Smażone ciasto

Skąd się wzięły chrusty?

Ciasto na chruściki rzeczywiście cieszy się bardzo dużą popularnością, szczególnie w ostatnich dniach karnawału. Jednak warto zadać sobie pytanie, skąd w ogóle wzięły się chrusty w polskiej kuchni. Jest to bardzo stary przepis, który prawdopodobnie posiada swoją genezę w kuchni litewskiej lub niemieckiej. Jednak nazwa pochodzi od francuskiego słówka faveur, które oznacza wstążeczkę. Rzeczywiście chruściki swoim wyglądem przypominają kokardkę. Określane są również jako chrusty, a dawniej jako kreple.

Istnieje pewna historia, która wskazuje, że przepis na faworki jest naprawdę przypadkowy. Podobno jeden kucharz nieuważnie wrzucił ciasto na pączki do rozgrzanego oleju. Oczywiście był to wykrojony cienki pasek, który po usmażeniu zmienił swój kształt w zwinięty warkocz. Nie wiadomo, ile jest w tym prawdy, ale rzeczywiście pierwszy przepis na faworki był wykonywany z ciasta na pączki. Niestety nie były one tak dobre w smaku, a dodatkowo mocno ociekały tłuszczem. Później przepis na faworki zmodyfikowano w kierunku ciasta biszkoptowego. Jednak ostatecznie chrusty wykonywane są z tak zwanego ciasta zbijanego. Oczywiście na potrzeby własne, receptury te cały czas są nieustannie modyfikowane.

Czym się wyróżnia smażone ciasto?

Jak doskonale zdajemy sobie sprawę, mamy do czynienia z różnymi rodzajami ciast. Do nich zalicza się między innymi ciasto kruche lub biszkoptowe. Zupełnie innym typem jest ciasto smażone, które w polskiej kuchni jest znane już od połowy XIX wieku. Do tego typu ciasta zaliczamy wszystkie wyroby, które smażymy w głębokim tłuszczu. Najczęściej jest to smalec lub olej. Dlatego też wszystkie ciastka są bardzo tłuste oraz kaloryczne.

Takim ciastem, które możemy smażyć, jest ciasto zbijane. Rzeczywiście po jego wyrobieniu, kolejnym krokiem jest ubijanie go wałkiem. Takie zadanie jest dość czasochłonne oraz pracochłonne. Ponieważ zaleca się, aby zbijanie ciasta przy pomocy drewnianego wałka trwało przynajmniej przez kilkanaście minut. Wtedy ciasto będzie odpowiednio napowietrzone, elastyczne, a także wyjątkowo kruche. Chociaż rzeczywiście chruściki zaliczają się do dość pracochłonnych wypieków, to są one na tyle pyszne, iż jest to najlepsza inwestycja dla naszego podniebienia.

Inne wypieki ze smażonego ciasta

Ciasto smażone nie ogranicza się tylko i wyłącznie do ciasta zbijanego, z którego można zrobić pyszne faworki. Do tej grupy zaliczymy również ciasto drożdżowe, z którego robi się pączki lub oponki. Cechą charakterystyczną takiego ciasta jest przede wszystkim jego lekkość, a także to by dobrze wyrosło. Dlatego również w tym przypadku należy je bardzo długo wyrabiać, aby odpowiednio się napowietrzyło.

Natomiast z samego ciasta zbijanego, można zrobić nie tylko kruche faworki, ale również popularne róże karnawałowe. W odróżnieniu od faworków cechują się one nieco innym sposobem formowania. Najpierw rozwałkowujemy cienkie ciasto, po to by wykroić z niego kółka o 3 rozmiarach. Na duże kółka nakładamy te o średniej wielkości, by na samą górę przykryć je najmniejszym kółkiem. Pamiętajmy o tym, aby wcześniej nakroić w każdym kółku brzegi, dzięki czemu podczas smażenia będą mogły rozwinąć się płatki. Wszystkie kółka do siebie dość mocno dociskamy, aby róże zachowały swoją formę również po usmażeniu.

Przepisy kulinarne na pyszne chrusty

Staropolski przepis na faworki

Tak naprawdę nie istnieje jeden sprawdzony przepis na faworki, który jest stosowany dosłownie przez wszystkich. Ponieważ, jak już wcześniej wspomniano, każdy z nas ma zupełnie inne upodobania kulinarne, a także rozmaite ograniczenia dietetyczne. Jednak na pewno warto odnieść się do tradycyjnego, staropolskiego przepisu na chrust, dzięki czemu będziemy dokładnie wiedzieli, na czym dokładnie opiera się podstawowa receptura.

Składniki na tradycyjny chrust:

  • 8 dag masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 3-4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 20 g alkoholu - spirytusu lub rumu
  • ½-¾ gęstej, śmietany niezbyt kwaśnej
  • Smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ze sobą łączymy, a następnie przez kilka minut wyrabiamy, aby ciasto zrobiło się elastyczne. Następnym krokiem jest wybijanie ciasta wałkiem przez około 10 do 15 minut. Następnie przekładamy do miski lub innego naczynia, w którym będziemy przechowywać pod przykryciem. Kawałek ciasta odcinamy, kładziemy na stolnicę, a następnie rozwałkowujemy na dość cienkie ciasto. Taki placek kroimy na kilkucentymetrowe pasy, które dzielimy na krótsze odcinki. Pośrodku każdego kawałka robi się nacięcie, przez które następnie przewijamy jedną końcówkę. W ten sposób uzyskujemy charakterystyczne kokardki.

Faworki są gotowe do smażenia. Chrust wkładamy do głębokiej patelni lub garnka, w którym jest już wcześniej rozgrzany olej. Smażymy je aż do wypłynięcia na wierzch, a także zarumienienia. Jednocześnie po wyjęciu z oleju lub smalcu, przekładamy dobre już faworki na sitko wyściełane ręcznikiem papierowym. Dzięki temu będziemy mogli zadbać o odpowiednie odsączenie tłuszczu z faworków. Jeszcze ciepłe możemy oprószyć cukrem pudrem. Jak widać, jest to nie tylko łatwy, ale przede wszystkim sprawdzony przepis na chruściki. Sprawdź także ten artykuł z 4 najlepszymi przepisami na chrusty.

Szybkie chruściki z piekarnika

Wiemy doskonale, że chruściki są nie tylko pyszne i kruche, ale również niezwykle kaloryczne. W związku z tym mogą one wywoływać u niektórych osób niepożądane efekty. Tłuste ciasteczka zazwyczaj wywołują uczucie zgagi, jak i również inne problemy trawienne. Na szczęście istnieje świetny sposób na to, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu w cieście. W tym celu można z powodzeniem zrobić tzw. faworki z piekarnika.

Faworki na talerzu, ładnie podane chrupiące chruściki, jak zrobić wegańskie faworki, jaka jest historia faworków
Jaki jest idealny przepis na ciasto do faworków, jak długo smażyć faworki, żeby nie były spalone, jakie składniki potrzebne są do przygotowania chrustów

Przepisy kulinarne na faworki z piekarnika praktycznie się nie różnią od tych, które są smażone w tradycyjny sposób. W swoim składzie powinny zawierać dodatkowo nieco soli do smaku. Dodatkowo zamiast jajek, dodajemy wyłącznie same żółtka. Na podstawie staropolskiego przepisu, do pozostałych składników dodajemy 6 żółtek. Jednocześnie całkowicie rezygnujemy z dodawania alkoholu. Jest on tylko potrzebny do faworków smażonych na głębokim tłuszczu, aby jego wchłanianie było mocno ograniczone.

Wegańskie chrusty

Mając sprawdzony i jednocześnie najprostszy przepis na faworki widzimy, że wśród składników znajdują się produkty, które nie znajdują się w diecie u wegan. Dlatego często w Internecie pojawia się zapytanie, czy istnieją dobre przepisy na pyszne oraz kruche faworki w wersji wegańskiej. Okazuje się, że nie tylko nie ma żadnego problemu z tym, by zrobić chruściki w takiej wersji, ale jednocześnie istnieje wiele mocno urozmaiconych receptur.

W jednym z przepisów znajdziemy kilka składników, wśród których znajdzie się przede wszystkim mąka, mleko roślinne, masło roślinne lub olej roślinny, a także cukier puder. Po wyrobieniu ciasta powtarzamy wszystkie kroki, tak jak w przypadku tradycyjnego ciasta na faworki. Jak widzimy, jest to najprostszy i jednocześnie sprawdzony przepis na pyszne chruściki w wersji wegańskiej.

Przepis na ciasteczka i inne smakołyki

Wiemy doskonale, że faworki nie są jedynymi słodkimi przysmakami, które możemy przyrządzić całkowicie samodzielnie. Jeżeli chcemy zadbać domowe desery, to na pewno doskonałym pomysłem okaże się przepis na ciasteczka. Na pewno bardzo dobre okażą się kruche ciastka, które przyrządzamy na bazie masła lub tłuszczu, cukru pudru oraz mąki. Nie potrzebujemy już żadnych dodatkowych składników spulchniających lub mleka. Ciasto wyrabiamy, po czym wstawiamy przynajmniej na pół godziny do lodówki. Dopiero potem wałkujemy na cienkie placki, z których wykrawamy dowolne kształty.

Takie kruche ciasteczka tak naprawdę są pyszne z różnymi dodatkami, zarówno konfiturami, owocami, jak i również czekoladą. Możemy wykrawać z nich zwykłe kółeczka, na które nakładamy nadzienie, ale też możemy robić sakiewki wypełnione słodkimi składnikami. Tak naprawdę kruche ciasteczka są również pyszne po posypaniu ich cukrem pudrem. Czasami takie proste dodatki okazują się być najlepszym pomysłem na wyśmienity deser.

Poszukując rozmaitych przepisów na różnego rodzaju słodkości, wśród nich możemy znaleźć również przepis na naleśniki bez mleka. W przypadku naleśników tego typu tradycyjne mleko krowie możemy z powodzeniem zastąpić mlekiem roślinnym lub ostatecznie wodą. Mleko roślinne również możemy przygotować we własnym domu, wykorzystując do tego celu na przykład wiórki kokosowe. Zalewamy je ciepłą, przegotowaną wodą i odczekujemy przynajmniej pół godziny. Najlepiej jednak zostawić na noc. Po czym odsączamy mleko przez lnianą lub bawełnianą ściereczkę. To powoduje, że przepis na naleśniki bez mleka jest nie tylko prosty, ale również całkiem tani.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93.3% czytelników artykuł okazał się być pomocny