na ciasteczka kruche i półkruche zawiera w sobie mąkę, żółtka, masło lub margarynę, a także cukier. Najlepiej sprawdzi się cukier puder, który doskonale się uciera w całej masie. Przygotowując ciasto kruche, możemy z niego przygotować zarówno małe ciasteczka, jak i również zdecydowanie większe formy.
  • Ciastka drożdzowe - w przypadku tego typu ciastek, głównymi składnikami są oczywiście drożdże, mleko, mąka, jaja, cukier, a także masło. Przepis na ciasteczka drożdżowe obejmuje przede wszystkim pyszne rogaliki, bułeczki z nadzieniem (w tym jagodzianki), czy też małe drożdżówki. Takie ciastka wymagają nieco cierpliwości, ale są również pyszne i bardzo syte.
  • Ciastka francuskie i półfrancuskie - przyzwyczailiśmy się do tego, że jednak ciasto francuskie kupujemy w gotowej formie. Nic dziwnego, jego przygotowanie zajmuje naprawdę bardzo dużo czasu, ponieważ wymaga ono wielokrotnego wałkowania. Ciasto francuskie przygotować możemy na bazie mąki, śmietany, jajek, masła, soli, a także odrobiny soku z cytryny, który można zastąpić octem. Natomiast przepis na ciasteczka francuskie obejmuje głównie rurki z kremem, ciasteczka z nadzieniem czekoladowym, konfiturą lub owocami.
  • Ciasto biszkoptowe - przepisy na ciasta biszkoptowe najczęściej kojarzą nam się z przygotowaniem tortów. Jednak tak naprawdę możemy z powodzeniem przygotować również małe biszkopciki, które doskonale zastąpią kupne ciastka. Są one nie tylko lekki i puszyste, ale również najlepsze na deser dla małych dzieci.
  • Ciasto smażone - tutaj przepisy mogą się różnić w zależności od konkretnego rodzaju ciastek, jakie chcemy przygotować. Są one smażone na głębokim oleju, w związku z tym goszczą w naszych domach raczej w okresie karnawałowym. Za najpopularniejsze ciastko smażone uznaje się pączka. Oprócz niego jako najlepsze ciastka smażone określa się faworki lub karnawałowe róże.
  • Ciasto ptysiowe - określane jest również jako ciasto parzone. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo duże zwiększenie objętości podczas pieczenia. Dlatego układając kolejne porcje ciasta na blasze, powinniśmy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odstępów. Z ciasta ptysiowego oczywiście można przygotować bardzo smaczne ptysie, eklerki, jak i również inne ciastka, które możemy przepołowić i wypełnić pysznym kremem.
  • Ciasto ucierane - określane są również jako ciasta piaskowe, ponieważ rzeczywiście rozpływają się w ustach. Przepisy na ciasta ucierane zawierają w sobie przede wszystkim tłuszcz, mąkę, jajka, cukier, a także proszek do pieczenia. Zaletą tego typu ciastek jest bardzo łatwe i szybkie przygotowanie. Doskonale sprawdzą się praktycznie na każdy nasz pomysł w połączeniu z dowolnymi owocami.
  • Pierniki - wyjątkowo popularne ciasteczka świąteczne, które wyróżniają się charakterystycznym korzennym aromatem oraz smakiem. Ich cechą charakterystyczną jest to, iż zaraz po upieczeniu praktycznie nie nadają się do zjedzenia. Dlatego zaleca się, aby przygotować je nawet z kilkutygodniowym wyprzedzeniem przed Świętami Bożego Narodzenia.

Ciastka dla wegan i alergików

Jak widzimy, w powyższych przepisach nie brakuje mąki, jajek, mleka oraz masła. Niestety wiele osób cierpi z powodu różnego rodzaju alergii pokarmowych lub też z własnego wyboru decydują się na niejedzenie odzwierzęcych produktów oraz rezygnują z glutenu. Na szczęście w dzisiejszych czasach nie ma żadnego problemu ze znalezieniem wegańskich zamienników. Zamiennikami mąki pszennej najczęściej jest mąka ryżowa, gryczana, kukurydziana lub też ziemniaczana. Jajka z powodzeniem możemy zamienić przy pomocy siemienia lnianego.

Jeżeli chcemy całkowicie zrezygnować z mleka, to najlepszym rozwiązaniem będzie przepis na ciasteczka wzbogacić o mleko roślinne. Nie ma żadnego problemu z dostępnością takich napojów roślinnych, ale też możemy zrobić takie smaczne mleko roślinne we własnym zakresie chociażby z wiórków kokosowych, migdałów, czy też orzechów. Najczęściej przepisy na wegańskie ciastko ma w sobie bardzo dużą ilość bakalii, orzechów, nasion, a także kakao lub karobu.

Popularne przepisy na różne ciastka

Przepis na faworki

Jeżeli właśnie karnawał trwa w pełni, to z pewnością będziemy chcieli skosztować typowych dla tego okresu wypieków. Świetny pomysł na uczczenie karnawałowe szaleństwo to przede wszystkim sprawdzony przepis na faworki. Są to specyficzne, ale jednocześnie wyjątkowo smaczne ciastka, które smaży się na głębokim oleju. W związku z tym uchodzą one za bardzo kaloryczne.

Do przygotowania faworków będziemy potrzebować:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 8 dag masła
  • Od ½ do ⅔
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 200 g alkoholu - wódki lub rumu

Wszystkie składniki musimy dokładnie ze sobą wymieszać, a następnie zagnieść. Po uformowaniu kuli, wykładamy ciasto na wcześniej podsypaną mąką stolnicę, a następnie dalej jeszcze ugniatamy przez kilka minut. W ten sposób ciastko stanie się sprężyste, a także łatwe do wałkowania. Odrywamy kawałek ciasta, przechowując resztę w misce pod przykryciem, aby nie wyschło. Oderwany kawałek układamy na stolnicy, a następnie wałkujemy na cienki placek.

Przepisy na ciasteczka, czyli domowe smaczne i proste ciasteczka krok po kroku
Smakowite faworki, a także inne ciasteczka domowe i wypieki - najlepsze i najprostsze przepisy

Kolejnym krokiem jest pocięcie cienkiej warstwy ciasta na pasy o szerokości ok. 3-3,5 cm. Następnie dzielimy je na mniejsze porcje, aby miały długość od kilku do maksymalnie ok. 10 cm długości. Mogą być oczywiście dłuższe, ale krótsze faworki będą łatwiejsze w smażeniu. Pamiętajmy o tym, by pośrodku każdego paska wykonać nieduże nacięcie, przez które następnie przewiniemy jedną końcówkę faworka. Faworki możemy smażyć na głębokim oleju lub tradycyjnie na smalcu. Ważne jest, aby faworki pływały, nie dotykając ciastem dna. Smażymy, aż faworki się zarumienią. Następnie wyciągamy je na sito wyłożone ręcznikiem papierowym. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. Takie faworki są bardzo dobre nawet na kolejny dzień po smażeniu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na najlepsze ciasteczka świąteczne.

Ciastko kruche z owocami

Jeżeli poszukujemy fajny przepis na różne ciastka, to z pewnością przyda nam się receptura na kruche ciastko. W tym przypadku będziemy potrzebować:

  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • Dodatki w zależności od indywidualnego gustu

Przepis na ciasteczka kruche jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ponieważ wystarczy wysypać mąkę na stolnicę, na którą wbijamy żółtka, a także dodajemy posiekane masło. Zagniatamy całość, by ostatecznie dodać jeszcze cukier puder. Całość do naszych kruchych ciastek dokładnie wyrabiamy. Aby ciasto nam się lepiej wałkowało lub wyrabiało pod palcami, warto je przynajmniej na godzinę owinąć folią spożywczą, a następnie włożyć do lodówki.

Po tym czasie ciasto kruche jest łatwiejsze do dalszej obróbki. Z ciasta formujemy różne ciastka. Możemy w tym celu wykrawać je foremkami lub też wykładać foremki od babeczek. Pamiętajmy, że każdą formę, do której będzie przylegać ciasto podczas pieczenia, wcześniej posmarować tłuszczem. Ciastka przed pieczeniem możemy wyłożyć owocowymi dżemami lub konfiturami. Natomiast piekąc babeczki, przyozdabiamy je dopiero świeżymi owocami dopiero po upieczeniu. Kruche ciasto ma ogromną zaletę, ponieważ pozwala na fajny sposób wykończenia ciastek według swojego uznania.

Przepis na dobre naleśniki bez mleka

Jeżeli akurat nie jesteśmy w stanie spędzić odpowiedniej ilości czasu w kuchni, aby przygotować pyszne ciastko na deser to świetnym pomysłem okaże się niewątpliwie przygotowanie naleśników. Zjedzenie ich na słodko z pewnością zaspokoi naszą ochotę na zjedzenie szybkiego deseru. Gdy dodatkowo w żadnych przepisach nie możemy stosować mleka krowiego, to zainteresuje nas przepis z odpowiednimi zamiennikami. Naleśniki bez mleka doskonale smakują, gdy tradycyjne mleko zastąpimy mlekiem kokosowym lub mlekiem sojowym.

Przepis na ciasto naleśnikowe zawiera w sobie przede wszystkim 20 dag mąki, które mieszamy z dwoma jajkami, a także szklanką mleka roślinnego wraz ze szklanką wody gazowanej. Całość możemy wymieszać dodatkowo z łyżeczką cukru pudru. Oczywiście na patelni do naleśników rozgrzewamy olej, po to, by następnie dolać go do ciasta. Dzięki temu nie będziemy musieli zużywać większej ilości tłuszczu. Chociaż nie jest to typowe ciastko, to jednak naleśniki z czekoladą lub owocami i bitą śmietaną, z powodzeniem możemy potraktować jak doskonały deser.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny